24Ракета или как се зарибих

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мамка му!

Мнение от varban »

Ламя съм си, ламя и ще си остана.
Кой сверява ден/дата ракета на и петнайсе :( Само аз :(
Няма да стане човек от мен :(
Пирон нямах, затова сега - с кламер и счупен молив :(
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: 24Ракета или как се зарибих

Мнение от varban »

nevenbekriev> Абе щом усещането като въртиш коронката при сверяване е нормално - ни много трудно, нито много леко

Така е.

nevenbekriev> и ако не се самоизважда карамфиът при повечко въртене

Не се... аз я въртях преди да я сглобя сигур половин година напред-назад.

nevenbekriev> значи си го поправил

... с оксижен, през...

nevenbekriev> а не прецакал.

Разбрах. Късметлия съм засега. Трябва да счупя нещо, че да престана :( Детска градина "Слънчице"

nevenbekriev> А това дето се върти лесно назад при навиване няма никакво значение и може да се дължи само на по-слаба пружинка на лостчето на буренцето. Там пък е важно не колко е силна пружинката, а дали успява всеки път да върне буренцето в крайното положение. Иначе може да почне да прескача при навиване и да се износят зъбите.

Това е вече за другата ракета, 2623. На нея такива работи не съм правил - не разбирам нищо от часовници и за всеки случай смятам, че всичко между цифера и платината е уникално, макар че сигурно е само една зъбна двойка. Това не ми го подсказвай, трябва сам да го разбера! Без разглобяване, като бял студент, с четене ;)

Ама има друга работа - чайката на жена ми прескача по някой път на навиване. Щото нея я карам по методиката на Сейкоша - откакто съм и сложил 1601 през 86, не съм я пипал, само пружинка на храповик сменях един път.

Благодаря за съветите!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Проверка

Мнение от varban »

+ 7 е сега :)

Така че пак новобрански късмет. Механизъм втори клас 2628, непипан от сума време, поне от 95 година и от тогава съм престанал да го нося. То и по-рано малко съм го носил... И сигурно пак съм си играл с регулатора, затова е настроен на ход.

През денонощието ходи нагоре-надолу. Не го ли нося или ако сменя начина, ще избяга или изостане.

Значи върви толкова точно, колкото може. И вече може да се сверява по минутата, а секундната стрелка - за засичане.
Просто съм забравил, колко е удобно да засичаш по часовник, а не по телефон.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

2628.H

Мнение от varban »

-12 секунди :)

Не е аналитична везна, а техническа. От ония, дето им викат аптекарски :) ма не са :)

PS: Изхвърлих се :) Ако трябва да минаваме на аналогии от везни, тя ще е друга.
Три стрелки - аналитични везни
Три стрелки, дата/ден - пак такива, ама с вътрешен разновес
Има и вечен календар, ако ви е интересно :)

Има и кварцови - съвременните аналитични везни от висок клас.

А тия, дето ги продават по магазините за домашни потреби, са китайски часовничета на кило. Може да са добри, ама гаранция - няма.

Още един линк, щото има картинки:
http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id=14594" onclick="window.open(this.href);return false;
и
http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id= ... cordnum=30" onclick="window.open(this.href);return false;

ППС: и с аналитичните везни на времето стана, като със статията на Богдан - методика, как да почнеш, ако искаш, ама не знаеш: http://www.anchem.ru/forum/read.asp?id= ... cordnum=20" onclick="window.open(this.href);return false;

Тоя последния линк - специално за Невен. Аз много обичам да давам прякори на живите неща - хора, часовници и други такива интересни работи. Та ако някой път сбъркам (щото се случва, Сейкоша-сан ми е свидетел) и напиша "Спектър" вместо "Невен", да имам готов линк ;)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

:lol: Шегаджия си ти! Ама за вечният календар,дет му викат всички тъй,опитай се да надникнеш за нещо след милениума 2000г. Тц...няма да стане.Имам един такъв "вечен" Ориент и точно вечността му изтича тази година 2013 Иначе сигур има скъпотии,на които са им докарали нещо по-далечно,ама то човек и той трябва да живее бая,че да му ползва екстрите :wink:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Вече сериозно, без технотреш

Мнение от varban »

Seikosha написа::lol: Шегаджия си ти!
... когато ми е сух гърба.
Сега е мокър, така че пиша без майтап.

