Сага за 3055

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Сага за 3055

Мнение от varban »

the collector написа:... настройката възможна ли е и изобщо има ли кой да я направи?
Хм... философски въпрос :)

Този механизъм е пробен камък :)
Не е особено сложен като механика, но настройката му е нетривиална. И като правило часовникарите не се справят добре. Достатъчно е да се погледнат двете теми в руския форум.

Повредите могат да се разделят на няколко части.

Първата я формулирам в едно изречение - счупена или липсваща част. Е, тук ясно, няма какво да се лови, трябва донор.
Втората част са повреди, с които часовникар по-скоро няма да се хване. Това са всички повреди по електрониката, а именно:
- заминал елемент в генератора: кварц и/или тример. Иска смяна. Донор може да се намери, ама с тримера работата е епек. Може да се запои постоянен кондензатор, но настройката е голяма играчка.
- заминала интегрална схема. В този случай работата е епек. По-лесно е да се намери друга платка, щото схемата е само за този часовник, и представлява делител от 32768 до 8 херца.
- прекъснати изводи на транзисторите. Искат смяна; Невен е правил такова нещо, аз - още не. Имам две платки за оправяне, ама все не мога да намеря време.
- прекъсната бобинка. Тук работата е епек. Имам една такава, прицелвах се, ама май е мисия невъзможна. Без микроскоп няма да стане, и с микроскоп ще е много-много трудно.
Третата част я коментирах по-горе: всичко е здраво, но е разстроено. Настройки има много :(
Почва се от равновесното положение на баланса. То това ясно, ама има и друго положение - на спирачката. Невен писа за него: viewtopic.php?f=104&t=4652#p43927" onclick="window.open(this.href);return false;
При неправилна настройка на спирачката часовникът или пропуска секунди, или просто спира, въпреки че балансът се клати. След като тези две работи са настроени, машината се сглобява и чак тогава идва ред на настройката на баланса с градусника. И - каквото сабя... така де, каквото платка покаже. Имам предвид, че не може... то за можене може, ама не трябва! да се мърда хода от баланса. Работата с баланса е до постигане на резонанс. После почва настройката от тримера. И ако с тримера не може да се докара точен ход - game over, трябва да се сменя кварц и/или тример. А това е време и голяма играчка. Засечките за точност искат по денонощие, че за сигурност и две. Малко връткане, и пак два-три дни. И така - цял месец. Аз с работеща платка от 9 май се будаля, вярно, че няколко пъти пробвах настройки и направих една профилактика.

За профилактиката - трябва си!

Машината е яка, ама има толкова много места, дето може да изненада, че пълно разглобяване, миене и мазане на механиката е най-малкия дерт.

Така че часовникар, ако знае, за какво става дума, няма лесно да се хване с такава машина. А ако не знае, просто няма да може да я настрои и по-добре да не се хваща. Май този механизъм е за любители :)

И последно - аз за какво пиша?

Та да се оправяте сами :D :) :D

Намирате постинга на Невен за равновесието и амплитудата по крилцата на пеперудката, четете, пробвате и работата ще стане.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Панчо написа: Изображение
Изображение
Имаше въпрос, как се настройва това чудо. Ще се постарая да покажа.
Дадено - 3055 с каса от сплав марка минт, всичко му е здраво, ама с мръсна и суха машина. И е разстроен.

Днес се занимавах малко с него - отворих го, измерих батерията и определих амплитудата. С чистак-бърсак нова батерия (1.5 под товар) дава амплитуда около 180 градуса, а моя с убита нарочно до 1.25 волта даяни до 240 градуса. Лучо с такава батерия отказва да работи. Вярно, че на моя балансът му е друг, с два пъти повече магнити... таман ще видя, дали тази разлика е съществена :)
Друг дерт - честотата на баланса не съвпада с честотата на кварца и амплитудата се изменя периодично. Вероятно е опитвана настройка на хода с градусника, което е противопоказно за тази машина.
От това се получава и страхотна позиционна погрешност. Достатъчно беше да го сложа нагоре с коронката, и той изостана с една секунда за 20 минути, което прави минута на денонощие.
А надолу с коронката взе, че спря.
Още - Лучи дрънчи, като леген по стълбище. Не знам защо, ама ще видя.

