За и против арменската профилактика

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

За и против арменската профилактика

Мнение от varban »

Мога само да предполагам, ама накиснат в бензин полуразглобен механизъм, от който стърчи ремонтоара с коронката какво освен арменска профилактика може да означава?

Интересно, какви машини търпят такава профилактика? Май ще правим нова тема - сравнение на мръсен механизъм, профилактиран отначало по арменски, а после - по устав. Сравнение - по амплитуда и запас на ход ;)

Колкото за миялна машина - страхувам се, че ако имат, цената ще се увеличи. Концентратите не са без пари.

Цената на такава профилактика, каквато се показва във форума, трябва да е по-висока ;) Намигам, ама го казвам без майтап :)
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Re: Търся нов механизъм за Восток - 2414 A (датник)

Мнение от Liani »

Това с полуразглобеният механизъм как ще стане?
Та нали всички замърсени по-големи чарколяци се четкат на ръка, всеки камък се проверява допълнително. Аз всяка дупка чистя с клечка, че остават мърсотии и там.
Ако ще е такава арменска (защо я наричаш арменска не знам), по-добре да не се чисти. Ново масло върху старо, не знам какво ще стане за финал. Поне аз така мисля.

Върбане, направо си е за нова тема това!
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ако някой си мисли,че часовникар за 10лв. му прави профилактика "по устав" ,просто не е в час. Аз съм го казвал и друг път ,има един принцип на достатъчността и едно нещо се прави на необходимото, а не на възможното ниво. Прави се правилен анализ и после се взема правилното решение какво е необходимо за конкретен случай. Това е професионалното, другото е за убочение,самоубочение и за клипове в тубата. Едно е да яздиш в кавалерията по време на битка ,друго е да показваш трикове на манежа.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Интересно ми е за принципа на достатъчността при почистване на механизъм. Кое може да се остави непочистено след анализ? Нали си говорим за профилактика. Друг е въпроса само и само да се вземат парите на клиента.
В тубата има хора които си правят кефа, но има и професионалисти, така, че не е правилно да поставяме всички на едно ниво!
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Като почнеш да си вадиш хляба с часовникарство ще разбереш всички принципи,с философстване не става. Гледай си кефа и остави излишните умувания и въпроси за неща дето няма да разбереш ,дори и да ти отговорят.
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Добре, ще си гледам кефа и ще чакам някой да ми обясни като за по-глупавите.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Seikosha написа:Като почнеш да си вадиш хляба с часовникарство ще разбереш всички принципи,с философстване не става. Гледай си кефа и остави излишните умувания и въпроси за неща дето няма да разбереш ,дори и да ти отговорят.
Мишо: не ми харесва отношението и начина ти на изказване към някои от членовете на форума. Няма да се обяснявам какво точно- смятай го като предупреждение!
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Всеки си има мнение и го защитава и ако някой не разбира за какво става реч, да задава допълнителни въпроси. Отношението ми не е към човек,а към пост. Разделяйте нещата и така ще ги владеете по-добре.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Liani написа:Добре, ще си гледам кефа и ще чакам някой да ми обясни като за по-глупавите.
Тук никой не обяснява като за по-глупави - в тоя форум всички до един сме по-умни :D (майтап, ама си е истина :))

Значи така, по ред.

Това нещо, арменска профилактика, е народно творчество с неизвестен автор. И при братята има такъв израз. Интересно е, че в Швейцария било френска профилактика :)
Във всички случаи означава изваждането на баланса и анкерната вилка от механизма и после цопването му в съд с бензин :) Няколко пъти се навива, като колелетата се въртят в бензина и така се икономисва разглобяване и сглобяване.

Това не го пише в никой учебник, разбира се. Ама е честа практика :(
Ти си казал достатъчно за нея, нямам какво да добавя - всичко си е така.

Сейкоша- сан обаче е прав - който смята, че за десет или даже пет, а съм чувал и по-ниски цени! ще получи пълно разглобяване с миене, лъскане и мазане по устав, е доста наивен :)

Интересното е, че и за двайсет и пет кинта няма гаранция.

А техническите аспекти на ползата и вредата от такава профилактика ще ги обсъдим. Само трябва да определим правила и критерии. И механизъм де!

