Сага за 3055
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Сага за 3055
Ааа! Този го бях забравил. Стара форма на ангренажния мост, но 19 камъков :-)
И платки има много видове: на Миро и на Мишо са различни, а има и с различни кварцове. Мойте и трите платки са различни.
И платки има много видове: на Миро и на Мишо са различни, а има и с различни кварцове. Мойте и трите платки са различни.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
За възможните неизправности на 3055. Ако не отлепя хич, може всичко да му е - от дреболия (липса на контакт или късо на батерията) и до критични работи, например одрана или прекъсната бобинка и даже! счупен баланс. Ако нямах един такъв, нямаше да го призная за възможно, ама факт!
Тръгва и спира в описание на продавач също е с много варианти. Примерно, може електрониката да я няма никаква (заради контакт или прекъсната бобинка, или заминали транзистори, или....), а механиката да е що-годе... абе не работеща, а комплектна. Всички колелелта да са на място и да няма нищо счупено.
Щото тази машина има хак. И този хак засилва баланса, че да може да тръгне веднага. Така че и без електроника машината работи няколко секунди. Като я мих мойта, на чисто откара към половин минута, вярно, отклоних баланса с клечка. Но тук не е за секунди работа, а за състояние и перспективи.
Та първи извод - ако машината работи поне минута, всички критични работи са цели, а именно механика, бобинки и транзистори. С кварцовия генератор може да е пълен кошмар - например счупен тример, деградирал кварц, ама такава машина има шанс. Ако не се прецака по време на ремонта де...
За бързането или изоставането. Може да има много причини. Мисля си, че най-често е опит за настройка на хода от баланса и като следствие - разстройване от резонанса на двете колебателни системи. Както често пишат в ревютата - конкурират се. Е, не трябва да е така. Двете колебателни системи трябва да работят в екип :-) демек, в резонанс.
Номерът е, че при малко разстроен баланс почва биене между двете близки честоти и ходът на машината се изменя ето така:

Втората картинка е продължение на първата.
Ето двете картинки залепени, само че намалени наполовина по размер:

Виждат се много добре биенията на двете честоти. Ходът се променя драстично и постоянно. Двете секунди са мигновения ход, когато съм спрял тикопринта, а средно би вървял с трийсетина секунди избързване.
Същото нещо, ама с обратен знак става, ако балансът е настроен на по-ниска от кварцовата честота.
Може и още по-зле, ама аз просто не съм записвал такова положение.
Има и други причини за неточен ход... ама дай да се сейвна :-)
Тръгва и спира в описание на продавач също е с много варианти. Примерно, може електрониката да я няма никаква (заради контакт или прекъсната бобинка, или заминали транзистори, или....), а механиката да е що-годе... абе не работеща, а комплектна. Всички колелелта да са на място и да няма нищо счупено.
Щото тази машина има хак. И този хак засилва баланса, че да може да тръгне веднага. Така че и без електроника машината работи няколко секунди. Като я мих мойта, на чисто откара към половин минута, вярно, отклоних баланса с клечка. Но тук не е за секунди работа, а за състояние и перспективи.
Та първи извод - ако машината работи поне минута, всички критични работи са цели, а именно механика, бобинки и транзистори. С кварцовия генератор може да е пълен кошмар - например счупен тример, деградирал кварц, ама такава машина има шанс. Ако не се прецака по време на ремонта де...
За бързането или изоставането. Може да има много причини. Мисля си, че най-често е опит за настройка на хода от баланса и като следствие - разстройване от резонанса на двете колебателни системи. Както често пишат в ревютата - конкурират се. Е, не трябва да е така. Двете колебателни системи трябва да работят в екип :-) демек, в резонанс.
Номерът е, че при малко разстроен баланс почва биене между двете близки честоти и ходът на машината се изменя ето така:

Втората картинка е продължение на първата.
Ето двете картинки залепени, само че намалени наполовина по размер:

Виждат се много добре биенията на двете честоти. Ходът се променя драстично и постоянно. Двете секунди са мигновения ход, когато съм спрял тикопринта, а средно би вървял с трийсетина секунди избързване.
Същото нещо, ама с обратен знак става, ако балансът е настроен на по-ниска от кварцовата честота.
Може и още по-зле, ама аз просто не съм записвал такова положение.
Има и други причини за неточен ход... ама дай да се сейвна :-)
Последно промяна от varban на 03 Юни 2015 14:41, променено общо 5 пъти.
- the collector
- Специалист
- Reactions:
Ако изостава или избързва, настройката възможна ли е и изобщо има ли кой да я направи?
Питам за ето тази машина, която бяга с 15 минути за 24 часа.

