Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Има какво да се види
Публикувай отговор
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Re: Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Мнение от agrozev »

Поредни новопристигнали часовници.
Един доста износен "Darwil", но имащ своя чар. "Darwil Special Flat Lux" калибър Darwil 7018 с хубав голям 17-камъков механизъм на Unitas, като именно това ме спечели да го взема. Размери 35х42 мм, 18 мм. междулъгово разстояние.
Работи много добре и без профилактика. Както казах, доста овехтял и циферблатът пострадал, но на мен ми харсва. Смених му спуканото стъкло и след миене, лъскане, каишка и снимки ето какво се получи:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Следващата покупка много ме зарадва, защото е от любимите ми "Маяк" ("Mayak") калибър 2603, 16 камъка, на Петродворецкия часови завод. Прекрасен черен циферблат! Имам друг "Маяк" с този черен циферблат, но е с облата каса. Сега го получих с многоъгълната каса. Имаше обаче много работа по него. Смених повредения механизъм с работещ донор. Липсваше металният пръстен около механизма, както и пръстенът затварящ задния капак, та се наложи да ги търся от донори. Секундната стрелка беше сребриста и я подмених със златиста, за да отговаря на другите стрелки и като цяло на часовника. Получи се добре и съм много доволен, заслужаваше си разходите и усилията!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И традиционната вече за всеки мой пост редовна "Dugena" :) . "Dugena Festa Slip-fix" калибър Dugena 985 с механизъм ETA 2391. Позлатена с 5-микронно покритие. Размери 35х43 мм., 19 мм. е междулъговото разстояние. Работи много добре, прекрасен външен вид! Не ми излезе много евтино, но съм много доволен и за мен си заслужаваше парите.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следва една "Zentra". По принцип тази марка не са ми от особен интерес, но ето че вече вземам втора в един къс отрязък от време. Донякъде заради добрия и интересен външен вид, донякъде заради механизмът ETA 2408 с 21 камъка, символичната цена също беше силно стимулиращ фактор. Моето любопитство надделя и взех часовника, като сега вече изобщо не съжалявам. Интересен и красив, отлично работещ. Размери 34х40 мм., 18 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
От време на време ме прихваща желанието да си взема някоя "Молния" ("Molnia", "Molnja"). Нямам голяма слабост към джобните часовници като цяло, обаче "Молниите" неотразимо ме привличат. И макар че създавам повторения, потретяния и т.н., взех си и сега пореден часовник от марката. Много обичам по-старите "тънки" "Молнии" с 15 камъка. Тази е точно такава. Произведена през второто тримесечие на 1963 г. Далеч е от идеалния външен вид. Поизносена каса, доста захабен циферблат. Стъклото с мрежа от микроскопични пукнатини, но реших да го оставя както си е. Е, малко го полирах и сложих препарат за акрилни стъкла за финал. Миене, лъскане, сложих кюстек и го снимах. Мен поне ме радва като го гледам, за останалия свят не съм много сигурен...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая, една малка стара "Победа" ("Pobeda") на ЗИМ, калибър 2602, 15 камъка, произведена през второто тримесечие на 1958 г. Сравнително добър външен вид, има малко поражения по циферблата, но съм много доволен от придобивката. Нямаше секундна стрелка, така я купих. Намерих сребриста секундна стрелка, но се оказа че няма къде да я сложа. Отчупен връх на оста на секундното колело! А иначе работещ механизъм. Разглобих механизма, намерих здраво секундно колело и смених увреденото. Промих и смазах механизма и часовникът проработи много добре! Красота! Още една придобивка към сбирката ми от стари "Победи".
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031
Аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:

Мнение от Lyubo_sr »