Върти ми се в главата или Полет 2209, или Заря 2009Б :) Щото с Ракета има шанс да докажем, че е все тая ;)
roca
Напреднал
Reactions:

Мнение от roca »

Тази тема лично според мен доста се разводни и може би е по-добре повечето да се изкара в отделна, но не давам акъл, лично мнение.
Като стартирах съм правил т.нар. Арменска на Заря 2009 - беше ми ужасно трудно да наглася анкера тогава, и даде тогава добри резултати (но то и всичко си е на късмет при нея).
Според мен ако се прави сравнение при Полет ще бъде по-релевантно
Аватар
sharky1973
Напреднал
Reactions:

Мнение от sharky1973 »

Seikosha написа:Ако някой си мисли,че часовникар за 10лв. му прави профилактика "по устав" ,просто не е в час. Аз съм го казвал и друг път ,има един принцип на достатъчността и едно нещо се прави на необходимото, а не на възможното ниво. Прави се правилен анализ и после се взема правилното решение какво е необходимо за конкретен случай. Това е професионалното, другото е за убочение,самоубочение и за клипове в тубата. Едно е да яздиш в кавалерията по време на битка ,друго е да показваш трикове на манежа.
Склонен съм да се съглася със самурая от страната на изгряващото слънце. Едва ли е необходимо на всеки часовник да се прави пълно разглобяване, миене на всяка част, продухване на всеки отвор, лъскане с копринена кърпичка, а после капване на масло във всяка дупчица, при това, с различни вискозитети, според производителя /комай минимум четири модела на механизъм/. Все пак става дума за профилактика, а не за лечение, т.е. на работещ механизъм, на който дори движението му е в заводския допуск, на някой му дошло на ум да го мие и маже, защото така пишело в някои форуми или технически предписания. Друг е въпросът, когато става дума за механизъм, който изостава с повече от минута на денонощие, не работи равномерно, има малък резерв или изобщо не работи - е тогава трябва лечение, пълно разглобяване, миене и мазане. Да де, ама не за щяло-и не щяло nono
Тъй мисля аз, ама може и да не съм прав.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

За малко да си купя билет апять за Байкало Амурската Магистрала,но прочетох поста на един модератор и се замислих, помислих и се усмирих. Хвала на такиви намеси,защото до гуша ми дойде да ме изтезават, с nono и да ме разпъват на кръст ,само защото имам лично мнение. Има индикации,че в този форум има свободомислещи люде,но все таки ,бъдещето ще покаже. Запомнете ,че най-важна е истината,всичко друго е интерпретации,или,ако мога да се изразя така:
Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

П.П. Виждам ,че и Шарки е казал свестни думи и не става въпрос,че подкрепя някаква моя теза,а за това ,че е едно академичното образование,а друго практиката,просто нещата са различни. Винаги целта е да се постигне задоволителен резултат. А за перфектният, вече писах - трябва да си заслужава.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Послеписа ти е по темата, първата част от последното ти мнение- коментари, анализи, заключения за форума и негови членове не ми допада!
Относно профилактиките съм съгласен.
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Seikosha, само с обиди не става! Вземи покажи нещо твое. Нали това е форум, а не училище, тук задаваме въпроси и получаваме отговори. Аз от както съм тук, не съм видял нищо от теб освен обещания, нападки и манджи. Това е форум за часовници и под името ти пише специалист!
И не аз философствам, точно ти не би трябвало да ми го казваш.
На всеки му е най-лесно да намира кусури.
Аватар
stonedead
Напреднал
Reactions:

Мнение от stonedead »

Във София през последните години ходех при един часовникар който правеше пълно разглобяване и почистване с Елма за 10 лв. на швейцарски, правил го е пред мен, не говоря за автомати. Но за жалост човека почина миналата година. Отскоро ходя при една часовникарка която прави същото за 15 но не знам с какъв разтвор. Мисля че под 15 в момента в София никой не работи, какъвто и тип профилактика да прави арменска и т.н.
Във родния ми град Варна също има една много свястна жена, някой беше писал тук за нея, работи евтино и има хубави каишки на ниски цени но не "пипа" щвейцарски часовници. Има си съображения с които съм съгласен. Много точен човек е.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”