Аудиофилия

Тук пишем за каквото се сетим
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Аудиофилия

Мнение от Pavlin »

Преди 2-3 години бях решил да си събера прилична ретро аудио система. Исках да е с колкото се може по стар транзисторен усилвател и толкова ми беше силно желанието че си купих от ebay ето това:
Onkyo Integra M-505:

Изображение

Изображение

За съжаление обаче не мога да му намеря предусилвател и реших да се разделя с него. Ще го пусна за продажба или за замяна за нещо такова:

Изображение

Ако някой види някъде нещо подобно, моля да ми пише.
Също така ще ми е интересно да намеря съмишленици по темата.
vin
Reactions:

Re: Аудиофилия

Мнение от vin »

A не искаш ли лампов усилвател, да слушаш мек и приятен звук, ако не се лъжа тук във форума
plamenhar се занимава с това, аз също мога да помогна... и си е точно РЕТРО
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Разбира се че искам, но там цифрите са по сериозни. Поне като съдя по обявите.
Отделно, без качествени тонколони и да ми подарят лампов все едно го нямам.
Иначе търся точно това, не мощност, а качество.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Абе, и там има изпълнения и изпълнения. Колегата си направи ламповия усилвател с китче части, дето ги продава един Аспарух и си има цял форум от фанатици, които да разправят колко неземна музика вадят неговите творения. А си е един най-обикновен лампов усилвател, който няма как да не звучи по-добре от транзисторен, но до там.

Същият Аспарух продава и едни тонколони негово творчество, които който и да си ги е купил до месец ги обявява за продажба. Нищо общо нямат с вярното звучене. Обаче въпросният лъже хората, че дори посоката на кабела с които са свързани имало значение и им прибира някакви пари да им определя посоката на кабела към тонколоните?!? И ги лъже също, че отварял лампите и им слагал по-хубав газ.?! -- те лампите работят с вакуум де, не трябва да има газ.

Вярно е това за добрия звук - един усилвател от телевизор Опера пуснахме веднъж с колегата - много добре си звучеше (сигурно е с мощност не повече от 1 ват.) Но понякога, какъвто е случаят с въпросния Аспарух и форумът му, се спекулира с доверието на хората, за да се изкарват много пари от това.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Много от нас са минали през различни фази на увлечението към силна и качествена музика или пък първо само към силна после повече към качествена. В моят период на силна музика експериментирахме в тази област с каквото ни попадне. Правехме тонколони от остатъци от стари мебели. Изчислявахме обеми и форми, пренавивахме изгорели бобини на високоговорители. Беше закупена усилвателна стестема за озвучаване на стадион - бг производство, но взехме само едно от стъпалата на крайният усилвател. Като мощност цялата ситема беше около 600 вата и работи на около 200 волта изходно напрежение за да преодолее далечината на колоните в които пък имаше дросели. Цял пулт с корекция на звука и предусилватели. Но ние успяхме да купим само едно от стъпалата на крайният усилвател което е 200 вата - транзисторно. Успяхме да го изгорим няколко пъти тъй като връзвахме директно колоните на него без дросели, а също така и нямахме качествен предусилвате. Мощността беше невероятна по един кабел спускахме сигнала до кварталната площадка за игра където си правехме купон на който хората от квартала не гледаха с добро око и ни се сърдеха дори и заплашваха, чудехме им се защо. Сега ако някой хлапак ми прави подобни циркаджийски номера ще го "удуша".
Да тогава постеменно с времето се укротихме, навлезе техниката с интергралите достъпни уредби вече с CD и започнахме да наблягаме на широкоя спектър на звука особено на ниските честоти. Мина време разделихме се с приятели кой на къде го подхвана живота и това хоби приключи.
Сега обичам да слушам тихо и качествено радио (радио Благоевград) или някое друго с публицистични предавания, както и по някое интернет радио от друг край на света.
Симпатизирам на качествената теника и с удоволствие бих пуснал да слушам от нещо готино като предложението на Павлин, но дори и системата за домашно кино докарва приличен звук.
Аз в ежедневието слушам музика от едно стар авторадио Pioneer на което ползвам CDchanger входа за да си го ползвам за усилвате. Колоните са правени още от едно време с голям обем по около 150литра и с Български високоговорители от завода в Благоевград. Страхотен звук се получава особено когато уцелиш местата на колоните в стаята, ако ги разместя всичко пропада.
Е.. отплеснах се, но темата така или иначе беше повдигната и реших да споделя.
Поздрави!
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Интересно е било. Ех какви неща имаше тогава...
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Интересна тема се е заформила.
Гледам,че и крайни мнения има вече.
Не знам от собствен опит ли са,или от чуто недочуто.
Истината,е,че качествен лампов усилвател си иска качествени и скъпи части.
Най важните от които са изходните трансформатори.
А те са много скъпи-от порядъка на 200-300 евро.
Защото е трудно секционирането им и има много изчисления,качествено желязо,
трудна и времева изработка.Изобщо от тях се започва.
Лампите са най евтината част,стига да не са някои много стари модели които отдавна не се произвеждат.
Също така важна част са и кондензаторите,особено тези по които минава сигнала.
Съществена част за звука е също и захранването-предпочита се изправянето на високото напрежение да е също с лампа.
Колкото и на някой да му се вижда смешно от значение за звука са и кабелите-не само
тези за колоните,но и монтажните вътре в шасито.
Аз например ползвам мостов кабел за моите колони 2 по 4кв.
Не е никак проста работа да се изгради един качествен лампов усилвател.
Има няколко големи майстори в това отношение-Румен Суванджиев,същия този Аспарух(силно и невярно твърдение за мошенничество).Отзивчик човек готов винаги да помогне.

Решаващо значение за звука са и колоните.Тъй като мощностите са малки-2 по 3-4 вата,че и по малко.Използват се говорители с висока чувствителност-повече от 90db.
Предпочитат се широколентови вградени в колони тип хорна.
Нашите български говорители особено съвременните не стават.
Лошо направен лампов усилвател със случайни части лесно може да бъде набит от транзисторен фабричен.
Ако се слуша такъв лесно може да се заблудиш,че лампите не са нищо особено.
Засега толкова.
Ако някой се интересува повече-подробности на лични.

П.П.
Павлин,във Варна живее един от най големите разбирачи на лампови усилватели.
Иво-DjPopa.
Ето линк на сайта му:
http://forum.audioplatinum.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
И той е много готин.Може да се чуете.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Наистина, нека не ставаме нечии съдници! Винаги ще има доволни и недоволни.
Значи Пламен затвърждава мнението че най добрия за мен вари ант си остава солиден транзисторен усилвател. На малка мощност ще изкара добър звук без осезаеми изкривявания. Лошото на ламповите е че или го купуваш готов за не малко пари или наливаш такива в експерименти.
При мен с приоритет за часовниците, ако имам излиши средства бих се изкушил за нова ръчна придобивка :)
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Не искам да ставам съдник, още повече че не се занимавам сериозно с аудио-техника. Но е факт, че си има един форум от фанатици-фенове на Аспарух, и още един форум където са всички недоволни от него, които са с БАН в първия. Защо не могат да пишат там - не са псували, не са се държали неприлично, просто в момента в който някой изкаже мнение, че творчеството на нашия човек не е кой-знае какво и започне да задава неудобни въпроси бива отстраняван от форума, а мненията му изтрити. Това ако не показва нещо..

А солиден транзисторен усилвател не е гаранция, че при малка мощност ще звучи добре.
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”