Ами аз съм на етапа часовника да изглежда добре и да работи някак си, без претенции за качество на работата. Трудно ми е с механизмите, особено ако има календари. Има много да се учи и практикува, някой ден ако задобрея може би вече ще наблегна и на качеството на работа на механизмите, но сега много ме е страх от балансите и гледам да не пипам там много-много. Но дори и да не успея да напредна, за мен пак е удовлетворително, защото поне вече мога да стлабям/разглабям часовниците ( по-елементарните ), да подменям по нещо счупено с друго от донори, да оправям проблемите с ремонтоарите, да почиствам механизмите, така че да подкарам някой и друг часовник. То всъщност тези часовници не са за носене, а за гледане и аз се чудя дали в някой момент да не започна поетапно да ги промивам и оставям сухи, несмазани, като няма да ги товаря с работа. Каква е ползата да стоят смазани и тази смазка да се спича ? Може би да предпазва от корозия ? До този момент чувам много разнопосочни мнения и още не мога да си създам мнение клонящо към едната посока.
Иначе часовниците ми за носене ги давам на професионален часовникар за профилактика и ремонти. Или пък някой по-хубав, който не смея да пипам за да не го съсипя. Не че не са ми съсипвали часовници и професионалистите. В Плевен е много трудно с часовникарите. Почти никой не иска да се занимава с моите часовници - повечето явно не умеят и искат да се занимават само с батерии и каишки, другите пък гледат че часовниците не са скъпи и не могат да вземат кой знае колко за работата и ми отказват. Ползвам услугите напоследък на Ивайло Енчев, той има много добро име на кадърен млад часовникар, търсят го хора от цяла България, но е адски зает. Човекът е любезен и не ме връща, но явно се занимава с много по-скъпи и престижни неща, защото се чака по много месеци докато ми върне някой часовник. Аз съм доволен и на това, защото поне съм сигурен че ще го направи качествено и освен това не ми взима много пари.
Много ми тежи това че нямам някой познат часовникар за съвети, сигурно бих избегнал много направени грешки. Самообучавам се доколкото мога, чета и гледам, но всичко става по най-трудния начин.
Какви са ми бъдещите творчески планове ? Безкрайни !
Първо да разчистя от масата си будилниците, които съм пръснал, че подкарах серия. Един приятел ми подари Славата за неработеща, но след разглобяване, промиване, сглобяване и смазване вече работи. Пребоядисах и корпуса, полирах стъклото и вече е 1:0 за мен резултата !

Още една Слава от студентските ми години съм почти завършил, като всичко е добре, освен факта че главната пружина превърта и не законтря и така не навива, та ще свалям барабана да видя какво става. Трети будилник Слава на родителите ми беше много зле външно и пак мих корпуса, шкурих старата боя, слагах нова, полирах стъклото и сега трябва да го сглобя. Та така, будилниците ще ме занимават още малко.
- Чакам един неработещ Восток 2209, който взех заради годния и интересен циферблат, няма липси в окомплектовката и стрелките също стават. Стъклото е издраскано но здраво, часовникът е изцапан, но мисля че ще мога да го освежа и да му сложа работещ механизъм и да стане пак красив.
- В някакъв кичозен китайски автоматик Citrine се оказа че механизмът вътре е на Слава 2427 и работи. И наистина е Слава, а не техните CJIABA или какво беше там, защото на механизма пише 2427 и SU, сложих го на истинска Слава автоматик и стана, даже и ремонтоара от автентичната пасна. Странна работа ! Нямам в какво да го сложа, ще си търся някоя повредена Слава с приличен външен вид за да го спася от блестящия псевдозлатен и облепен в камъчета китайски кич.
- Имам да си лъскам позлатените Ракети 2609 + вариации, да полирам стъкла, да видя кое става за сбирката и кое не.
- Подобно е положението и с Ракета 2603, като там нямам много часовници, а още по-малко са хубавите, но все пак трябва да се преглеждат.
- Имам много Ракети 2609.НА, но тези часовници са по-груби на външен вид, малко от тях са красиви, едва ли ще мога да си харесам много от тях.
- Заделил съм няколко китайски 17 zuan-а, иска ми се да ги разглобя и прегледам, после да ги сглобя и да видим какво ще излезе от профилактиката им.
И много други неща, за които не се сещам. Въобще плановете са много, но времето не стига, та ще видим кое кога ще може да стане.