Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от varban » 08 дек 2013 01:35

Абе бях я хванал :) Тя тогава беше аспирантка... аз все с аспирантки се заглавичквах... бях след казарма, а рускинчетата в групата таман бяха навършили 16 години :)

Този часовник наистина е на 30 години! Поне капакът и корпуса, ама и карантията от двете слави е горе-долу от тогава.
Гравировката е правена през 1983 година, май в катедра Аналитична химия (от там беше аспирантката). А малко преди това се бях запознал с Иван Иваныч. Той оправи мойта Чайка: viewtopic.php?f=57&t=1452#p12410" onclick="window.open(this.href);return false; , а после аз му направих писалка за гравиране. Борчетата с цангата си бяха негови :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6312
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от atanweb » 06 апр 2014 11:10

Още една изродщина 44,5мм (без коронките) "създадена" от ръцете ми.
Изображение


Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение



Материали
Корпус от реплика на Orient SK
Механизъм Слава калибър 2428
Патенти оригинални швейцарски от време 'оно.
Nato strap 22мм
Както се вижда тук са вложени японски дизайн на корпуса, руски механизъм и циферблат, лепнато лого от китайския циферблат :mrgreen: и много малко български труд.
Функционалността на часовника е чудесна, както знаете много обичам механизмите на Слава, че са евтини и се намират, а тези които работят са изключително точни дори и без профилактика. Този върви с около 4 секунди на ден изоставане от атомен часовник. :muslim:
Та механизма влезе като патрон в пушка. Точно и без луфтове. За мое щастие отвора на ремонтуара съвпадна и беше нужно само да потърся много дълъг ремонтуар за Слава - за щастие разполагах с много дълъг който даже рязах. Бутона за смяна на датата също съвпадна като позиция и тук се наложи надграждане с половин милинетър с поксипол на лостчето за преместване на датата на механизма, сега хваща от-раз. Ура и коронката (от Полет) която липсваше сега върти вътрешния безел. Полиране на стъклото и е готов за подарък на един колега с огромна китка. :yahoo
Той още не го е виждал, но се надявам да го хареса.
Остава още да се намери уплътнителен пръстен за да предотвратя силно навлизане на вода. Дано поне го огранича до изпотяване. lol2
Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от varban » 06 апр 2014 12:41

Аферим!

Корпусът - стомана или пиринч е?

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от kapkan » 06 апр 2014 13:38

Стомана е

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6312
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от atanweb » 06 апр 2014 14:28

Харесва ми думата пиринч. :) т.е. не е стоманен според мен. Дори задния капак мисля, че не е стомана, на него пише tainless steel.
Няма значение, важното е силното пресиствие на часовника.
Сега му правя дебела кожена черна каишка.
Изображение

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от kapkan » 06 апр 2014 15:02

Стоманен е,струговах един такъв

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от DHM » 06 апр 2014 22:10

Моето кюфте си го нося на ръката:)
.

Потребителски аватар
miroman
Специалист
Reactions:
Мнения: 1047
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от miroman » 03 май 2014 11:17

Май съм споменавал в друга тема, че нямам угризения, когато правя "котлети" - по-добре да се съживи един часовник от два (или три, четири и т.н. :wink: ) развалени и някой да му се радва, отколкото нито един, защото не са като по каталог.
Общо взето обаче избягвам да правя "изгъзици" като ей този:

Изображение

Ама аз не съм виновен, той си дойде така сглобен - механизъм от Полет в каса от кварцова Ракета, чисто нова :redface
Сглобката беше ужасно калпава, та като го разглобявах, взех, че му смених циферче и стрелки по мой вкус :yahoo . Наложи се малко да му изпиля пластмасовия уплътнителен ринг.