Виж в правилна посока ли вървя: viewtopic.php?f=58&t=1714" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Seikosha написа: Ама за вечният календар,дет му викат всички тъй...
Това го знам, ама не го разбирам :) Нито като математика, нито като механика, нито като необходимост :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: 2628.H

Мнение от varban »

varban написа:-12 секунди :)
+8...

:)
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

:thumbup:
.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Seikosha написа::lol: Шегаджия си ти! Ама за вечният календар,дет му викат всички тъй,опитай се да надникнеш за нещо след милениума 2000г. Тц...няма да стане.Имам един такъв "вечен" Orient и точно вечността му изтича тази година 2013 Иначе сигур има скъпотии,на които са им докарали нещо по-далечно,ама то човек и той трябва да живее бая,че да му ползва екстрите :wink:
Календара наистина е вечен! Различните години се повтарят през определени цикли, но няма как да се напишат всички на цифера. Просто трябва да знаете настоящата година на коя от написаните на цифера съответства. Ето Ви и един сайт в който можете да правите справка:
http://www.timeanddate.com/calendar/rep ... ?year=2014" onclick="window.open(this.href);return false;
Па после някой да ми каже, че не е вечен календара и ще има БАН (не заради друго ами щот Ориент са ми любима марка :lol: )
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: 2628.H

Мнение от varban »

varban написа:
varban написа:-12 секунди :)
+8...

:)
+14

Навих го.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

omegaqq написа: Па после някой да ми каже, че не е вечен календара и ще има БАН (не заради друго ами щот Orient са ми любима марка :lol: )
Няма-няма, аз като режа дръвия, на хускварната и наливам безгин, а календара го гледам на компютър.
Последно промяна от varban на 05 Юни 2013 20:23, променено общо 1 път.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Абе и аз съм Seikosha,пък любимата ми марка е Восток,така става понякога,Иначе вечен календар всеки може да си изрисува на стената,те и маите са ги правели тези работи,ама им писнало да решават кръстословици и го зарязали.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Аз още нямам любима марка

Мнение от varban »

... и не знам, дали ще имам.
От моите най-ми харесва Терминатор-2, ама не заради това, че е омега, а заради корпуса и индийската верижка. Но него нямам право да го нося - не съм го поправил :)

А от поправените резултатът Ракета:Восток е 1:1, но и двата не стават за носене и не съм решил, какво да ги правя.

За Востокът - мисля си, че това е мой часовник, втория по ред.
Калибър 2605, "2605" на платината точно под периферията на баланса. скала на моста на баланса с четири дълги черти, нулевото положение с една по-къса, над крайните + и -.
На моста на колелетата - емблема "В" като @, само че опашката навита обратно. Номер 042777 върху моста на пружината.
Баланс с 8 винтчета, брегетирана спирала.
Мостът на баланса е шлайфан след набиването на знаците, другите два - преди.
Корпус "бял", стъкло запресовано направо в него, с тръбичка на коронката. До тръбичката под коронката набита цифра 8. Капак от неръждавейка, с надписи SHOCKPROOF BALANCE и DUST-PROOF по кръг. Констатацията и чистосърдечното признание са свързани с дъги.
Отвътре капакът е полиран на кръгчета, баш като капак на тестомесачка.
Стрелки - жълти, baton.
А циферблата ... трябва да е бил "кофе с молоком"... ама ако не пишеше Wostok, щях да помисля, че е от 18 век. След почистването прилича на двореца на Садам Хюсеин след щурма на американците - камуфлаж "пустинна буря" и само релефните цифри лъщят златно.

Въпросът ми е - възможно ли е този часовник да е купен в България около 70 година? Щото аз мога да лъжа като очевидец :)

От това зависи отношението ми към него. Ако не е бил мой и не се връзва по години, ще му намеря само ремонтоар и коронка и като посъбера инструмент и смазки, ще го разглобя пак, ще му намеря цифер без дупка и ще правя пак кюфте - три стрелки без чарковете на датника, та да мога да го нося.

А ако излезе, че някога е бил мой, ще си направя колодий за консервиране на циферблата и стрелките, както се опитва да ме учи Сейкоша-сан.

Е, поне сега така мисля ;)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ми дай една снимка,дан ти е паднала батерията на телефона? Восток - 70г. > нормално,по това време да не сме били Конго Киншаса,че да не може да е купен от тук.То по това време изтока си беше на ачик на мода.
И дай да ти пратя един цифер,а ти кило розово масло,гаубица - неща и кантар тоже.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”