Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Има какво да се види
Публикувай отговор
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Re: Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Мнение от omegaqq »

Venus-а кърти мивки!
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Още една серия миналогодишни часовници.
Сам си направих този коледен подарък - "Revue" cal.77, 15 камъка. Размери 33х41 мм., 16 мм. е междулъговото разстояние.
Много харесвам Art Deco и затова този часовник направо ме плени и ме накара да го купя.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
След такъв часовник е трудно да продължиш с други часовници, особено когато е ясно че отстъпват по качество... Но аз продължавам да си дълбая и по другите направления за колекциониране на часовници, така че ще покажа още някоя и друга нова придобивка...
Като този "Prim" калибър 663, 17 камъка. Размери 32х39 мм., широчина на лъговете - 18 мм. Не е много добре запазен, но е интересен и си има своя чар, а и го нямах. С този черен циферблат и тъмно зелена нато-каишка изглежда доста в military стил, макар че едва ли това е била идеята при създаването му.
Изображение
Изображение
Продължаваме с низходящата градация стремглаво надолу.
Напоследък рядко взимам ЗИМ-ове (ZIM), но и те са ми слабост, особено по-старите. Много харесвам тези от 70-те години на миналия век. Затова като видя такъв го взимам, макар че едва ли някога ще успея да събера и половината от публикуваните близо 100 часовника в каталога от 70-те. Така стана и с този часовник - хубав циферблат и механизъм с женевски вълни. За съжаление стрелките му - часовата и минутната, не са по каталога. И за още по-голямо съжаление, нямам точните с които да ги сменя. Така че ги оставих с тези, с които го взех. Макар че, кой знае... Може би пък така да си е произведен часовника. Защото кой би ги сменял с други ЗИМ-ови стрелки без нужда. И цветът им е златист, само формата е по-различна. Добре изглежда и с тези...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая - голямото разочарование!
"Ленинград" ("Leningrad") калибър 2608, 16 камъка, продукция на Петродворецки Часови Завод (ПЧЗ).
Разочарованието го претърпях не заради външния вид на часовника, а заради проблемите които имах с него. Все се заричам че повече няма да взимам часовник от ПЧЗ който иска някакви ремонти. Или напълно окомплектован и работещ часовник, или изобщо не взимай! Ужасни са и изобщо има голям проблем със заменяемоста на части дори между часовници от един и същи калибър! А пресата за капаци и безели я взех само заради "Ракетите"...
Пак не го спазих това правило и пак затънах в проблеми. Видях го часовника по обява и ми хареса циферблата. Часовата и минутната стрелки не бяха правилните, а секундната стрелка липсваше. Е това, последното трябваше да ми бъде сигнал че часовникът не става, ама аз заслепен от циферблата изобщо игнорирах тази информация... Коронката стърчеше много навън и беше жълта, та и тя беше за смяна. Обаче часовникът работел! И аз веднага сложих розовите очила и си направих тази крива сметка - ще му сменя стрелките, защото ги имам правилните. И коронката ще му сменя. И готово!
Да, ама не!
Стрелки имам, обаче няма къде да сложа секундната - отчупен връх на оста на секундната стрелка! Иначе наистина часовникът си работи...
Наложи се да сменям и механизма, добре че имам донори. Намерих и коронка с ремонтоар от донор. Сглобих го някак си, обаче сега пък проблем със секундната стрелка. Първата и втората секундни стрелки които пробвах, не искаха да се нанижат на по-дебелата ос на секундната стрелка спрямо техните отвори. Чак третата успях да я прикрепя. Обаче сега пък стъклото идва ниско и тя опира в него... Тука вече ми свърши търпението и часовникът остана да му търся по-високо стъкло. Стана златен, защото не беше евтин и като го купувах, а направих още разходи по него, без да постигна задоволителен резултат. А и не изглежда кой знае колко добре...
Изображение
Изображение
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

След близо месечно отсъствие, продължавам от там, докъдето бях стигнал.