Мисля, че добре се получи. Само циферчето е с малко по-малък диаметър от необходимото, но това му придава загадъчна дълбочина :D . Ще видим дали някой Ебеец ще го хареса.
Ето и още малко снимки:

Изображение Изображение Изображение

Поздрави, Миро.
Изображение

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3688
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от Seikosha » 03 май 2014 16:10

Дълбочината хич не е загадъчна бих казал :mrgreen: И кюфтето ще е сухо и безвкусно. Ако вземем да направим аналогия с кулинарията където думата кюфте,която е с арабски произход където "куфта" означава "бито месо" за да стане едно кюфте вкусно,се иска много здраво омесване на съставките,докато се получи хомогенна смес и всичкият въздух да излезе,за това майсторите удрят каймата в тезгяха,за да излезе въздухът и да се прекъснат колагенните връзки,така месото става по-крехко. В арабски вариант,месото не е смляно ,а се удря с тъп сатър,за да не се реже и да изтичат соковете,а става като пихтия,която после се омесва. За това и се начукват пържолите,а не само за да станат по тънки като си мислят някои :wink:
Та в часовникарското кюфте,ако не е да го налагаме със сатър lol2 то поне трябва хубаво да омесим каймата,един от големите майстори във Варна от който съм се учил,вече покойник от доста време ,имаше заведение край Варна,викаха му "Орехчето" по пътя за Виница,от другият край на България идваха да ядат от неговите кюфтета :) та той я бъркаше направо с една дрелка,като цимент :D щото правеше по 1000бр. на ден и пак не стигаха. Та както казах и в часовниковото кюфте,всичко трябва да е хомогенно и съставките му балансирани,т.е. и подправките му да са букет,а не да е или много люто,или миризмата на чубрица да е много силна,трябва да е такова,че да няма нищо което да дразни.
В случая с горното кюфте,бих направил следното,ще устискам и ще оставя нещата да отпочинат(както каймата) ще намеря една каса от Полет,за предпочитане позлатена и един 2609 Ракета с бял подходящ по размер цифер с черни стрелки и бих направил една чудесна Ракета и един хубав с чудесен циферблат Полет,така с още малко инвестиция,бих получил две чудесни и вкусни кюфтета с натурален вкус :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от Pavlin » 03 май 2014 16:17

Според мен може да го купи само някой "Самоебеец" :D
Аз бих си направил една супер Ракета, за супер мераклии и паралии.

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3688
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от Seikosha » 04 май 2014 00:58

Ми направи,то само с приказки не става.Хората барем опитват. :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Skyler
Напреднал
Reactions:
Мнения: 249
Регистриран: 28 мар 2012 12:51
Местоположение: София, кв. "Хаджи Димитър"

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от Skyler » 19 май 2014 11:23

Seikosha написа: чудесни и вкусни кюфтета с натурален вкус :)
Намерих подходящата илюстрация:
Изображение
Поздрави и да Ви е сладко!

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6312
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от atanweb » 26 юни 2015 20:40

Да добавя тук днешното ми хрумване.
Поради съсипания циферблат реших все пак да направя нещо, докато излезе нов циферблат - ама надали. Кандидатите са много.
Та поправих звънчевия модул на механизма. Беше се развила коронката му и от там е влизала влага много време. Първите предавателни колела бяха безформено ръждиво тяло. Взех от донор частите и всичкостана както трябва.
Понечих да сложа стария циферблат с надигнат лак и петна, но реших да си направя нова ежедневка.
Поразрових се за някой подходящ циферблат и този Луч ми се стори най подходящ поради големината стойността му (кой ли ще го възстановява някога) и цветовото оформление. Черни катове зелени цифри. Съвпада с дизайна на звънеца.
Измих корпуса, сложих две нови неоригинални еднакви коронки и след полиране на оригиналния нисък джам стана страхотен в моите очи часовник.
Обичам компликацията аларма. Винаги ме е радвала.
Е ще му се порадвам в следващите дни.
Poljot 2612.I
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
п.п. Зеленото нато е в работата ми на работния часовник иначе би му подхождало.
Изображение

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3869
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от rosen_er » 26 юни 2015 20:50

Саше,супер изглежда n_thumbsup Обаче тъкмо преди 3-4 дни казах на Павлин,че си претърпял катарзис и вече те радват оригиналните неща и сега ........ n_sad Но щом спомена ,че е за носене - може.Обаче в кутиите само :
Изображение
:wink:

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6312
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Мнение от atanweb » 26 юни 2015 21:41

Е да де, така е, Като ми намериш циферблат ще го сложа на добре запазената каса и машина и тогава в кутиите.

:banana

А, така и темата да не потъва в прах.
:yahoo
Изображение

Отговори

Върни се в “Хомиджи, дайвърски и военни часовници”