Резюме: машината е по-добре от мойта, когато я взех, но за носене не става. А мръсен часовник не се регулира. Така че ще имам възможност снимам поетапно профилактиката и настройката.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Снимки не правих. Като почнах профилактиката, се оказа, че нямам заредени батерии на фотоапарата, а после една по една почнаха да излизат за2.71бенции, и хич не ми беше до снимане :)

Машината беше пълна с кусури, като минно поле с мини :-/

Почвам едно по една.
Бобинките - здрави. Ама то това беше ясно, щото часовникът работеше; ако бобинките са прекъснати - край на играта до намиране на здрави.
Електроника - здрава. Категорично здрава, даже кварца беше сменен с цилиндричен. Спойките са направени добре; различават се от заводските само по това, че не са мацнати с лак.
Докато си играх с машината, въпросната платка отиде в моя 3055 и показа добър ход - за половин ден - по-малко от секунда разлика. Като се има предвид грешката при засичане и точността на синхронизация със сървъра, даже не може да се каже, бърза ли или изостава. Че няма да се пипа е ясно :)
Интересно е друго наблюдение - платките на двата вида баланси са еднакви. И двата баланса работят на честота 8 импулса в секунда, нищо, че единия е с една магнитна система, а другия - с две. Само че амплитудата на двата баланса е различна. Новият, с двете системи работи на около 270 градуса, а стария, с едната система и с месингова противотежест - около вълшебните 210 градуса. Тук обаче това се оказва не толкова важно. Колебанията на баланса са принудени (заради импулсите на бобинките) и на първи план излиза увереното сработване на балансовия двигател. Но за тази машина това е възможно: анкерната вилка е с магнитна притяжка, и е достатъчно баланса да я прещрака, за да се завърти анкерното колело на половин зъб.

И почнаха дертовете :(
Първо - спиралата на баланса. Крива не е точния термин :( Крайната витка, която минава през градусника, беше изкривена плавно :( :( :( Това е най-лошото, което може да се случи на спирала, щото най-трудно се оправя: http://forum.watch.ru/showpost.php?p=30 ... count=1386" onclick="window.open(this.href);return false;
Такова разтягане на крайната витка на 3055 може да стане само при един случай - опит да се извади баланса без предварително да се демонтира бобинката :-/
Е, реших да не оправям спиралата. Подбрах такова положение на колонката по височина, при което спиралата да застава, без да докосва нищо, във всяко едно положение на механизма. При това силно намаля звъненето на спиралата... абе живо дрънчене си беше :) И балансът във всеко едно положение правеше доста над 100 колебания. Във вертикалните положения - по 150 и повече, а в двете хоризонтални - по към 200. Използвах тези тестове за уточняване и проверка на равновесното положение, щото тук метода на пеперудката не работи точно. Но пеперудката се използва за амплитудата, и тя няма алтернатива - таблетът ми този 3055 не го лови, страхувам се, че така ще е и с виброграф.

Та с баланса така.

Друг дерт - минутерията. Беше хлабав карамфила. И беше стегнат с косъм или някаква нишка. Искаше ми се да го сменя, ама в частите нямах друг, та се наложи да го стягам. Мушнах го на отвертка 0.6, стегнах го и се оказа, че е прекалено. Таман да пробвам да го щиопна на 90 градуса, и ми дойде на ум друго решение: взех една игла 0.6, матирах я и я натрих със шлайф-паста. И внимателно пришлифовах стегнатия карамфил отвътре. Такова решение е по-добро, щото се увеличава контактното петно, ама иска яко миене - стягането и пришлифоването стана за 15 минути, а миенето откара над час. Наложи се да вкарам памучен конец в карамфила... не питайте, как, щото не помня точно как стана :)

След като стегнах карамфила, излезе друг дерт - при превъртане напред се оказа, че има едно прескачане :( :( :( Внимателно разглеждане показа крив зъб на векселното колело... ама защо ли? Трябва да има причина! И аз я намерих - паразитните колелета от буренцето бяха различни по дебелина. Към буренцето - по-дебел, а към векселното колело - по-тънък. Допускам, че съм ги сглобил обратно, защото и мостът, който затваря векселното и паразитните колелета, беше начукан към буренцето, така, че да обезпечи зацепването на по-тънкото колело.
Смених моста и колелетата със щатни, и... и запъването не изчезна, а просто се намали.
Това е и вероятната причина за спирането - деформирани два зъба на векселното колело.
Не е сигурна, защото и аз може да съм ги смачкал.

