Re: Ремонт на самолетен часовник -Jaeger

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

Здравейте ,ето малко снимки на часовника -
Изображение

Изображение

Изображение
Проблемите му са -Счупена ос на баланса и двете оси на страничните копчета.- Едното за прехвърляне на хронометрията а другото за навиване ,стартиране на хронометрения модул и въртенето на стрелките. n_sad -Такива повредени часовници се продават на половин цена . И затова са идеални за моето хоби .- Даа, излезе и счупена часова стрелка - Но пък часовника си е много красив -затова и ще се ремонтира .-Някой има ли идея как да постъпя с тази скъсана ос?-
Изображение

Изображение

Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

А това е под циферблата .
Изображение

Изображение
Ако някой знае от къде да си купя нова ос за баланса ,може да каже - калибъра е 330- поне такъв е номера до балса .
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Изображение
Реших да пробия и двете парчета с едно и също свредло -1 мм. пристъргах една малка осичка и ги набих едно към друго .-нещата се получиха :banana
Изображение

Изображение
само дето не прецених височината като цяла -на оста ,та малко се поиспотих докато набия и извадя заедно двете набити парчета от замбалъка !
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Re: Re: Ремонт на самолетен часовник -Jaeger

Изображение

Изображение
Зглобих и нещата се получиха от първия път -Размина ми се да престъргвам нова такава ос !
Изображение- всички функции на копчето си действат нормално !Сега идва ред на баланса -

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Вече взех да му свиквам на новия замбалък -върши страхотна работа .Импулсната ролка излезе без проблем1
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Чудесна зимна история с приказно развитие. Справяш се чудесно. Спасяваш поредният безнадежден хубав часовник. Благодаря, че го споделяш. Ще чакаме и едно презентационно видео с работещи функции.
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

https://www.youtube.com/shorts/TVN7ABXvBtY-Даааа, остана да се направи и другия вал на другия бутон защото той се оказа че е за стартирането и нулирането на голямата секундна стрелка
Изображение

Изображение
Но за целта ще трябва да се разглоби целия механизъм до основи за да се извади този вал и да се поправи .-Поне проверих че няма други щети и механизма дори непочистен дърпа и опъва всички компоненти- Зъбни колела . -Това е много добра и радосна вест -Означава че ще имам един работещ -Jaeger :yahoo
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Ееее,настъпи момента на истината !
Изображение

Изображение
Колкото повече снимки -толкова по лесно ще е събирането !
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Трябва да се свали всичко от външните страни на двете табли за да се разкомплектоват и влаковите колела . Само тогава излиза тази счупена ос на втория -десния -от работните бутони.
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Трябва да се премери нужната дължина на новата ос .В противен случай няма да има достатъчен натиск или пък ще стърчи доста грозно.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Проблема пак дойде при набиването на върха към новата ос -запецна и неще да се вади !-Нооо,тези които са конструирали тези замбалъци са се погрижили и за такива инциденти -Свалям им шапка!
Изображение
Разглобява се наковалнята и оста излиза цяла без да я режите ! :redface
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

До тук добре!-
Изображение

Изображение

Изображение
Дори изглежда и се движи като оригинална част! :yahoo
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

https://www.youtube.com/shorts/vK_abLZq0mY-това е действието на новия бутон ,остана да престържа и самия бутон !-или ще е от месинг или от парче бакелит :b
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Интересно е как този иначе стабилен бутон е счупен.
Механизма е красив. Как са преплетени стоманените части с месинговите мостове. Страхотен.
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мога да ти отговоря веднага и със сигурност отговора ми ще е на 98 % верен !- С първия ми такъв часовник с който започна моето хоби -Руски самолетен хронограф -писал съм много за него тук във форума - Беше паднал от 2-2,5 м. височина и то навит . - От падането му се бе счупил баланса ,скъсал оста на единия от пружинните барабани и поправях малтийския кръст на същия барабан. - Та тоя сигурно е паднал първо на единия от бутоните-счупил е оста му . -После е подскочил и е паднал и на другия -счупвайки и него - Пружината която го държи в позиция на навиване или в позиция на въртене на стрелките -е толкова натегната че ако не се свали от плочата -нямаш шанс да поставиш оста на място . А тя ллагерува и опира точно на това буренце-където бе станало счупването- в средата на оста.
Изображение
Чесно да ти кажа, предпочитам да събирам малък ръчен хронограф отколкото такъв голям - При тези, пружинните палци са толкова силни и закалени- че трябва много да се внимава при поставяне и центроване . :b - Днеска трябва да ми остане врема да го почистя и събера .- Дори му поръчах и нова балансова ос -като пристигне ще разбера колко е съвместима де ...- Когато се свали счупената и се замери -може да се намери същата такава или близка до нея заводска ..- Но за сега и с тази, си работи !- И то, напънат с трите движения -явно съм се справил с направата и! :banana
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Здравейте ,много дълго правих този бутон но чакането си заслужава !- след като направих един -не ми хареса !-Направих втори !-
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Мислех си да го направя като напречно го стопирам със винт минаващ през оста !-Ама тая налудничава идея ми отмина много бързо та нарязох една резба -М2 х 0,40 стъпка на оста и направих за нея втория бутон . -Това решение ми се видя по приемливо от първото !-И накрая финалния щтрих-
Изображение

Изображение
Сега ми остана да го почистя и събера за да е завършен ! :b
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Изображение
Все пак нека да покажа -ето и най опасното място при събирането на механизма -на една табла са поставени анкерното колело и анкера !-Това за мен си е минус -доста трябва да се внимава с поставянето им !-Само едно трепване и завинтване на винта и щетите са неминуеми !-За голяма радост ,-при мен нещата се получиха и механизма си цъка с пълна пара!- Всичко си действа както трябва ,само дето долния циферблат за отчитане на минути -явно полетно време- си е на обратно .-Тоест , отчитането-цифрите-минути - от 0 до 60 ,са на обратно от часовниковата посока.- Но пък така е по -ВИНТИЧ !-И с този - 24 часов цифер си е направо -КЛАСИКА !-Дано да съм ви бил интересен и полезен със снимковия материал !-Пожелавам успех на следващите в ремонтите !
Изображение :b
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Много добре, отлично даже!
Дай линк към видеото да му се порадваме.
Поздрави!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”