Часовници свързани с България
Часовници свързани с България
Най-голяма слабост са ми наградните часовници, всъщност заради тях се запалих по цъкащите пущини въобще. Има обаче и едни други часовници, които са част от нашата история, а именно българските поръчки, с характерните рекламни надписи на циферблата или машината. Наскоро купих часовник Urania, с надпис на циферблата "BULGARIE", а на машината M. Kerestedjian. Понеже е втория такъв, който ми попада (първият е с желязна каса, същата машина, но в лошо състояние), поразрових за информация. Пръвото, което ме наведе на мисълта, че са наша поръчка, е естествено надписът на циферблата. Но тъй като знам, че Бердж Маник Керестеджиев (Керестеджиян) е бижутер, който е изработвал също токи за колани, медали, значки и дори кортици за царската армия, реших че надписът на механизма е на баща му - Маник Керестеджиян, и той може би е внасял и поддържал часовниците URANIA у нас. Предположението се потвърди, като разрових един Алманах с реклами от 1902-03 г., и вътре в списъка със софийски бижутери се мъдри Маник Керестеджиян, точно под Братя Коцеви, от чиито часовници също ми се намират два. Моля, ако някой разполага с допълнителна информация, да я сподели с нас.
Re: Джобни часовници
Ето ги двата часовника на Братя Коцеви, за които за съжаление, нямам никаква информация. Също нямам информация кой е В. Киряков. Четвъртия часовник е на Иван хаджи Янков от В. Търново, син на известния търновски търговец Хаджи Янко, който между другото също фигурира в алманаха като търговец на галантерийни стоки. Синът му Иван х. Янков е учил часовникарство в Швейцария, бил е часовникар в Търново, после в София, същия е и рецензент на книгата "Механически часовници" на Чичов и Фендян, май единствената българска книга-учебник по часовникарство.
Страхотна колекция!
Толкова ценна информация, колкото ти ни представи сигурно няма на нито едно място!
Толкова ценна информация, колкото ти ни представи сигурно няма на нито едно място!
Благодаря! За съжаление повечето ми часовници са в не дотам добро състояние, та не бих ги нарекъл колекция, по-скоро сбирка, но по-важно за мен е да понауча нещо. Ако има интерес към тази тема, ще снимам и ще пусна още няколко с надписи на български.
Надявам се обаче някой от колегите да разполага с повече информация, например кой е доставял и продавал часовниците с дирижабъл, и надпис "Системъ Роскопфъ"?
Надявам се обаче някой от колегите да разполага с повече информация, например кой е доставял и продавал часовниците с дирижабъл, и надпис "Системъ Роскопфъ"?
Ха! Такъв нямам! Може ли да покажеш нещо такова?ironhorse написа:часовниците с дирижабъл, и надпис "Системъ Роскопфъ"?
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Имам само останки в ужасно състояние. Ще ги снимам.
Чудесна колекция! Завиждам /неблагородно / за кортика- че и с носач даже!
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз.
Железния болярин скромничи
Любовта му към всичко българско и свързано с нашата история е похвална icon_clap И часовникари и ножари, че и нумизмати има какво да видят и на какво да завидят
Любовта му към всичко българско и свързано с нашата история е похвална icon_clap И часовникари и ножари, че и нумизмати има какво да видят и на какво да завидят
.
Кортика е от ерзаците, с алуминиева дръжка, пилотът е загубил кортика си, и са му направили заместител, да не е празна канията.Lyubo_sr написа:Чудесна колекция! Завиждам /неблагородно / за кортика- че и с носач даже!
Митко, вероятно може тази тема да се отдели, но може би трябва да помогне модератор. Но пък тук си е тема за всякакви джобни, а и болшинството съфорумци май са почитатели на ръчните.
Re: Часовници свързани с България
Йонко, честита тема Ще мина да почерпиш
Идеята не е моя, а на Павлин icon_clap Поздравления!!!
Идеята не е моя, а на Павлин icon_clap Поздравления!!!
.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Даа, интересно, заслужава тези с българските надписи да са в специална тема. На мен ми е попадал само един на който пишеше "Точенъ Анкър" или нещо от сорта, ама не бях склонен да дам колкото искаха. Иначе за "джобни часовници" имам да показвам много и интересни, ама първо трябва да ги направя, а за моите някак изобщо не остава време!
Re: Часовници свързани с България
Благодаря! Надявам се и други да се включат в нея.
Те и моите не са направени всичките. Но като ми попадне с надпис на български, гледам ако мога да го прибера. А темата я има вече. Чудя се дали ад не направим и една за часовници, които са надписани по някакъв повод - наградни, за спомен, с името на собственика и т.н., независимо ръчни или джобни, наши и чуждестранни.