Един доста износен "Darwil", но имащ своя чар. "Darwil Special Flat Lux" калибър Darwil 7018 с хубав голям 17-камъков механизъм на Unitas, като именно това ме спечели да го взема. Размери 35х42 мм, 18 мм. междулъгово разстояние.
Работи много добре и без профилактика. Както казах, доста овехтял и циферблатът пострадал, но на мен ми харсва. Смених му спуканото стъкло и след миене, лъскане, каишка и снимки ето какво се получи:

Следващата покупка много ме зарадва, защото е от любимите ми "Маяк" ("Mayak") калибър 2603, 16 камъка, на Петродворецкия часови завод. Прекрасен черен циферблат! Имам друг "Маяк" с този черен циферблат, но е с облата каса. Сега го получих с многоъгълната каса. Имаше обаче много работа по него. Смених повредения механизъм с работещ донор. Липсваше металният пръстен около механизма, както и пръстенът затварящ задния капак, та се наложи да ги търся от донори. Секундната стрелка беше сребриста и я подмених със златиста, за да отговаря на другите стрелки и като цяло на часовника. Получи се добре и съм много доволен, заслужаваше си разходите и усилията!

И традиционната вече за всеки мой пост редовна "Dugena"

Следва една "Zentra". По принцип тази марка не са ми от особен интерес, но ето че вече вземам втора в един къс отрязък от време. Донякъде заради добрия и интересен външен вид, донякъде заради механизмът ETA 2408 с 21 камъка, символичната цена също беше силно стимулиращ фактор. Моето любопитство надделя и взех часовника, като сега вече изобщо не съжалявам. Интересен и красив, отлично работещ. Размери 34х40 мм., 18 мм. междулъгово разстояние.

От време на време ме прихваща желанието да си взема някоя "Молния" ("Molnia", "Molnja"). Нямам голяма слабост към джобните часовници като цяло, обаче "Молниите" неотразимо ме привличат. И макар че създавам повторения, потретяния и т.н., взех си и сега пореден часовник от марката. Много обичам по-старите "тънки" "Молнии" с 15 камъка. Тази е точно такава. Произведена през второто тримесечие на 1963 г. Далеч е от идеалния външен вид. Поизносена каса, доста захабен циферблат. Стъклото с мрежа от микроскопични пукнатини, но реших да го оставя както си е. Е, малко го полирах и сложих препарат за акрилни стъкла за финал. Миене, лъскане, сложих кюстек и го снимах. Мен поне ме радва като го гледам, за останалия свят не съм много сигурен...

И накрая, една малка стара "Победа" ("Pobeda") на ЗИМ, калибър 2602, 15 камъка, произведена през второто тримесечие на 1958 г. Сравнително добър външен вид, има малко поражения по циферблата, но съм много доволен от придобивката. Нямаше секундна стрелка, така я купих. Намерих сребриста секундна стрелка, но се оказа че няма къде да я сложа. Отчупен връх на оста на секундното колело! А иначе работещ механизъм. Разглобих механизма, намерих здраво секундно колело и смених увреденото. Промих и смазах механизма и часовникът проработи много добре! Красота! Още една придобивка към сбирката ми от стари "Победи".