Питам за ето тази машина, която бяга с 15 минути за 24 часа.

"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
В. В. Путин
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
За 15 минути.... има още един вариант, ама не вярвам да е той. Невен писа, че това чудо работи и ако няма импулси от кварца. Може лесно да провериш това - спри внимателно баланса с клечка, без да издърпваш коронката. Спри го около равновесието и отмести клечката. Ако балансът трепка и се опитва да се засилва, значи има импулси и всичко на платката работи.
Не вярвам кварц да е измърдал с 15 минути, така че остава само тотално разстроена система.
Не вярвам кварц да е измърдал с 15 минути, така че остава само тотално разстроена система.
Няма ли да има същия ефект ако махнеш и след това сложиш батерията? Като я махнеш не застава ли в равновесно състояние?
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Възможно е избързване заради тормозена спирала, също като на механичен часовник. Ако е крива спиралата и допира моста, без изправяне няма оправяне. Само че тази спирала е много корава заради високата честота и големия баланс. Така че - едва ли. Или поне ми се иска да е така.
Твойта машина е от последните, без микрорегулатор, и балансът е с четири двойки магнити. Чоплена е, някой е сложил втора пластинка. И щатната е закрепена с винтче, а не с нит.
За платката не мога да преценя. Май транзисторите са щатни. И лакът, който фиксира пружинката с рубина е цял.
Още за дертове по хода. Заради неправилно регулирана спирачка не може да бърза, ама може да пропуска цикли и да изостава.
Заради мръсна механика - също. Амплитудата може да е гранично малка и отвреме-навреме да не млже да шрещрака анкерното колело. Аз след профилактиката нарочно сложих на моя разредена батерия, та да видя, до колко може да върви в реални условия. Излиза, че пиенбатериите по-дълбоко от 3050 - тази, с която сега работи, я извадих от Слава 3050, щото тя почна да прескача секунди.
Твойта машина е от последните, без микрорегулатор, и балансът е с четири двойки магнити. Чоплена е, някой е сложил втора пластинка. И щатната е закрепена с винтче, а не с нит.
За платката не мога да преценя. Май транзисторите са щатни. И лакът, който фиксира пружинката с рубина е цял.
Още за дертове по хода. Заради неправилно регулирана спирачка не може да бърза, ама може да пропуска цикли и да изостава.
Заради мръсна механика - също. Амплитудата може да е гранично малка и отвреме-навреме да не млже да шрещрака анкерното колело. Аз след профилактиката нарочно сложих на моя разредена батерия, та да видя, до колко може да върви в реални условия. Излиза, че пиенбатериите по-дълбоко от 3050 - тази, с която сега работи, я извадих от Слава 3050, щото тя почна да прескача секунди.
Последно промяна от varban на 17 Юни 2015 07:21, променено общо 1 път.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Прав си!Pavlin написа:Няма ли да има същия ефект ако махнеш и след това сложиш батерията? Като я махнеш не застава ли в равновесно състояние?
- the collector
- Специалист
- Reactions:
Благодаря за изчерпателните обяснения, но часовника не съм го купувал, а обмислям дали да го направя. Чудя се дали да го пробвам ако тръгне да му остава ниска цената. Заслужава ли си риска или ще са пари хвърлени на вятъра?
"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
В. В. Путин
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
За това, как трябва да работи един 3055.
Трябва да работи равномерно, с честотата на платката. И хич не трябва да му пука в какво положение е - това е един от малкото балансови механизми без позиционна грешка. Предопложих го от теоретични съображения и го проверих реялно. ПОЗИЦИОННА ГРЕШКА ЛИПСВА!
Ако има разлика в хода в различни положния, то балансът е разстроен.
Друго важно нещо - амплитудата трябва да е стабилна. Не минута, минута е малко. Аз прочетох от руския форум, как настройват, почаках две-три минути, амплитудата беше стабилна, и затворих капака. И Лучът почна да бърза. Тогава му сложих таблета и записах ония скриншотове, ама после го насъроих пак на око
Като изкара десетина минути, без пеперудката да мръдне крилца, тогава стана работата.
Второто нещо - правилно настроена машина върви и без рубинчето да опира в зъбното платно на анкерното колело. Само че стрелката може да не върви плавно. Поне при мен не вървеше. Мислех да ползвам това за критерий за настройка, ама се отказах: писна ми
Пружинката се настройва доста трудно, или поне на мен ми беше трудно, щото нямам в къщи микроскоп. Ако има микроскоп, настройката на пружинката е елементарна и става за пет минути.
Стара система, без рубин не съм настройвал. Имам едно такова анкерно колело и един мост, ама не съм се опитвал да сглобя франкен в работещата машина. Ако падне някой стар и прецакан, тогава ще пробвам. И ако намеря време - 3055 иска много работа. Аз си играх няколко часа, при това нямаше повреди - само едно колело в календара смених.
За точността - при правилно настроена механика зависи от кварца. Не е възможно да се коригира от баланса! Май това са дертовете на повечето 3055.
Трябва да работи равномерно, с честотата на платката. И хич не трябва да му пука в какво положение е - това е един от малкото балансови механизми без позиционна грешка. Предопложих го от теоретични съображения и го проверих реялно. ПОЗИЦИОННА ГРЕШКА ЛИПСВА!
Ако има разлика в хода в различни положния, то балансът е разстроен.
Друго важно нещо - амплитудата трябва да е стабилна. Не минута, минута е малко. Аз прочетох от руския форум, как настройват, почаках две-три минути, амплитудата беше стабилна, и затворих капака. И Лучът почна да бърза. Тогава му сложих таблета и записах ония скриншотове, ама после го насъроих пак на око

