Молба за помощ

molosy
Reactions:

Молба за помощ

Мнение от molosy »

Помогнете да намеря човек с опит, който да поправи механизма на часовниковата кула на село Водица, Поповско.

Кулата се нацепила от земетресението през 77 г. и трябва да я поправим. По време на ремонта, механизмът на часовника трябва да бъде демонтиран, ремонтира и поставен отново след приключването.

Изображение

Изображение
darmadan
Напреднал
Reactions:

Re: Молба за помощ

Мнение от darmadan »

Не мога да помогна,но искам да ти пожелая успех в благородната ти инициатива.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ще трябва туй нещо някак да го оправим.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

По мое мнение ,само трябва да се раздвижи .Не би трябвало да има големи щети .Може би въжетата само са за смяна .Но наистина трябва да се погледне от разбиращ човек. -Няма ли някой в района -поне да го погледне от близо? http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4972051" onclick="window.open(this.href);return false;
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

ами опитайте първо арменска профилактика в по големи мащаби с кофа нафта и дървени инструменти за изчегъртване на спекла грес и мръсотия.
Като гледам всичко е сглобено с винтове и гайки , ще мине без рязане.
Ако някоя гайка не се отвива се слага оцет или WD40 , ama оцет е по сигурно , и в краен случай нагряване
Изображение
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Човека търси някой да се нагърби с ремонт или профилактика,акъл може всеки да дава.Ако някой се намери да го оправя,аз мога да помогна с изработване на някоя метална част n_thumbsup
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Работата хич не е проста както изглежда и без разглобяване няма да мине, може само някъде да се избегне. Човекът казва ,че ще се прави ремонт на самата кула, трябва да се демонтират и циферблатите, доколкото виждам са два, но може да са и три и четири, не се разбира съвсем по снимката на механизма, може да е частично разглобяван,или нещо да има счупено. При него няма въжета, по точно едно стоманено предполагам което отива нагоре към камбаната. Механизма е с пружина и махало ,като стенните и ще трябва и нивелиране и настройки.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Не виждам кой може да се наеме, освен да се търси някой пенсионер, не е задължително да е часовникар и механик ще свърши работа. Това си е много работа и време,под месец не виждам как може да стане,а най-важното е първо оглед на механизма на место, със снимки само трудно ще стане.
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Здравей Иван,

Бих искал да обсъдя нещо с теб ...

Аз лично, а и няколко строителя, можем да потвърдим, че тежестите на часовника в кулата на с. Водица висяха във въздуха до момента, в който ти и твоят познат се качихте да огледате часовника. Разгледай снимката ...

Изображение

Същите строители ще потвърдят, че тежестите на същия часовник бяха свалени на пода, когато си тръгвахте след огледа с твоя познат.

Освен вас, още двама часовникари преглеждаха след вас часовника и категоричното становище на всеки един от тях беше, че физически е невъзможно да бъдат свалени тежестите на часовника на пода без да бъдат извадени палетите му (частите, за които, ти и твоят познат казахте, че липсват) ...

Предлагам да излезем от тази конфузна ситуация, като просто ни върнете липсващите части на часовника.

Ако до началото на следващата седмица не получим въпросните липсващи части, ще сезираме прокуратурата и ще си потърсим правата по съдебен ред.

Поздрави,
Павел
--Това което е написано по горе е направо обидно !
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Това ми бе написано от човека търсещ помощ,Като бях обвинен от него че съм взел палетите на дадения часовник
Изображение
На тази снимка се вижда как тежестите са вдигнати от земята Палетите се виждат че ги няма -след като направихме оглед видях че мога да сваля тежестите .Вмомента същия този човек ми повдига обвинения че аз съм му взел палетите .Моля ако двамата часовникари ,които са ходили след нас на оглед , са обърнали внимание на болчетата- които стягат палетите -нека си кажат мнението - .....
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

На тези снимки добре се вижда че палетите ги няма , а на едната и защо тежеста на задвижващият барабан стои на педя от земятя -Ролката на въжето е зацепена в разпределителя отиващ към циферблатите -Заради това и механизмът не върви . След освобождаване на ролката и въжето от планетарния механизъм тежеста слезе до земята .А тежеста която е за биенето я свалихме за половин час -като изброихме по няколко пъти биенето на камбаната
Изображение

Изображение
При цялото ми уважение към тези хора -които не ми заплатиха нито един лев за отгледа !-Имам достатъчно снимков материал за да се защитя .Да наречеш някого Крадец ,и да не си обсолютно сигурен в това -си е направо престъпление!
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Освен да ви пожелая след като приключат съдебните ви спорове , да се обърнете към колегата който по горе предложи да ви изработи липсващи части и часовника все пак да тръгне.
Ако са ви приели като експерт и са ви позволили да им докосвате часовника , предполагам в тяхно присъствие е нормално поне да попитат струва ли нещо майсторлъка.
А щом не са ви заплатили хонорар , пък бил той и 2 бири , за какви претенции иде реч.
Всъщност ако не е тайна какъв бюджет са определили в селото за ремонт на тяхната гордост.
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Не е тайна защото не съм подписвал декларация за поверителност, цената която ми казаха че са отделили за ремонта е 5-7 хиляди . При огледа се изненадах че почти всичко си е на мястото- имаше износване и по зъбчатките . Всички оси бяха с втулки и това ме зарадва че могат да се демонтират и сменят. Единственото което ме озадачи е липсващите палети и вдигната тежест на педя от земята .Системата от ролки закачаща тежестите е на принципа на Полиспаса -ролка вдигаща друга ролка и тя друга ролка -така общо на тежест от по четири ролки .Така от около 250 килограма тежеста става около 40 килограма .А най интересното е ,че под оста с палетите имаше една планетарна предавка -три еднакви зъбни колела а от средното колело стърчеше една ос дълга около 20-30-см. с един топуз надянат на оста -която се беше зацепила в зъбите на навиващия барабан. По късно ще кача снимка .Часовника наистина може да се ремонтира -но вече се радвам че не си стиснахме ръцете с тези хора -по моя преценка това не са хора от самото село а от някакъв паричен -фонд , който по програми има за цел да обнови облика на селото .
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Ето това е дадената тежест, вклинила се в зъбния венец на барабана на въжето .
Изображение
Искрено се надявам някой да се наеме да го поправи ! Ремонта е осъществим! За съжаление -радвам се че няма да съм аз-кой знае какви неща щяха да ме застигнат.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ни в клин-ни в ръкав.И защо занимаваш форума с тези проблеми? Има ли форума някаква полза от това, или може ли форума да ти помогне? Тук нещо като книга на оплакване ли стана. И в крайна сметка тези хора са правили множество снимки на механизма, има ли ги палети на техните снимки?
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”