Търся си два стенни

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Търся си два стенни

Мнение от atanweb »

Да, защо да не е 100 дневен?
400 дневните се срещат, пък още малко по яка и дълга пружина и ето ти 1000 дневен. Само с точността и нивеляцията не знам как ще се оправи човек. За 1000 дена може да избяга с няколко часа и то ако е в добра кондиция. Това са близо 12 сезона смяна на условията, студ, топло, влага, сухо. Освен ако не го държиш в някаква термоизолирана перфектно нивелирана камера. Но пък би било кеф да има човек такъв. Това е бил един вид рекорд сред тези среди. Но ако погледнем в историята най-дълговечния часовник измислян някога без да губи точност е слънчевият часовник.
Захващай се с нашата любима книга "Механизни часовници" и ще успееш.
http://chasove.com/viewtopic.php?f=54&t=1041" onclick="window.open(this.href);return false;
линк към книгата
http://ge.tt/9r3kn7Y/v/0?c" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
naftalinov
Reactions:

Мнение от naftalinov »

Да, аз я изтеглих за да проверя дали е някаква друга, но се оказа, че е същата книга, която ми бяхте препоръчали преди 3 години и която тогава си бях изтеглил оттук. Наистина е полезно четиво, защото е подробно обяснено, с картинки и най-важното - чертежи. Дето се казва, дори ако поискам, бих могъл някой ден сам да си изработя цял часовник. Ще ми трябват само материали, някакъв вид часовникарски струг, пила, едно там, дето го бях видял в една обява - като микроскоп, ама в основата му подредени дупки с различен размер - не знам за какво служи, сигурно за начално изрязване на зъбни колела или пробиване на дупки някакви...? В тази книга видях на картинка часовникарски клещи - уж разбрах (ама сигурно не съвсем :redface :lol: ) с какво са по-различни от обикновените - изглеждат ми по-удобни за хващане и боравене в тесни места или за внимателно отваряне на части от милиметъра. Опитвал съм и е трудно да отвориш обикновени клещи само на 1 милиметър.
Сега дори се сещам, че още тогава, като зачупих на едната "Слава" оста на едно от колелцата, ми се искаше да можех да си изработя нова някакси, ама си викам "то сигурно има там специални инструменти, материал подходящ нямам, тя става дебела работата"... :lol: Но пък то често така се почва с хобитата. :) Така почнах с рибите преди 14 години - на шега, зарибен от един съученик. Друг е въпросът, че малко съм го занемарил аквариума в последно време. :redface
едит: А и на работа трябва да се ходи, все пак. Като се върнеш - кое по-напред... да вечеряш ли, с близките да се видиш, да разпуснеш в интернет ли, малко двигателна активност ли да направиш... В събота и неделя подобно - изостанали неща от седмицата да си направиш, пазар, хигиена, да се разходиш... кое по-напред icon_crazy . Та, уви, нямам много време за странични занимания, та бавно ще става и тук (както и с рибите, и другите занимавки).
naftalinov
Reactions:

Мнение от naftalinov »

Привет. Позволете ми да изтупам прахта от моята скромна тема-историйка с няколко скромни снимчици от втората промивка на "Кукувичката" ми в хола. Първата я направих преди около 5 години. Тогава изобщо не чистих чарковете в нещо различно от медицинския бензин. Тогава почти никакви налепи не паднаха. Сега реших да отида да питам в близката железария. Предложиха ми италиански "Medix", така да го нарека. :D Бутилката е със същата форма, но непрозрачна, а и течността вътре беше светло-бежова, също непрозрачна. Питах го за месингови части да ми предложи и ме посъветва в този да накисна за 10 минути и след това да изплакна само с вода. Както евентуално можете да видите, не свали всичко, но като цяло "просветна". :)

Също 5 години назад във времето смазах всички места, където има триене с "Фино машинно масло" от железарията. В интерес на истината, близо 5 години вървя без засечка. И така до преди месец, когато спря след поредното вечерно навиване, пардон повдигане на топузите. Това ми напомни, че явно е вече изсъхнало масълцето, та запланирах промивката измежду битовизмите. Порядъчно я заотлагах и така 2-3 седмици, докато накрая съвсем спря. Дето се казва, "ножът опря до кокала". Така дойде ред на втората промивка откакто се сдобих с него преди близо 10 години.

Докато я правих, се присетих, че имам и едно въпросче-миниказус към вас - докато не съм го затворил и окачил обратно на стената. Симптомът е, че винаги кука по-рано. Около 90 секунди преди точния час и около 50-60 секунди преди тридесета минута. При предната промивка проучих ситуацията. Стори ми се прекалено сложно и просто го оставих за друг път. И ето, че дойде въпросното следващо забавление с механизма, та въпросът отново застана под светлината на прожекторите, молещ за полагащото му се внимание. :) За начало, направих снимки (да не си помисли някой, че промивам похапвайки хляб, сиренце и доматено пюре от Кауфланд? :D Хапване комбинирам само със зрителстване било на youtube, било на Евроспорт. Промивка - само с чисти ръце и нужната доза внимание! Това са ми кутийките от изконсумираното пюренце с две предназначения - контейнерчета за части (разделени по "сектори от механизма") и подпори за реализация на песента "Полегнала е Тодора", без да й се смачква прическата отзад - щангичките към мехчетата и чукчето за гонга отзад). Ох, простете, отнесох се и забравих да затворя скобата, но ето, че го направих, най-сетне :). Та, снимките:

Тук е "токущо изкукуригал" - токущо паднал палец отвъд "райберчетата", или както там се наричат - скаран съм с терминологията му, разчитам на вашия много по-голям опит да разберете за кое говоря. :) В същото време, минутната стрелка не е съвсем вертикална:
Изображение
Изображение

Тук вече се вижда (долу-горе) какво друго забелязах при предната промивка:
Изображение
Отворът в стрелката "не сочи" към върха й, а има известно отклонение. Така са го пробили навремето.

Защото когато е в позиция "сега кука", двете райберчета са точно едно над друго, или поне така ми изглежда. Тоест, механизмът "сочи" точен час, но стрелката показва "без минута и половина":
Изображение
Изображение

Най-напред основният въпрос - има ли как дебелата ос на това колелце на последните две снимки да се завърти спрямо самото него? Изглеждат ми като "запресовани/занитени" едно в друго, а не монолитни, но може би се заблуждавам? Идеята, която ми хрумна сега е да завъртя колелото спрямо оста така, че двете райберчета да "сочат"... оттам и механизмът да започне да "сочи" точен час плюс 2 минути, докато минутната стрелка сочи точен час. Така да излекувам симптома, или? Апропо, май обърках. Може би ще ми трябва да го завъртя в другата посока така, че осичката сочи точен час, докато механизмът сочи точен час минус 2 минути, каквото сочи и стрелката. Така след 2 минути осичката вече ще сочи точен час плюс 2 минути, но механизмът и стрелката - точен час и ще се синхронизират.

Допълващият нему въпрос - забелязах, че отворът в основата на минутната стрелка е с немалък луфт по-голям спрямо оста. Като поставя стрелката, луфтът е около 2 минути. Ако успея да позатегна двете месингови шайбички/гайки, които държат стрелките, последните стават по-стабилни и с по-малък луфт, но пак има - около минута. Имам запазено алуминиево фолио от шоколад "Линдт" (на другите шоколади отдавна не съм виждал да слагат такова), а имам и алуминиево фолио за печене. Бих могъл да пробвам като "втулка" да уплътня стрелката към оста й - тази идея дали ви се струва твърде зле, или направо трагична/"как изобщо ти хрумна подобна... свинщина"? :D Моето мнение бе и си остава досега, че станиолът ще седи грозно, защото е точно в центъра на циферблата и няма как да остане незабелязан.

PS: Признавам, домързя ме да махна чукчето за гонга, защото има една пружинка, която в единия си край беше доста добре (искам да кажа майсторски, професионално) застопорена и не ми се разбутваше с моите две леви ръце (някой път, ако се наложи - тогава), а пък на снимките се вижда причината да не премахна една от осичките с щангичките към мехчетата - "конец и каноконлит" държат импровизираното палче от меден проводник, заменило отчупилото се оригинално - моята щипка "направи си сам", сделана от сърце при предната промивка, още държи, да не повярва човек :D. Та, заради него, осичката няма как да премине през отвора й в голямата квадратна планка и да излезе на свобода. Конецът пречи. :D Любопитно, че само с конец и само с каноконлит си спомням, че не стана. Но двете заедно - няма грешка! Много подобно на стоманобетон се получи. Не умея да запоявам, а и ако са закалени (не ми се вярва) - сякаш нагряването няма да им се отрази много добре. Друг е въпросът, че ще ми трябва по-тънка, но същевременно достатъчно твърда тел, каквато не изнамерих в килера.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Поздравления за страстта която се е запалила у теб и че не отстъпваш пред въпроси и главоблъсканици. Темата е доста голяма и отворена към много страни. Направо си е за вечеринка или цяла седмица седянка. При стенните и аз като теб подхождам по интуиция, къде уцелвам къде не, но не е от опит както другите колеги, така, че ще поизчакам по добре те да кажат, че а не отвея темата не където трябва.
А ти продължавай, не спирай, често истината е някъде там - не се отказвай!
Изображение
naftalinov
Reactions:

Мнение от naftalinov »

atanweb написа: 16 Апр 2026 18:03 Поздравления за страстта която се е запалила у теб и че не отстъпваш пред въпроси и главоблъсканици. Темата е доста голяма и отворена към много страни. Направо си е за вечеринка или цяла седмица седянка. При стенните и аз като теб подхождам по интуиция, къде уцелвам къде не, но не е от опит както другите колеги, така, че ще поизчакам по добре те да кажат, че а не отвея темата не където трябва.
А ти продължавай, не спирай, често истината е някъде там - не се отказвай!
А ти не спирай да ме мотивираш чрез своите постове, че си трябва. :thumbup: Вече се чудя как ще се оправдавам пред колежката. Откакто им се похвалих в офиса преди година с най-новото си хоби, тя взе твърде смелото решение да ми повери за промивка един ръчен, дамски размер. Мисля, че е руски. Още не съм стигнал до него - само събира прах до монитора. Но пък и тя каза, че бил в някакво чекмедже, отдавна не го е ползвала, защото нещо не работел, така че изглежда, че не е спешно, което е добре. Все си казвам айде утре, може би другата седмица... И после като дойдат битовизмите, пък и да обърна внимание на домашните, някое от другите ми 2-3 хобита и все не мога да седна. Взех да се чудя как ще се оправдавам когато най-сетне й го върна освежен. Пък съвсем отделна тема е, че ще ми е първото отваряне на ръчен, нежели дамски размер... "Луд умора няма" е казал народът, но ще подходя с нужната доза респект и отговорност - ако нещо ме притесни по механизма и преценя, че не ми е по силите, няма да пипам, за да не счупя. Досега само съм проверил, че работи и за денонощие изостава с 5 минути, така че не очаквам особени драми с него. Така че се заемам вече наистина с него.
Покрай тази промивка тази седмица сън не спах да я направя, че ме удари празнотата, когато изведнъж нямаше кой да ми тактува и кука в хола. n_sad :lol: Няколко поредни вечери докъм 2 часа. Но я завърших снощи/рано тази сутрин. Заработи си весело и бодро, сякаш ми благодареше за профилактиката. Така че конкретно тази подтема за колелото от снимките и минутната стрелка не ми е спешна, а и засяга част от механизма, която изисква само сваляне на стрелките и циферблата. Така че винаги лесно мога да се заема с нея.

edit: А пак по това време (преди година) друга колежка ми даде един будилник на нейна приятелка - снимките са вкъщи, но беше китайски. Работеше криво-ляво, но оплакването бе, че стрелките не се въртят. Тогава установих, че малкото зъбно колелце (за което прочетох тук, че го наричате "карамфил") всъщност е пластмасово... и беше спукано от едната страна. Шефовете пък се оказа, че година по-рано са купили 3D-принтер за хоби-проектчета и забавление за всички колеги в офиса. Та го използвахме да отпечатаме колелото с 15 зъба. Колега ми каза с кой софтуер се прави модел. Направих и му го изпратих. Той го пусна за печат. После го монтирах при сглобяването след промивката. Така че се получи екипна работа, което добави допълнителна щипка чар към цялото преживяване. Там пък самият аз имах "силно усещане" със спиралата. Друго е когато знаеш, че часовникът не е твой, някой разчита да му го поправиш... и се получи ситуация. Самата спирала изведнъж я видях оплетена, след като първоначално не беше - така и не разбрах какво, кога и как не направих като хората при демонтажа ли, малко след това ли... icon_crazy. Успях да я разплета, но можете да си представите на какво приличаше след това. Та тогава със скубалките за мигли в ролята на пинсети от един стар несесер на баба ми, Бог да я прости, започнах да се правя на голям специалист :mrgreen: и да се опитвам да й възстановя оригиналната форма. Уви, не успях, но поне като работи не се докосват лентите, а и заработи нелошо като точност. Все още нямах никакви по- така инструменти, понеже чаках да проверя колко силна ми е страстта към това хоби и има ли смисъл да си взема... Те пък месец-два след това взеха, че за рождения ден ми подариха (имаме такава традиция - събираме си постоянно пари и идеи от всеки, а после някой поръчва нещо за всеки рожденик през годината) "часовникарско несесерче". В него има осички за каишка, разни други мантракуции (най-много ми хареса, че има "скалпел" за интелигентно отваряне на капаче на ръчен часовник, а не да дращя с отвертката съвсем хамалски. Преди това бях опитвал с кухненско ножче, но не се получава особено - твърде е дебело острието му). От него ще ползвам стойката за механизъм и въпросния скалпел най-напред. Освен ако не измисля нещо с кутийките от доматено пюре - там да го закрепя. :lol: Ако някога пак се случи нещо подобно, ще потърся има ли подходяща техника на работа и/или специален инструмент за "изправяне" на спирала. За десерт (и буквално) получих благодарствено парче кекс от приятелката - явно не е спрял да работи, все още. :)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Привет, весело си прекарваш с чуждите часовници, пък и късмет имаш явно и то в голямо количество. Оплетена спирала.. и след това даже да работи часовника, без да имаш кой знае какъв опит е голям късмет.
Давай смело... на много часовници на които можеш да тренираш... питай всичките си колеги за разни стари други будилници, после минаваш на джобни и накрая на ръчни, а като станеш много добър на ръчните, минаваш на дамски ръчни. Така, че този на колежката ти нека постой още година - две без да го почваш. Ако пък си смел и нещата се объркат, то има много резервни части за дамските, независимо дали са за руски или швейцарски, само, че ще изгубиш безброй много часове да търсиш кой модел ти трябва и след това в обявите никой не пише какъв е механизма на продаваният дамски часовник. Даже ги продават на кило.
Поздрави!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Търся, Купувам ----- Wanted”