Второто нещо - правилно настроена машина върви и без рубинчето да опира в зъбното платно на анкерното колело. Само че стрелката може да не върви плавно. Поне при мен не вървеше. Мислех да ползвам това за критерий за настройка, ама се отказах: писна ми

Пружинката се настройва доста трудно, или поне на мен ми беше трудно, щото нямам в къщи микроскоп. Ако има микроскоп, настройката на пружинката е елементарна и става за пет минути.
Стара система, без рубин не съм настройвал. Имам едно такова анкерно колело и един мост, ама не съм се опитвал да сглобя франкен в работещата машина. Ако падне някой стар и прецакан, тогава ще пробвам. И ако намеря време - 3055 иска много работа. Аз си играх няколко часа, при това нямаше повреди - само едно колело в календара смених.
За точността - при правилно настроена механика зависи от кварца. Не е възможно да се коригира от баланса! Май това са дертовете на повечето 3055.
Последно промяна от varban на 17 Юни 2015 07:22, променено общо 1 път.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Виж http://auction.bg/A2177859" onclick="window.open(this.href);return false;the collector написа:Заслужава ли си риска или ще са пари хвърлени на вятъра?
Мен не ме устройваше такова предложение, затова поговорих с продавача и измених условията на сделката. За + 10 кинта получих остатъци от още два механизма и два циферблата, ама не за този модел.
Целта беше да не треперя по време на профилактиката.
Като резултат имам очукан Луч с доста убит цифер, ама в техническо състояние за ежедневен часовник.
Че и с история:
http://forums.airbase.ru/2008/12/t65190 ... l#p3831140" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumavia.ru/forum/8/5/76787 ... count=7257" onclick="window.open(this.href);return false;
Ако се намери Василий Максимович, ще му пратя часовника. Така че за всеки случай трябва да си търся друг :-)
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Хм... философски въпросthe collector написа:... настройката възможна ли е и изобщо има ли кой да я направи?