Един прекрасен "Восток" ("Wostok") калибър 2605, 17 камъка, позлата 20 микрона. Силно си падам по тези стари "Востоци" с 26 мм. механизми - и 2603, и 2605. Любими!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Точно този модел само с 12 часа и остри стрелки ми е най-любим и се опитвам да събирам разнообразните му модификации:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Заедно с "Востока" купих от същия продавач и друг любим часовник - "Луч" ("Luch") калибър 2209, 23 камъка, позлата 10 микрона. Имах го вече този модел, точно този модел, обаче много ми се искаше да взема и този часовник! И го измислих - имам го с надпис на курсив, а този е с прави букви! Значи е различен, значи го взимам, защото го нямам! А бе като този имам и един Олимпийски, ама като ме привличат и все се изкушавам да вземам нови и нови...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Не си падам по кварцовите часовници, особено пък по стари кварцови часовници, поради нежеланието ми да навлизам в материята на електротехниката и електрониката, където имам оскъдни познания. А имам и недоверие към съветските кварцови часовници като нещо несигурно и капризно, което очаквам всеки момент да спре и да погине... Може и да е субективно, но ги избягвам. Но един приятел от Украйна ми беше намерил една кварцова "Молния" ("Molnya", "Molnia", "Molnija") с паспорт, и аз се изкуших да я взема. Прекрасен външен вид, работеща, че и с документ! Механизъм Р2460, диаметър на часовника - 50 мм. Като я показвах в един сръбски форум, един колега каза че била идеална за подмяна на механизма с механичен... lol2
Изображение
Изображение
Изображение
Лека-полека, едвам-едвам, ето че добутах часовниците до 2026 г.!
А 2026 г. започва с много попълнения към сбирката ми с "Dugena"!
И ето първите две от тях:
"Dugena Jongster" с механизъм Dugena 1148 - Durowe 450, 17 камъка. Размери 34х39 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
"Dugena Festa" с механизъм Dugena 688 - PUW 360, 17 камъка. Позлатена. Размери 33х38 мм., 18 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая - нещо неособено красиво, но заради марката "Слава" ("Slava") донякъде, донякъде от любопитство, подкрепено от символичната цена за която го купих, придобих и това постсъветско творение. "Слава" калибър 2414, 21 камъка. Доста едра като размери за марката - 42х46 мм., 18 мм. междулъгово разстояние. Сложих една съветска верижка на ЗИМ. Безел който се върти, ама трудно. Има някакъв свой груб чар, все пак...
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Най-после да се наканя да публикувам нещо...
"Cortebert" калибър 307, 17 камъка, позлатен с 20-микронно покритие. Размери 34х41 мм., 17 мм. е междулъговото разстояние.
Прекрасен и елегантен!
Отдавна исках да имам представител от тази швейцарска марка и ето че това се осъществи!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Още един швейцарец, но от непозната за мен марка. Взех го по симпатия, просто ми хареса... Интересното е че е двойно по-скъп от "Cortebert"-а, явно има защо!
И така - "Chevron" с механизъм Fontainemelon FHF 72, 17 камъка и 10 микрона позлата. Размери 32х37 мм., 17 мм. междулъгово разстояние.
Впечатляващ външен вид - циферблатът и задният капак много ми харесват!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Една стара "Ракета" ("Raketa") калибър 2609, 16 камъка. Взех я заради хубавия запазен външен вид. По стъклото има пукнатини, но реших да го оставя след като го полирах доколкото мога. Отдавна нямам такива размери стъкла и всяка покупка на тези стари и дребни размери часовници от "Петродворец" - било то "Ракета", "Маяк", "Нева", "Россия", "Победа", "Ленинград", "Старт", "Свет" и сигурно изпускам някоя марка, ме изправя пред този проблем. А тези часовници почти винаги са със стъкла за смяна... Така че компромисно оставих стъклото, мисля че пукнатините не са чак толкова дразнещи.
Традиционните ядове съпътстващи продукцията от Петродворец бяха налични и тук. Луфт в баланса на механизма ме накара да сменя целия механизъм с работещ донор.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Пак "Ракета" ("Raketa"), само че калибър 2601, 16 камъка. Направих си котлет - сглобих си часовник който поначало си е доста спорен. Виждал съм го с този циферблат, естествено не в каталозите, а по форуми и социални медии. Попадна ми една позлатена "Ракета" калибър 2609 със напълно съсипани вътрешности - и циферблат, и механизъм, и стрелки. Касата обаче беше добра и от старите с 20-микронно златно покритие. Реших да я използвам, като към нея добавя механизъм калибър 2601, със относително добре запазен циферблат и стрелки. Коронката и ремонтоара също използвах от 2609. Мисля че се получи добре!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая - една "Победа" ("Pobeda"), по която смених почти всичко и която би трябвало да се брои за котлет, защото автентичността и е доста спорна.
