Може ли някой да ми каже как да му махна задния капак,за да сменя батерията и евентуално да видя дали работи.В интернер намирам снимки като задния капак е като на базовите Swatch часовници,където се развива само мястото за батерийката,но при мене задния капак е цял.Мисля че има някаква резба,понапънах малко да се развие,ни не се получи.
Благодаря предварително.
Elektronika 5 29351B (B6-204B) заден капак
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Re: Elektronika 5 29351B (B6-204B) заден капак
Пивет,
Нямам такъв часовник но по снимки излиза, че капакът е с пръстен на винт.

В засеците на този ринг вкарваш върховете на голяма ножижа или "шублер" и завъртяш обратно на часовниковата стрелка.
Дано като сложиш батерия да работи. Или поне дано да не е изтекла тази батерия вътре ако има такава.
Успех!
Нямам такъв часовник но по снимки излиза, че капакът е с пръстен на винт.

В засеците на този ринг вкарваш върховете на голяма ножижа или "шублер" и завъртяш обратно на часовниковата стрелка.
Дано като сложиш батерия да работи. Или поне дано да не е изтекла тази батерия вътре ако има такава.
Успех!
Отворих го.Разбира се имаше окисляване.Почисти всичко,всички патеки съм ги проверил с преходоте им и са изрядни.Като сложа батерия-нищо.
Поръчал съм кварц,ако евентуално е от него.
Някъде бях чел че и руските имат като на Casio AC и - когато се сложи нова батерия за да тръгне,но определно незнам къде би било това по платката.
Поръчал съм кварц,ако евентуално е от него.
Някъде бях чел че и руските имат като на Casio AC и - когато се сложи нова батерия за да тръгне,но определно незнам къде би било това по платката.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Кварц можеш да сложиш от всякакъв кварцов часовник. Само подбери големината, така, че да пасне добре при запояване. В краен случай ако въобще не тръгва има нищожен шанс да тръгне ако го оставиш просто с батерията. Провери на сутринта. Понякога им трябва време да се събудят.
Да това с батерията е минавало номера и преди за други устройства.Може няко кондензатор да де е скапал,мога да ги сменя,два са но незнам какви стойносто са,а са SMD и няма маркер на тях.Утре ще взема кварца,намерих го същия ако съдим по маркера,да видя какво ще стане.Прочетох че тази серия се ресетва с натискане едновременно на двата странични бутона,но няма ефект.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
До колкото си спомням променливия кондензатор не е важен стига да не е окъсил. Премери го за верига. Ако няма късо значи го подминаваш.бтой играе роля само за точност. R-C група.
Щом е забил значи ввроятно такта не работи. Дано да е от кварца.
Щом е забил значи ввроятно такта не работи. Дано да е от кварца.
След смяна на кварца нещата се подобряват,но със сигурност трябва да сменя кондензаторите.
Само като ги свалих двата около батерията и се разпаднаха.
Някаде бях че че трябва да са по 0.1mF тези около батерията,но за този до тримера няма информация.
Времето го засяках и върви,но този ефект с премигването трябва да от кондезаторите или тримера.Гумичките ги почистих внимателно,сменях им местата,също така ги обръщах,но няма промяна,което значи че са ок.
Несъм сигурен така както е завъртял тримера дали е в правилната стойност.
https://www.youtube.com/shorts/Cl_XRoe- ... ture=share
Само като ги свалих двата около батерията и се разпаднаха.
Някаде бях че че трябва да са по 0.1mF тези около батерията,но за този до тримера няма информация.
Времето го засяках и върви,но този ефект с премигването трябва да от кондезаторите или тримера.Гумичките ги почистих внимателно,сменях им местата,също така ги обръщах,но няма промяна,което значи че са ок.
Несъм сигурен така както е завъртял тримера дали е в правилната стойност.
https://www.youtube.com/shorts/Cl_XRoe- ... ture=share
Но и като натисна леко тримера се подобрява още повече положението.Със сигурност и той е за смяна,но там никаква идея какъв трябв да е.
Кондензатора който е до тримера го изкарах и го меряр 55pF незнам дали е точно тази стойност или е за смяна.
Кондензатора който е до тримера го изкарах и го меряр 55pF незнам дали е точно тази стойност или е за смяна.