Супер придобивки! На Победата циферблата не е ли завъртян малко на дясно?
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Lyubo_sr написа: 15 Май 2026 09:13 Супер придобивки! На Победата циферблата не е ли завъртян малко на дясно?
Сега като го гледам, вярно има някакво изместване. Крачетата са здрави и двете, може би има луфт там където ремонтоара влиза в касата, та да се е изместил леко механизма.
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Следва една предимно немска група.
Първо един "Passat Excellent", само че не е от Волфсбург! :lol:
Механизъм Durowe 1032, 21 камъка, позлатен. Размери 33х41 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние.
Красота! Отличен външен вид и също така работи много добре!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Също така непозната за мен швейцарска марка, "Themis". Механизмът е Cupillard 233D neu, 15 камъка. И този часовник е позлатен. Размерите са 32х41 мм., 17 мм. е междулъговото разстояние.
Също много красив! С многоъгълния си безел прилича на съветските "Маяк" на ПЧЗ. Работи много добре!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващият часовник е поздрав и благодарност към нашия любезен модератор Atanweb! Благодаря, адаш, за прекрасния часовник! "Kienzle" с механизъм 052 BF 917, с 1 камък. Прилича на позлатен, въпреки че не виждам някъде да го пише. Размери 33х41 мм., 16 мм. междулъгово разстояние. Мих го и го смазах, и вече работи! Прекрасен!!!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето един участник и от Източна Германия, бившето ГДР - "UMF Ruhla". На механизма пише 32А, с 15 камъка е. Размери 34х41 мм., 18 мм. е междулъговото разстояние. С изрисуван циферблат. Не съм привърженик на народното творчество, но в този случай ми харесва как изглежда часовника!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая един "Столичные" ("Stolichnie"), калибър 2409, 17 камъка. И от неговата придобивка съм щастлив, едно че си падам по такива антики, второ че не се среща особено често. Доста е износен и отнесъл белезите на времето, но на мен си ми харесва и така както е. И тук имаше промивка и смазване, за да започне да работи.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Браво! Поредното Браво.
След лукса на Пасат-а, съвсем не мога да остана безучастен за показаният Темис. Страхотен сладур. Много як.
Браво и за Столичният. Редки са. Къде потънаха всички дето ги събирахме преди 10-15 години. Май си стоят в нашите колекций по кутийте. Браво, това прави редкажите още по големи редкажи.
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev »

Нова порция часовници.
Първият е един малък, елегантен и прекрасен "Полет" ("Poljot") калибър 2414, 17 камъка, с 20 микрона позлата. Много ги обичам тези стари часовници! Оставих оригиналното стъкло с лупичката, въпреки че има една пукнатина по периферията.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващият часовник е в контраст с блестящия предишен часовник. Един износен, неугледен и черно-бял "Prim" от Чехословакия. Калибър 683, 17 камъка. Но за мен си е придобивка, защото го нямах в точно това оформление, а и вече половин година нямах нови попълнения към сбирката си от "Примове". Износеният външен вид за мен не е пречка да харесвам някой часовник. Важното е че е автентичен и че попълва сбирката ми с нова позиция. А това че работи прекрасно е отличен бонус! Механизмът е прекрасен!
Изображение
Следващият часовник и той е преживял много през дългия си и труден живот, далеч е от идеалният външен вид. "Revue Sola", швейцарски часовник с механизъм AS 1686 (Swiss standard 1686), 17 камъка. Въпреки изморения външен вид си има свой чар и на мен ми хареса, затова го и взех за символичната сума от 10 евро и изобщо не съжалявам за похарчените пари! Промих и смазах механизма и той заработи. Липсваше отвътре скобата, която застопорява механизма и затова намерих подобна от донор, та фиксирах механизма да не е подвижен. Миене и лъскане на касата, полиране на стъклото, каишка и мисля че резултатът не е никак лош, поне по моите представи.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
При мен часовниците се случват на вълни, на поредици. Може да няма много време, да не съм взимал от години от някоя любима марка поради липсата на предлагане на пазара. И в един момент почват да се появяват един след друг в поредица екземпляри от марката. Така става сега и с "Prim"-овете. Ето още един - великолепен и голям като за марката и епохата часовник (38х39 мм. и 20 мм. междулъгово разстояние), калибър 683, 17 камъка, позлатен. С тази почти квадратна форма прилича на масивна позлатена плочка. Честно казано, имам още два такива часовника от този модел. Обаче новият е в по-добро съсстояние и затова се изкуших да го взема. Май ще трябва да освободя единия или двата повтарящи се часовници...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
А пък най-голямата красота идва със следващия часовник! "Laco" от Германия с механизъм Durowe cal.615, 17 камъка, позлатен. Размери 34х38 мм., 18 мм. междулъгово разстояние. Прекрасен, фин, елегантен часовник, който страхотно ме радва!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
На поредица вървят и от "UMF Ruhla"! Говоря за тези с по някой рубин в механизма, другите без камъни ги има в изобилие и изобщо не ме интересуват. Напоследък ми попаднаха няколко екземпляра, след години на суша. Сега дойде един елегантен и сравнително голям по размери двустрелочник - 36х43 мм., 20 мм. междулъгово разстояние. Механизъм калибър UMF 33 със 7 рубина. Циферблатът има поражения, стъклото беше спукано и го смених, но взех часовника едно защото го харесвам, и второ защото искам да си направя серия от двустрелочни часовници с по 7 рубина на "UMF-Ruhla".
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И ето серията ми от двустрелочници "UMF Ruhla":
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Форумни колекции ----- User collections”