Имах щастието да “срещна“ един интересен хронограф на IWC cal.76240
Portugieser Chronograph Rattrapante
хубаво усложнен механичен хронограф с ръчно навиване и премахнат календарен модул.
Защо е по различен и интересен и къде се крие уникалността на този Португазие .
Двете централни големи секунди движещи се заедно или по отделно и догонващи се, са голяма забава.
така нареченият (split-seconds).
Всъщност под няколко слоя мостове се разпознава 7760 който само напомня на Валжу, защото е доста модифициран и изработката е фантастична. Има и нови мостове под циферблата за да преместят малката текуща секундна стрелка на 6ч. за така популярната баухаис симетрия.
Е при мен беше неотварян, неносен и дори все още с етикетите по него.
Вероятно 20 годишният му застой така хубаво го е засушил, че беше яко блокирал. Бутоните не работеха. колонното колело беше сухо като скала в пустиня.
С голяма тревожност да не разбутам сложната компликация на split-seconds успях да “обслужа“ възловите места на механизма и той заработи. Мисля, че с новите синтетични скъпи масла ще работи още дълго. Красив часовник, заслужава да бъде носен.
А за мен остава радостта, че “си поиграх“ с тази легенда.
https://imgur.com/a/N3v5FMA
следва още един Експлорер,
Да приемем, че вече им свиквам и все повече осъзнавам сериозността и стабилната изработка. За разлика от бутиковите дето са направени като само за витрина без да се мисли за каквато и да е дълговечност то Тези недолюбвани от мен Ролекси наистина са титани, масивни и здрави, мостове, рубини и колела. Като механизмите от 60те години които много харесвам и няма как да не призная огромното техническо предимство.
Дааа, в следващият пост ще има два много интересни часовника. Ама много интересни.
Павел Буре - златен джобен с High-End Movement
И един истински ветеран-пилот хронограф от WWII
Hanhart cal.40 - еднобутонен от първите.