Ти да не мислиш, че аз щях да се забавя УРЛ'ът ми беше в клипборда, но Хунта успел раньшеomegaqq написа:Що ли ми трябваше да показвам снимката на часовника за сглобяване... Ма иначе страхотна тема се заформи.
"Часовникът", "Млад техник", 1986г.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Контакти:
Re: "Часовникът", "Млад техник", 1986г.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Контакти:
nevenbekriev> Радиото без печатна платка беше Мальчиш. Те бяха най-евтини и най-грозни. Имаха платка без писти, с едни дебели дупки в които се слагаха парчета медна тел, май 1.5мм.
Вярно, че така беше
Значи не сме правили Малыш, а Мальчиш. И на него му викаха
nevenbekriev> Доста такива конструктори съм сглобил, съучениците ми като не им тръгнеха и ми ги носеха на мен.
мълчиш
nevenbekriev> Имах уред Ц20, беше купен в комплект с един нелош поялник
Поялникът го знам от по-късно. Използвал съм го вече като студент, не за приемници.
Все в такива групи попадах, в които, като се скапеше нещо, не викаха КИПаджийте, а включваха поялника.
Бях най-зле от всички познати химици по електроника - Ленинград е град голям и магазини Млад техник с кръжоци иимаше повече, отколкото във Враца. Това се смяташе за почти толкова неприлично, колкото да не умееш да дестилираш
Ама ме търпяха, щото оправях везни и мойте винаги са били най-точни. И сега са - и без всякакви метролози. Това ми остана на мен от будилниците Юный часовщик
А сегашното изпълнение е просто рецидив - като изтрезнея, ще ми мине ;)
Късничко ми е, на 51 да се хващам сериозно. Пък и време няма.
Обаче проект миш-маш ще го довърша. Едва ли в него ще работи часовник, ама се тая.
Да знаеш само колко струва киселинноустойчив корпус, за главата ще се хванеш
Пък ако остане някое парче, може и корпус за часовник да направя - знае ли се
Резбите са други, ама подходът е същия - имаш малко трици, а трябва да ловиш много маймуни
nevenbekriev> та и на мен ми се наложи да се справя със спиралите, че и с уравновесяването на системата. Бронзови спирали се намираха от разни манометри и от българските апарати за мерене на кръвно налягане.
При мен не работеше вярно. Ако в една точка го направя, всички останали мърдаха. Нелинеен беше.
nevenbekriev> После през годините съм съживил много измервателни системи.
Аз последно - преди една две години. На един хроматограф - между двата йонизационни усилватела имаше малък стрелкови микроамперметър. И не работеше. Грозна работа! За два часа с проверката тръгна
nevenbekriev> Ако сложиш корундовите камъни на будилник, става вечен!
За камъните не съм се сещал... щото нямам
Хм... а защо на будилниците са корундови, а не рубинови? То на такъв въпрос аз трябва да отговарям, ама не ми се ходи в яндекса
Знам разликата в крайщата на осите - игли и цапфи, ама мислех, че и в будилниците е рубин.
Невен> А настройката на радиоапарат си е цяло изкуство.
Он чинит радиоприемники, думая!
Аз минах покрай лампите като малък. Те дойдоха доста по-късно. И се наложи на дърти години да чета лампова схемотехника. В къщи имам лампов волтомметър - него го оправих в Ленинград, докато четях... аз не мога да уча, ако не пипна
А последно, и до сега - усилватели на малки токове: http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id= ... cordnum=51" onclick="window.open(this.href);return false; , http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id=6995" onclick="window.open(this.href);return false;
Там има само една лампа, ама тя стига
Невен> То не че часовниците стават за нещо друго, ама нейсе...
Още малко съм се разправял. Ама колегите в завода отбелязват измененията и се чудят И май се радват, щото по-малко се заяждам Ама това ще е докато ми мине
Вярно, че така беше
Значи не сме правили Малыш, а Мальчиш. И на него му викаха
nevenbekriev> Доста такива конструктори съм сглобил, съучениците ми като не им тръгнеха и ми ги носеха на мен.
мълчиш
nevenbekriev> Имах уред Ц20, беше купен в комплект с един нелош поялник
Поялникът го знам от по-късно. Използвал съм го вече като студент, не за приемници.
Все в такива групи попадах, в които, като се скапеше нещо, не викаха КИПаджийте, а включваха поялника.
Бях най-зле от всички познати химици по електроника - Ленинград е град голям и магазини Млад техник с кръжоци иимаше повече, отколкото във Враца. Това се смяташе за почти толкова неприлично, колкото да не умееш да дестилираш
Ама ме търпяха, щото оправях везни и мойте винаги са били най-точни. И сега са - и без всякакви метролози. Това ми остана на мен от будилниците Юный часовщик
А сегашното изпълнение е просто рецидив - като изтрезнея, ще ми мине ;)
Късничко ми е, на 51 да се хващам сериозно. Пък и време няма.
Обаче проект миш-маш ще го довърша. Едва ли в него ще работи часовник, ама се тая.