Този механизъм е пробен камък

Не е особено сложен като механика, но настройката му е нетривиална. И като правило часовникарите не се справят добре. Достатъчно е да се погледнат двете теми в руския форум.
Повредите могат да се разделят на няколко части.
Първата я формулирам в едно изречение - счупена или липсваща част. Е, тук ясно, няма какво да се лови, трябва донор.
Втората част са повреди, с които часовникар по-скоро няма да се хване. Това са всички повреди по електрониката, а именно:
- заминал елемент в генератора: кварц и/или тример. Иска смяна. Донор може да се намери, ама с тримера работата е епек. Може да се запои постоянен кондензатор, но настройката е голяма играчка.
- заминала интегрална схема. В този случай работата е епек. По-лесно е да се намери друга платка, щото схемата е само за този часовник, и представлява делител от 32768 до 8 херца.
- прекъснати изводи на транзисторите. Искат смяна; Невен е правил такова нещо, аз - още не. Имам две платки за оправяне, ама все не мога да намеря време.
- прекъсната бобинка. Тук работата е епек. Имам една такава, прицелвах се, ама май е мисия невъзможна. Без микроскоп няма да стане, и с микроскоп ще е много-много трудно.
Третата част я коментирах по-горе: всичко е здраво, но е разстроено. Настройки има много :(
Почва се от равновесното положение на баланса. То това ясно, ама има и друго положение - на спирачката. Невен писа за него: viewtopic.php?f=104&t=4652#p43927" onclick="window.open(this.href);return false;
При неправилна настройка на спирачката часовникът или пропуска секунди, или просто спира, въпреки че балансът се клати. След като тези две работи са настроени, машината се сглобява и чак тогава идва ред на настройката на баланса с градусника. И - каквото сабя... така де, каквото платка покаже. Имам предвид, че не може... то за можене може, ама не трябва! да се мърда хода от баланса. Работата с баланса е до постигане на резонанс. После почва настройката от тримера. И ако с тримера не може да се докара точен ход - game over, трябва да се сменя кварц и/или тример. А това е време и голяма играчка. Засечките за точност искат по денонощие, че за сигурност и две. Малко връткане, и пак два-три дни. И така - цял месец. Аз с работеща платка от 9 май се будаля, вярно, че няколко пъти пробвах настройки и направих една профилактика.
За профилактиката - трябва си!
Машината е яка, ама има толкова много места, дето може да изненада, че пълно разглобяване, миене и мазане на механиката е най-малкия дерт.
Така че часовникар, ако знае, за какво става дума, няма лесно да се хване с такава машина. А ако не знае, просто няма да може да я настрои и по-добре да не се хваща. Май този механизъм е за любители

И последно - аз за какво пиша?
Та да се оправяте сами

Намирате постинга на Невен за равновесието и амплитудата по крилцата на пеперудката, четете, пробвате и работата ще стане.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:

Имаше въпрос, как се настройва това чудо. Ще се постарая да покажа.
Дадено - 3055 с каса от сплав марка минт, всичко му е здраво, ама с мръсна и суха машина. И е разстроен.
Днес се занимавах малко с него - отворих го, измерих батерията и определих амплитудата. С чистак-бърсак нова батерия (1.5 под товар) дава амплитуда около 180 градуса, а моя с убита нарочно до 1.25 волта даяни до 240 градуса. Лучо с такава батерия отказва да работи. Вярно, че на моя балансът му е друг, с два пъти повече магнити... таман ще видя, дали тази разлика е съществена