Както и да е, смених двете колелета и моста, и със стегнатия и пришлайфан карамфил всичко се оправи.

По-нататък - пружинката на хака. По анамнеза лошо развърташе баланса и не осигуряваше бързо излизане на режим. Пробвах да и придам форма, и се свърши със счупена пружинка :(
Смених я - аз затова пробвах да я кривя, щото имах резервна. Иначе хич нямаше да пробвам.
Но тук трябва да напиша предупреждение с червени букви: пружинката е много твърда, нищо, че не е стоманена.

Следващи дертове - винтчетата на моста на анкерната вилка. Добре, че се отвиха. Ама ги смених. Наложи се да ги кисна с WD-40, и да използвам ударна ответрка, и при това им се развалиха шлиците. Това беше станало от потекла батерия. Целият механизъм беше покрит със зелен налеп.
И няколко косъма имаше, в ангренажа.

И после остана лесното - миене в няколко вани, като почнах с гореща вода с някакво веро, после - пропанол и после - три вани хептан. И след последната вана - сглобяване с мазане и настройка.

Резултат - Лучи работи добре във всички положения, сверих го вчера около 16 часа.
До момента не мога да кажа дали избързва или изостава :)

Мислех да му сложа машината в моя корпус, ама се отказах, защото ремонтоарите са различни. Май коронката на Лучи е сменяна, или е от първите варианти. Факт е, че ремонтоарите не са заменяеми. Тука има дерт някакъв, щото Лучи е без тръбичка на касата. Поразгледах, каква тръбичка ще стане, и даже пробвах да извадя тръбичката на една Заря. Ама я смачках :(

Това е последния дерт на Луч "Лучиано" 3055. Иска ми се да оправя и херметичността, но това ще е възможно само ако коронката е с жлеб за О-пръстен.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа:Снимки не правих...
Сега се замислих, дали трябва да се правят.
Проблемът е в това, че този механизъм не е като другите, и слагането на снимки с поетапно разглобяване и сглобяване може да доведе не до поява на работещи 3055, а до прецакване на разстроени.
Щото ако човек може да направи машината, снимки не му трябват - всичко е много интуитивно и логично. А ако не може, то такива снимки ще свалят бариерата и... и още един 3055 прецакан :-/

Работата не е в машината, а в настройките. А те не могат да се снимат.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Супер тема.
Нямам възможност да пробвам, щото нямам такъв механизъм. Когато имах, не пробвах - домързя ме, а и бях убеден, че ще стане.
Можеш ли някак да отделиш изхода на чипа - примерно да надигнеш крака или да прекъснеш пистата ако не ти е жал...
Изображение
Според мен би трябвало електромеханичната част да си работи самостоятелно и напълно независимо от чипа.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Това категорично ще го пробвам, ама на една от двете умрели платки.
Засега имам четири - по една работеща за Трололо и за Лучи. И две още... добре, че при пазарлъка вдигах цената, а не я свалях :) :) :)
Иначе... иначе нямаше да пипна втория 3055, пък и моя щях да го ровча със страх.

Аз се замислям над друг номер - възможно ли е преправяне на някой електромеханичен от типа на 3045 или прототипа му Junghans 600 в кварцово стабилизиран балансов часовник :D
Лошото е, че честотата на баланса е неудобна и трябват по 6 импулса в секунда, а това не става лесно.

Невен> Когато имах, не пробвах - домързя ме, а и бях убеден, че ще стане.

Със сигурност става, щото в руския форум пишат за такова нещо. Само че мен такъв вариант на решение на проблема не ме устройва. Махането на кварцовата част ще направи часовника много по-лош по точност, щото ще се появи позиционна грешка, а балансът с магнити е майка плаче, особено този от по-късните, който въобще не е уравновесяван - никакви отвори няма, щото няма в какво да се пробият. В дурала няма смисъл, а в тънката стоманена пластинка е невъзможно.

Според мен балансът с 8 магнита се е появил като модернизация на 3055, която отчита уникалните особености на този вид механизми: пълна липса на позиционна грешка.