Купих я заради черния циферблат, нищо че е доста износен. Имах затруднения как да я категоризирам. Отвътре беше с механизъм на Петродворец и първоначално реших че наистина часовникът е от Петродворец. Обаче механизмът беше с повреден баланс и се оказа че нямам нито един донор на механизъм от "Победа" на Петродворец. Тогава се насочих към 2МЧЗ, защото и там има "Победа" с такъв външен вид. Смених механизма с такъв от 2МЧЗ. Смених почти всичко - механизъм, коронка и ремонтоар, спуканото стъкло също. Стрелките не си подхождаха, та ги смених и трите, обаче явно трябваше да търкам повече часовата стрелка, че сега седи по-контрастно тъмна спрямо минутната стрелка...
Както и да е, поне работи и ми излезе златна. Пореден часовник "Направи си сам"и пореден котлет за мое забавление или пък изнервяне... icon_crazy
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Поредна "Ракета" ("Raketa") калибър 2603, 16 камъка. Не я взех в този вид, а в хромирана каса. Взех я най-вече заради хубавия цифеблат с "вафлена" шарка. Имах една свободна позлатена каса и преместих механизма в нея. Мисля че добре се получи, поне на мен много ми харесва. Нямах такава, така че запълних още една празнина в колекцията ми.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И една "Ракета Телевизор" ("Raketa") калибър 2628.Н, 17 камъка. Колега ми услужи със стъкло, за да подменя спуканото с което я взех, и часовникът стана много хубав, защото касата и циферблата бяха в добро състояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Не са ми някаква голяма слабост "Ракета Телевизор", но когато се появи някой запазен екземпляр си го взимам. Куриозното е че получих часовника по грешка. Бях спечелил аукцион за "Слава Асиметрична", но вместо нея получих по куриер този часовник. Не се разочаровах много, защото видях че състоянието му е добро, а и асиметричната "Слава" вече я имах и то в добро състояние. Просто исках да си осигуря още една, в резерв, така че не беше някаква драма липсата и. Бях платил и 6 евро повече отколкото струваше "Ракетата", но не съжалявам. Реших да я задържа. Така вече събрах три бройки от този модел:
Изображение
Изображение
Две "Слави" ("Slava") калибър 2428, 26 камъка.
Първата много ме радва с прекрасния си външен вид и доброто състояние в което я получих. Май и верижката върви в комплект с часовника, защото виждах и други такива часовници пак с такава верижка.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващата "Слава" и тя дойде при мен след известно недоразумение. Бях си харесал една "Ракета" по обява и докато пиша на продавача, някой вече я беше взел. Разочаровах се и то много и за да не съм капо си взех този часовник, така че и той не беше предвиден. На мен ми харесва, с този шрифт - курсив на цифрите за часовете, при това римски. Малко по-нова за вкуса ми, леко грубовата, но си има своя чар. И в отлично състояние!
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая - традиционната "Dugena"! ""Dugena" модел 1100 с механизъм Kasper калибър 900, 17 камъка. До сега не бях срещал такъв механизъм и доста трудно щях да го разпозная, ако нямах таблица с моделите на "Дугена", в която е описано в кой модел какъв механизъм е сложен. Малък часовник - размери 33х41 мм., 17 мм. е междулъговото разстояние. Позлатен е с 20-микронно покритие. Излишно е да казвам че съм доволен от придобивката!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Поредно бижу на "Dugena" - "Dugena Precision" cal.280 с механизъм Buren 280, 17 камъка. Размери 33х40 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние. Дебела е само 7 мм.!
Много стилен часовник! Елегантен, тънък и красив. Отделно от това си падам по часовниците само с две стрелки и максимално изчистен циферблат.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Часовник от неизвестна за мен немска марка - "Seca", с механизъм Otero 146, 17 камъка. Позлатен, размери 34х39 мм., 18 мм. междулъгово растояние.
И този часовник е прекрасен! Обожавам перлените циферблати!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И отново немски часовник - "Stowa Parat" с механизъм Osco 66, 17 камъка. Позлатен. Размери 31х40 мм., 16 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая, едно румънско попълнение от "Orex", което много ме радва, защото е с механизъм на "Слава" калибър 2414, 21 камъка. И въобще външно си изглежда като "Слава". Имам подобна "Слава", само че с позлатен корпус.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето ги в съпоставка със "Славата" и с другият ми "Orex-Слава", и трите калибър 2414:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Форумни колекции ----- User collections”