Друг дерт - честотата на баланса не съвпада с честотата на кварца и амплитудата се изменя периодично. Вероятно е опитвана настройка на хода с градусника, което е противопоказно за тази машина.
От това се получава и страхотна позиционна погрешност. Достатъчно беше да го сложа нагоре с коронката, и той изостана с една секунда за 20 минути, което прави минута на денонощие.
А надолу с коронката взе, че спря.
Още - Лучи дрънчи, като леген по стълбище. Не знам защо, ама ще видя.
Резюме: машината е по-добре от мойта, когато я взех, но за носене не става. А мръсен часовник не се регулира. Така че ще имам възможност снимам поетапно профилактиката и настройката.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Снимки не правих. Като почнах профилактиката, се оказа, че нямам заредени батерии на фотоапарата, а после една по една почнаха да излизат за2.71бенции, и хич не ми беше до снимане
Машината беше пълна с кусури, като минно поле с мини :-/
Почвам едно по една.
Бобинките - здрави. Ама то това беше ясно, щото часовникът работеше; ако бобинките са прекъснати - край на играта до намиране на здрави.
Електроника - здрава. Категорично здрава, даже кварца беше сменен с цилиндричен. Спойките са направени добре; различават се от заводските само по това, че не са мацнати с лак.
Докато си играх с машината, въпросната платка отиде в моя 3055 и показа добър ход - за половин ден - по-малко от секунда разлика. Като се има предвид грешката при засичане и точността на синхронизация със сървъра, даже не може да се каже, бърза ли или изостава. Че няма да се пипа е ясно
Интересно е друго наблюдение - платките на двата вида баланси са еднакви. И двата баланса работят на честота 8 импулса в секунда, нищо, че единия е с една магнитна система, а другия - с две. Само че амплитудата на двата баланса е различна. Новият, с двете системи работи на около 270 градуса, а стария, с едната система и с месингова противотежест - около вълшебните 210 градуса. Тук обаче това се оказва не толкова важно. Колебанията на баланса са принудени (заради импулсите на бобинките) и на първи план излиза увереното сработване на балансовия двигател. Но за тази машина това е възможно: анкерната вилка е с магнитна притяжка, и е достатъчно баланса да я прещрака, за да се завърти анкерното колело на половин зъб.
И почнаха дертовете :(
Първо - спиралата на баланса. Крива не е точния термин :( Крайната витка, която минава през градусника, беше изкривена плавно :( :( :( Това е най-лошото, което може да се случи на спирала, щото най-трудно се оправя: http://forum.watch.ru/showpost.php?p=30 ... count=1386" onclick="window.open(this.href);return false;
Такова разтягане на крайната витка на 3055 може да стане само при един случай - опит да се извади баланса без предварително да се демонтира бобинката :-/
Е, реших да не оправям спиралата. Подбрах такова положение на колонката по височина, при което спиралата да застава, без да докосва нищо, във всяко едно положение на механизма. При това силно намаля звъненето на спиралата... абе живо дрънчене си беше
И балансът във всеко едно положение правеше доста над 100 колебания. Във вертикалните положения - по 150 и повече, а в двете хоризонтални - по към 200. Използвах тези тестове за уточняване и проверка на равновесното положение, щото тук метода на пеперудката не работи точно. Но пеперудката се използва за амплитудата, и тя няма алтернатива - таблетът ми този 3055 не го лови, страхувам се, че така ще е и с виброграф.
Та с баланса така.
Друг дерт - минутерията. Беше хлабав карамфила. И беше стегнат с косъм или някаква нишка. Искаше ми се да го сменя, ама в частите нямах друг, та се наложи да го стягам. Мушнах го на отвертка 0.6, стегнах го и се оказа, че е прекалено. Таман да пробвам да го щиопна на 90 градуса, и ми дойде на ум друго решение: взех една игла 0.6, матирах я и я натрих със шлайф-паста. И внимателно пришлифовах стегнатия карамфил отвътре. Такова решение е по-добро, щото се увеличава контактното петно, ама иска яко миене - стягането и пришлифоването стана за 15 минути, а миенето откара над час. Наложи се да вкарам памучен конец в карамфила... не питайте, как, щото не помня точно как стана
След като стегнах карамфила, излезе друг дерт - при превъртане напред се оказа, че има едно прескачане :( :( :( Внимателно разглеждане показа крив зъб на векселното колело... ама защо ли? Трябва да има причина! И аз я намерих - паразитните колелета от буренцето бяха различни по дебелина. Към буренцето - по-дебел, а към векселното колело - по-тънък. Допускам, че съм ги сглобил обратно, защото и мостът, който затваря векселното и паразитните колелета, беше начукан към буренцето, така, че да обезпечи зацепването на по-тънкото колело.
Смених моста и колелетата със щатни, и... и запъването не изчезна, а просто се намали.
Това е и вероятната причина за спирането - деформирани два зъба на векселното колело.
Не е сигурна, защото и аз може да съм ги смачкал.
Както и да е, смених двете колелета и моста, и със стегнатия и пришлайфан карамфил всичко се оправи.
По-нататък - пружинката на хака. По анамнеза лошо развърташе баланса и не осигуряваше бързо излизане на режим. Пробвах да и придам форма, и се свърши със счупена пружинка :(
Смених я - аз затова пробвах да я кривя, щото имах резервна. Иначе хич нямаше да пробвам.
Но тук трябва да напиша предупреждение с червени букви: пружинката е много твърда, нищо, че не е стоманена.
Следващи дертове - винтчетата на моста на анкерната вилка. Добре, че се отвиха. Ама ги смених. Наложи се да ги кисна с WD-40, и да използвам ударна ответрка, и при това им се развалиха шлиците. Това беше станало от потекла батерия. Целият механизъм беше покрит със зелен налеп.
И няколко косъма имаше, в ангренажа.
И после остана лесното - миене в няколко вани, като почнах с гореща вода с някакво веро, после - пропанол и после - три вани хептан. И след последната вана - сглобяване с мазане и настройка.
Резултат - Лучи работи добре във всички положения, сверих го вчера около 16 часа.
До момента не мога да кажа дали избързва или изостава
Мислех да му сложа машината в моя корпус, ама се отказах, защото ремонтоарите са различни. Май коронката на Лучи е сменяна, или е от първите варианти. Факт е, че ремонтоарите не са заменяеми. Тука има дерт някакъв, щото Лучи е без тръбичка на касата. Поразгледах, каква тръбичка ще стане, и даже пробвах да извадя тръбичката на една Заря. Ама я смачках :(
Това е последния дерт на Луч "Лучиано" 3055. Иска ми се да оправя и херметичността, но това ще е възможно само ако коронката е с жлеб за О-пръстен.

