За мен няма конкретна дефиниция за мезеджия,но всеки грамотно скосен и заточен нож,би могъл да се определи като такъв!Най важното е,да реже зверски,и да ти прави кеф да го ползваш !Японските определено влизат в тази категория,но има и много други удачни варианти!Ето няколко варианта,които покриват моите критерии:
А личният ми мезеджия,преди да го продам в полза на един благотворителен търг,е това ножче
След като се продаде го заместват тези:
С две думи варианти много
Последно промяна от iivetsa на 22 Апр 2013 20:37, променено общо 2 пъти.
Най се доближава до моите представи, острие като първото. Тряба да е дълго и с едно две плъзвания да отрязва парче мръвка. Японските ми се виждат много интересни, но далечни от нашата култура, а и малко неудобни, въпреки че не съм пробвал такъв.
А ако ще е правен нож, има ли някакъв материал или заготовка, който е по рядък за намиране?
Иначе съм съгласен, че има ли мезе ще има и с какво да се нареже
И аз съм мераклия за ножче за мезелък и понеже джипито не ми дава да ям месо,режа само кайзер и филе "Елена" за сега с един макетен нож иска ми се нещо както казва 3017 - за табиет. Нещо семпличко,но красиво,неголямо и все пак да си личи ръката на майстора.Предлагам бартер с/у часовници,имам тука некви.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства"" 浪人 "
Аз ползвам Опинел 8. Острието е много тънко и идеално за пастърма. Много лесно се точи. Но стоманата е някаква особена, за минути ръждясва, ако остане мокра и дори да не е мокра, потъмнява при нормална употреба. Снимката е от интернет.
Вчера ми се скапа нета,и не можах да отговоря,затова сега ще се опитам да внеса яснота по някои от зададените въпроси!Първо по въпроса със стоманите и материалите за дръжки!В момента има доста голям избор и от двете,но за съжаление колкото са по екзотични и трудни за работа,толкова по висока е и цената на крайният продукт!За РВЛ 34 в момента няма откъде да се намери,но има всякакви други алтернативни варианти.Дамаска е подходящ за подобен нож,единствено ако е неръждаем,а такъв предлагат само "Дамастийл",на ужасно високи цени,а и в момента и той е труден за намиране.Разни качествени вносни дървесини,се намират и с тях няма особен проблем,но с рогата и костите работата е доста по сложна.За мен лично,подобно ножче може да се изпълни от АЕБ-Л,което е стомана с чудесни качества,приемлива цена,неръждаемо и лесно за заточване и поддръжка.За "Опинел" да кажа на колегата,че предлагат два вида стомани,едната е неръждаема(пише си инокс на острието),а другата е карбонка или ръждаема,при която е нормално острието да патинира при употреба.Друг е въпроса,че стоманите с по високо съдържание на въглерод(така наречените карбонки),са с много по добри качества от неръждаемите!