Да знаеш само колко струва киселинноустойчив корпус, за главата ще се хванеш
Пък ако остане някое парче, може и корпус за часовник да направя - знае ли се
Резбите са други, ама подходът е същия - имаш малко трици, а трябва да ловиш много маймуни
nevenbekriev> та и на мен ми се наложи да се справя със спиралите, че и с уравновесяването на системата. Бронзови спирали се намираха от разни манометри и от българските апарати за мерене на кръвно налягане.
При мен не работеше вярно. Ако в една точка го направя, всички останали мърдаха. Нелинеен беше.
nevenbekriev> После през годините съм съживил много измервателни системи.
Аз последно - преди една две години. На един хроматограф - между двата йонизационни усилватела имаше малък стрелкови микроамперметър. И не работеше. Грозна работа! За два часа с проверката тръгна
nevenbekriev> Ако сложиш корундовите камъни на будилник, става вечен!
За камъните не съм се сещал... щото нямам
Хм... а защо на будилниците са корундови, а не рубинови? То на такъв въпрос аз трябва да отговарям, ама не ми се ходи в яндекса
Знам разликата в крайщата на осите - игли и цапфи, ама мислех, че и в будилниците е рубин.
Невен> А настройката на радиоапарат си е цяло изкуство.
Он чинит радиоприемники, думая!
Аз минах покрай лампите като малък. Те дойдоха доста по-късно. И се наложи на дърти години да чета лампова схемотехника. В къщи имам лампов волтомметър - него го оправих в Ленинград, докато четях... аз не мога да уча, ако не пипна
А последно, и до сега - усилватели на малки токове: http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id= ... cordnum=51" onclick="window.open(this.href);return false; , http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id=6995" onclick="window.open(this.href);return false;
Там има само една лампа, ама тя стига
Невен> То не че часовниците стават за нещо друго, ама нейсе...
Още малко съм се разправял. Ама колегите в завода отбелязват измененията и се чудят И май се радват, щото по-малко се заяждам Ама това ще е докато ми мине
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Имам пред вид конусните камъни от измервателната система да се сложат на баланса на стар будилник, ама май не съм се изразил много ясно. И съм пропуснал да следя тематаnevenbekriev написа: Ако сложиш корундовите камъни на будилник, става вечен!
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Контакти:
Ааа!
Сега зацепих
А по темата - купих си още две-три пинсети, намерих една стара отвертка, направих скица на "стрелковадач". Намерих и купих още няколко пили.
Запознах се с половината часовникари в Казанлък и видях, къде се въдят будилници Слава
Сега трябва да изровя менгеменцето и мога да почна тренировки
После ще стегна карамфила на 24 ракета, щото Сейкоша-сан ме остави без играчки - върна ми Илюша съвсем здрав и даже в компания!
Сега зацепих
А по темата - купих си още две-три пинсети, намерих една стара отвертка, направих скица на "стрелковадач". Намерих и купих още няколко пили.
Запознах се с половината часовникари в Казанлък и видях, къде се въдят будилници Слава
Сега трябва да изровя менгеменцето и мога да почна тренировки
После ще стегна карамфила на 24 ракета, щото Сейкоша-сан ме остави без играчки - върна ми Илюша съвсем здрав и даже в компания!
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Контакти:
По темата (+)
Пинцетите и отвертките от комплектите Юный часовщик още са в зоната на неопределеност, ама си изрових първата часовникарска отвертка
Шарена! От полистирол, и то вторичен, баш като електромоторчетата на Норма от сборная игрушка... вездеход с ракетами или танк свободен стил
Трябва са я снимам и да я покажа. Всеки екземпляр е уникален и принципиално неповторим, гийошажа яде ряпа с тоблерон ;)
Шарена! От полистирол, и то вторичен, баш като електромоторчетата на Норма от сборная игрушка... вездеход с ракетами или танк свободен стил
Трябва са я снимам и да я покажа. Всеки екземпляр е уникален и принципиално неповторим, гийошажа яде ряпа с тоблерон ;)
Как не си казал за будилници Слава Имам цял сак с такива Мога да ти пратя колкото искаш А часовникарите ги обикаляй колкото искаш само часовниците не ми барай да не се караме
.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Контакти:
Въх!
Как съм пропуснал отговора
Будилник Слава ми трябва, разбира се. Само че с история Не казвам, че трябва да е намерен баш около Александър Невски, ама ти много лесно мислиш да се отървеш :diablo:
Тука става дума за територии ;)
Ако си мислиш, че мойте са само в Казанлък, значи мислиш неправилно :p
Как съм пропуснал отговора
Будилник Слава ми трябва, разбира се. Само че с история Не казвам, че трябва да е намерен баш около Александър Невски, ама ти много лесно мислиш да се отървеш :diablo:
Тука става дума за територии ;)
Ако си мислиш, че мойте са само в Казанлък, значи мислиш неправилно :p
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Контакти:
omegaqq написа:Varban предполагам има предвит този комплект за сглобяване:
След почти три години намерих снимка на кутията:
Интересно, че в музея на ПЧЗ, от април 2014:
http://forum.watch.ru/showthread.php?p= ... ost2453481" onclick="window.open(this.href);return false;
През август 2015 нямаше такова нещо.
ПС: Снимки от музея през 2010 година:
http://www.ussr-watches.ru/vystavka3.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Но тогава е бил в друго място, във фоайето на централната сграда с кулата. Сега е в корпуса, където е и цялото производство.