Машината беше пълна с кусури, като минно поле с мини :-/
Почвам едно по една.
Бобинките - здрави. Ама то това беше ясно, щото часовникът работеше; ако бобинките са прекъснати - край на играта до намиране на здрави.
Електроника - здрава. Категорично здрава, даже кварца беше сменен с цилиндричен. Спойките са направени добре; различават се от заводските само по това, че не са мацнати с лак.
Докато си играх с машината, въпросната платка отиде в моя 3055 и показа добър ход - за половин ден - по-малко от секунда разлика. Като се има предвид грешката при засичане и точността на синхронизация със сървъра, даже не може да се каже, бърза ли или изостава. Че няма да се пипа е ясно

Интересно е друго наблюдение - платките на двата вида баланси са еднакви. И двата баланса работят на честота 8 импулса в секунда, нищо, че единия е с една магнитна система, а другия - с две. Само че амплитудата на двата баланса е различна. Новият, с двете системи работи на около 270 градуса, а стария, с едната система и с месингова противотежест - около вълшебните 210 градуса. Тук обаче това се оказва не толкова важно. Колебанията на баланса са принудени (заради импулсите на бобинките) и на първи план излиза увереното сработване на балансовия двигател. Но за тази машина това е възможно: анкерната вилка е с магнитна притяжка, и е достатъчно баланса да я прещрака, за да се завърти анкерното колело на половин зъб.
И почнаха дертовете :(
Първо - спиралата на баланса. Крива не е точния термин :( Крайната витка, която минава през градусника, беше изкривена плавно :( :( :( Това е най-лошото, което може да се случи на спирала, щото най-трудно се оправя: http://forum.watch.ru/showpost.php?p=30 ... count=1386" onclick="window.open(this.href);return false;
Такова разтягане на крайната витка на 3055 може да стане само при един случай - опит да се извади баланса без предварително да се демонтира бобинката :-/
Е, реших да не оправям спиралата. Подбрах такова положение на колонката по височина, при което спиралата да застава, без да докосва нищо, във всяко едно положение на механизма. При това силно намаля звъненето на спиралата... абе живо дрънчене си беше

Та с баланса така.
Друг дерт - минутерията. Беше хлабав карамфила. И беше стегнат с косъм или някаква нишка. Искаше ми се да го сменя, ама в частите нямах друг, та се наложи да го стягам. Мушнах го на отвертка 0.6, стегнах го и се оказа, че е прекалено. Таман да пробвам да го щиопна на 90 градуса, и ми дойде на ум друго решение: взех една игла 0.6, матирах я и я натрих със шлайф-паста. И внимателно пришлифовах стегнатия карамфил отвътре. Такова решение е по-добро, щото се увеличава контактното петно, ама иска яко миене - стягането и пришлифоването стана за 15 минути, а миенето откара над час. Наложи се да вкарам памучен конец в карамфила... не питайте, как, щото не помня точно как стана

