От 24 май до вчера ракетата вървеше горе-долу в допуска си - половин минута на ден.
От вчера почна да изостава, и много странно - вземе че изостане десетина-петнайсет минути и после върви горе-долу добре.
Историята на болестта е ясна - падане отвисоко.
Лечение - разглобяване, смяна на счупения ремонтоар - случайно имах точно такъв, даже си пишеше на хартийката, на която беше забоден.
Като го измих (не съм мил само пружината), го смазах с масло баш от швейцария: ELA... такова де... MAKINA YAGI... само не по лицето... в понеделник съм на работа...
Механизмът на ремонтоара лееекичко мацнах с гресчица.
Карамфилът не съм го щипал - достраша ме.
Освен това намествах колонка и регулатора на баланса, още преди да го извадя. Те бяха накриво - изскочили са от удара. Цапфите на баланса - като в Петродворец, камъните - цели... то затова почнах. Знаех, че имам оригинален ремонтоар, а от останалото липсваше само минутна стрелка.
След като сглобих механизма и той почна да цъка, извадих една минутна стрелка от чайка и леко я разширих, за да влезе.
После вече разказвах
Сега въпросите:
1. Може ли такова поведение да е от оплескан с масло карамфил?
Да е потекло, щото квито ми са отвертките, такова ми е и маслото, такъв ми е и майсторлъка. Симптомите си ги има - много леко се местят стрелките. Ама пък и много леко върви назад в положение навиване. Щракането почти не се чува.
2. А от лошо подбрано равновесие на баланса? Или от лошо масло?
Подбирах по по положение баланса без нищо на платината, само с неговия мост. И горе-долу отбелязах, в какво положение е колонката, така че импулсният камък да си застане на мястото. След това сглобих всичко и то си зацъка само

А! палетите не съм мазал, мазах зъб по зъб анкерното колело под две лупи, с разредено с хептан (като бензин, ама по-чист) онова масло. С такова мазах и инкаблока. Гледах да е мнооооооооооооооооооооого малко.
Като сглобих механизмът, местих по малко напред-назад колонката, докато часовникът тръгне на няколко зъба навиване сам. Тръгна на много малко, няколко пъти го пробвах. След това смазах камъните, пак с разредено масло, ама доста по-малко разредено, и той почна да тръгва сам на цял оборот на барабана, не от четвърт. Като го заврях в рамката, отворих една жълта ракета 2628.Н и сложих регулатора горе-долу като на нея. То и колонката беше почти точно там, въпреки че нарочно не гледах от нея. И влезе в половин минута от второто мърдане. След това му изправих краката на циферблата, че бяха като куки, и му сложих лъскава минутна стрелка. Слагах я с квото ми падне, даже не помня как. Ама я натисках яко, а тя не даваше... два-три пъти ми бяга, също като маце-новобранец.
Солникът цъка нормално, ама на ухо, виброграф сигурно ще изгори от ужас. Равномерно, не звъни в никакво положение при пределно навиване, (не като омегата 601, която не съм пипал - нейната спирала звънка при пълно навиване и с коронката надолу, а като я наклоня на 45 градуса вляво-вдясно, звънкането изчезва. Като се поотпусне пружината и намалее амплитудата, никак не звънка)
С напълно навита пружина ракетата изкарва свободно 36 часа, интересно, на колко ще спре сама.
И трети въпрос - става ли карамфил от други ракети? Не гледах от жълтата, щото нея правих после, а в нета не можах да намеря информация.
Ама карамфилът на тази ракета няма да го щипя със зегер-клещите за таралясника.