И после някои кадри в руския форум ще ми разправят, че 3055 е капризен.
Да бе!
Аз такова чудо не вярвах, че е възможно! Такава крива спирала, която опира постоянно в щифта на регулатора и няма никаква игра, в обикновен часовник щеше да даде отчайващи резултати - поне 5 минути денонощна разлика. А този Лучи върви като кварце (каквото си е :)) , засега за едно денонощие не мога да разбера, бърза ли или изостава.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Идеята ми е не да се оставя да работи без кварцовата част, а да се настройва без нея. В смисъл да се настрои на виброграф така, че да се разпредели позиционната грешка и да не се пипа повече механиката, а само електрониката. Когато се опитваш да настроиш градусника така, че да изчезнат биенията и да работи стабилно механиката спрямо електрониката, правиш го вероятно в легнало положение, а в някое вертикално може и да се получи биене. И нямаш представа дали си в средата на диапазана на стабилна работа или си в някой от краищата. Освен това може електрониката да бърка с някоя минута на ден и да го разбереш след известно време, да сменяш кварцове и тримери и т.н. Може вместо тример да сложиш малък дисков кондензатор и за настройка да го пилиш с дремела с диамантен диск.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

А, сега разбрах :) Аз си мислех подобно нещо, щото и на мен не ми харесва идеята да уцеля встрани от средата и като се измени нещо, този вундервекер да излезе от резонанс. Засега го пробвам по косвени начини, като сменям батерията с разредена за да нямаля амплитудата под 180 градуса, ама този е пряк :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Общо взето, изпитанията на Лучи приключиха успешно. Преминаха както следва:
Миналия понеделник му настроих платката с честотомер... не, с баш Честотомер :) - врътках му тримера, докато на дисплея излезе 8.000000 херца.
От тогава - 6 дни позиционни изпитания в стандартните положения. След това - в една херметична кутия и в хладилника, температурата не съм я мерил, ма бирата става добра за пиене ;) След това - на слънце, върху черна мозайка, цялята светла част на деня. Де да знам, колко се е нагрял - беше топъл, ама не пареше чак icon_crazy

Резултат - тотална липса на позиционна грешка, равномерен ход във всички дни, в това число и по време на температурните изпитания.Механизмът е работоспособен в температурен интервал... еее, да речем в +5...+40°С.

За хода: около две секунди изоставане. За осем денонощия и половина.
Като се има предвид, че заводския допуск му е 14 секунди за седем денонощия, е повече от добре.

Мога да му напиша сертификат от обсерватория Казанлък : D
Последно промяна от varban на 17 Юни 2015 06:34, променено общо 1 път.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Завиден резултат постигнат с упорит труд и вещина.
За пореден път докарваш нещата до край както трябва.
Енциклопедично, увлекателно... удоволствие за четене.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Епилог:
Лучи замина към Варна с настроена платка и баланс от стария образец, с кривата спирала. При мен вървеше кут змей, ама във Варна почнаха номера - взе да лъже. Последва рекламация, и Лучи се върна в Казанлък за гаранционен ремонт.
Като го получих, първо приверих, как върви за два-три дни. Ми... ми точно си вървеше. Вярно, на ниска амплитуда. Преди да почна да го ровча, проверих, колко му е запасът по автоподстройка в сравнение с моя. На моя малко врътване на микрорегулатора не влияе въобще на хода. На Лучи не дава да го пипнеш - почват биения и върви, както си иска.
Смених за проба балансите - работата се оказа в тях.
И след това в действие влезе резултатът от нетрадиционния ми пазарлък: в остатъците от двата механизма имах един 8-магнитен баланс. Сложих го на Лучи и работата заспа :)
След това - малко хамалска работа за обслужване на инкаблока откъм цифера. И понеже и без това го разглобих, му направих пълна профилактика.
Сглобяването мина приятно, с една гумена бира, и след няколко дни проверка Лучи замина за Варна.
Преди малко Сейкоша-сан ми се обади да ме светне, че за две седмици не може да разбере, дали Лучи избързва или изостава. И аз се изкефих, като когато стегнах първата си машина в половин допуск.