След като стегнах карамфила, излезе друг дерт - при превъртане напред се оказа, че има едно прескачане :( :( :( Внимателно разглеждане показа крив зъб на векселното колело... ама защо ли? Трябва да има причина! И аз я намерих - паразитните колелета от буренцето бяха различни по дебелина. Към буренцето - по-дебел, а към векселното колело - по-тънък. Допускам, че съм ги сглобил обратно, защото и мостът, който затваря векселното и паразитните колелета, беше начукан към буренцето, така, че да обезпечи зацепването на по-тънкото колело.
Смених моста и колелетата със щатни, и... и запъването не изчезна, а просто се намали.
Това е и вероятната причина за спирането - деформирани два зъба на векселното колело.
Не е сигурна, защото и аз може да съм ги смачкал.
Както и да е, смених двете колелета и моста, и със стегнатия и пришлайфан карамфил всичко се оправи.
По-нататък - пружинката на хака. По анамнеза лошо развърташе баланса и не осигуряваше бързо излизане на режим. Пробвах да и придам форма, и се свърши със счупена пружинка :(
Смених я - аз затова пробвах да я кривя, щото имах резервна. Иначе хич нямаше да пробвам.
Но тук трябва да напиша предупреждение с червени букви: пружинката е много твърда, нищо, че не е стоманена.
Следващи дертове - винтчетата на моста на анкерната вилка. Добре, че се отвиха. Ама ги смених. Наложи се да ги кисна с WD-40, и да използвам ударна ответрка, и при това им се развалиха шлиците. Това беше станало от потекла батерия. Целият механизъм беше покрит със зелен налеп.
И няколко косъма имаше, в ангренажа.
И после остана лесното - миене в няколко вани, като почнах с гореща вода с някакво веро, после - пропанол и после - три вани хептан. И след последната вана - сглобяване с мазане и настройка.
Резултат - Лучи работи добре във всички положения, сверих го вчера около 16 часа.
До момента не мога да кажа дали избързва или изостава

Мислех да му сложа машината в моя корпус, ама се отказах, защото ремонтоарите са различни. Май коронката на Лучи е сменяна, или е от първите варианти. Факт е, че ремонтоарите не са заменяеми. Тука има дерт някакъв, щото Лучи е без тръбичка на касата. Поразгледах, каква тръбичка ще стане, и даже пробвах да извадя тръбичката на една Заря. Ама я смачках :(
Това е последния дерт на Луч "Лучиано" 3055. Иска ми се да оправя и херметичността, но това ще е възможно само ако коронката е с жлеб за О-пръстен.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Сега се замислих, дали трябва да се правят.varban написа:Снимки не правих...
Проблемът е в това, че този механизъм не е като другите, и слагането на снимки с поетапно разглобяване и сглобяване може да доведе не до поява на работещи 3055, а до прецакване на разстроени.
Щото ако човек може да направи машината, снимки не му трябват - всичко е много интуитивно и логично. А ако не може, то такива снимки ще свалят бариерата и... и още един 3055 прецакан :-/
Работата не е в машината, а в настройките. А те не могат да се снимат.
-
- Специалист
- Reactions:
Супер тема.
Нямам възможност да пробвам, щото нямам такъв механизъм. Когато имах, не пробвах - домързя ме, а и бях убеден, че ще стане.
Можеш ли някак да отделиш изхода на чипа - примерно да надигнеш крака или да прекъснеш пистата ако не ти е жал...

Според мен би трябвало електромеханичната част да си работи самостоятелно и напълно независимо от чипа.
Нямам възможност да пробвам, щото нямам такъв механизъм. Когато имах, не пробвах - домързя ме, а и бях убеден, че ще стане.
Можеш ли някак да отделиш изхода на чипа - примерно да надигнеш крака или да прекъснеш пистата ако не ти е жал...

Според мен би трябвало електромеханичната част да си работи самостоятелно и напълно независимо от чипа.