Това е първият ми /засега/ изработен от мен нож. Показвал съм го и в ножарските форуми.
От дълго време зрееше идеята да си направя нож, който да използвам на излети. Всичко започна с това с това парче метал:

То беше с размери 195/41/2,5 мм. Не знам от каква стомана е- донесоха ми я от един завод. Доста е твърда, но като я чукна на ръб се подбива леко. Шината изглежда е шлайфана, не ръждясва. В крайна сметка ако не става за нож, то поне ще е някакъв вид репетиция.
Направих си проект:

Намалих ширината до 35 мм. в най-широката част- 40 ми се струваше много, а не съм чул за "оптимални" размери на острие.
Дължината на клина се получи 140 мм.
Целта ми е да имам нож за излети в гората, който да е "хънтинг", но да се справя и с мезета. ;)
Дали съм успял- вие ще кажете. ::изчервен::
Очертах "проекта" върху шината:

Изрязах го и го изпилих до контура:

За скоса ми помогна майстор Иван Илчев от Костенец- това е единственото, което не съм правил аз.

Закупих си т. нар. "никелсилвър" за гард и "тапа" от същия материал за помела:

За дръжката се колебаех между череша и орех:

В крайна сметка се спрях на ореха:

След разпробиването на трупчето следва изрязване:

Тапата, острието и гарда са залепени с епоксидна смола, дръжката е изпилена до желаната форма, клина е полиран, направих му и вторичен скос:

На последната снимка е до Victorinox Camper за да придобиете представа за размерите:

Предстои пропиване на дръжката с терпентин и пчелен восък, както и изработка на кания.
Ето я и нея:

Не ми хареса гъстотата на бодовете, та я преработих:

А това се получи при закалката- след почистването върху острието имаше релефни петна, подобни на капки:

Ми това е...засега...