Ми това е :)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Голямо БРАВО за деянието ти. Душа човек си. Упорит и умел и се радвам, че те познавам.
Сигурно си единственият в нашата мила родина който не се предава пред тези нестабилни и своенравни машинки.
Поздравления за пореден път.
Герой си!
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Да бе, а Невен да не е от Страната на Красивите Крави?
:yahoo :yahoo :yahoo
Ако не беше той и още няколко души от руския форум, нямаше да ги бъде ни Трололо, ни Лучи :)
Аватар
the collector
Специалист
Reactions:

Мнение от the collector »

Адмирации за упоритостта и търпението! :clap: :clap: :clap:
"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

atanweb написа:... тези нестабилни и своенравни машинки.
Вторая причина моих писанин - всякие байки в сети по происхождению и по капризности механизма. О происхождении судить пока не берусь, но о капризности... да ну!
3055 - танк! Но если 2609.НА эквивалент Т-34, то 3055 следует сравнивать с Т-80 :-)
// http://forum.watch.ru/showthread.php?p= ... ost3127818" onclick="window.open(this.href);return false;

И по първата точка почна да ми просветва. Луч 3055 е машина с бая древни корени и интересна история.
Всичко е почнало от 3045, цельнотянутый Юнгханс 600. Да де, ама както Юнга не е хич убедителен, така и съветското му копие. Безконтактните електронно-механични балансови часовници нямат никакви предимства пред който и да е механичен автомат. Малко по-прости са, щото нямат пружина, и само толкова. Е как по-прости... за такива като нас, и то ако не е одрана бобинката. Ама за часовников завод са по-голям таралеж. Иска си ток и жици: производство на платки, бобинки, и още шантав баланс с магнити и голям дерт при уравновесяването. И накрая - механизъм първи клас (демек, трето качество, +/- 30 секунди).

Това са разсъждения, а фактите са, че 3045 доста бързо е залязъл. И има само колекционна стойност ;) Ама е бил в серия, и разходите са направени. Разходи за пускане на неудачен балансов електронно-механичен калибър!

Така че е имало поправителен, и този път не са копирали, а са сменили тотално концепцията.
Още от средата на шейсетте години НИИ Часпром е правил много интересни часовници. Пак балансови, пак електронно-механични, но с баланс на 28800 и с анкерно колело с 30 зъба. В авторските свидетелства го има това решение. И в метал:
Изображение
Това на снимката е електронно-механичен балансов хронометър, разправят, че вървели като кварце средна хубост. Само че - за сметка на идеален баланс. Но за масов часовник това не е решение. А вече е имало и производство на специализирани интегрални схеми, и на часовникови кварцове. И е останало да се сложи точката над i.
В поправителната сесия бъдещия 3055 получава кварцов генератор на 32768 херца (заимстван от Электроника, тогава вече е имало сумалък модели), проста интегрална схема-делител до 8 херца, платка с безкорпусни транзистори (като на 3045) и блок бобинки, пак като на 3045.
Само че понеже балансът получава два импулса на период, той трябва да работи на 4 херца, или 28800.
И нататък - анкерното колело, което се полага на този баланс, вилката също е изменена и много по-човешка от тази на 3045, и целият ангренаж. Че и за капак - календар с цели 9 камъка :)

И цялата тази работа - на участъка за 3045 в Минск.

Съдейки по авторсмите свидетелства, разработчиците са от НИИ Часпром, а технологията е местна, на Минск.

И всичко би било прекрасно, ако този механизъм не се е оказал сложен за часовникарите. Оттам и половината легенди за капризността на механизма. Другата половина е заради безкорпусните транзистори, а по-точно заради заливката им. Слоят се напуква заедно с изводите.

Но ако платката е оцеляла, или се ремонтира, машината е уникална. Има само няколко такива машини в света, на пръстите на едната ръка се броят.

ПС: Оправих правописните грешки. И като прочетох за авторските свидетелства... :)
Не смятам, че в НИИ Часпром са изобретили нещо. Всички решения са били известни преди 3055. И няколко такива механизми е имало. Всички известни удачни решения са събрани и приложени за получаване на работоспособен и точен механизъм. И никакъв технически риск. Това братята го умееха, и не само в часовниците ;)

А авторските свидетелства споменавам само заради имената. По тях може да се предположат авторите.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”