И мен ме гонеха подобни страхове преди време, накрая прочетох един официален отговор от офиса на американския Главен Хирург (техен еквивалент на министър на здравеопазването). Като резюме, цитирам по памет, няма практически никаква опасност от затворен часовник; има теоретична опасност за часовникари, които систематично вдишват прах от циферблати, но това е именно теоретична опасност - няма данни за пострадал, дори от годините, когато не са се вземали никакви предпазни мерки.
Още един официален отговор тук -
http://www.hps.org/publicinformation/ate/q1673.html" onclick="window.open(this.href);return false; - от американската лекарска асоциация; малки дози от въпросния радий не могат да разболеят човека. Ние няма как да надхвърлим тези малки дози.
Цитирам американци, защото те са параноици на тема здраве и опасности и защото лекарите там дават подобни становища под постоянната заплаха от съдебен процес, ако някой го заболи пръстче.
За себе си съм решил само да държа такива часовници далеч от сина ми, защото децата са си деца, а дяволът си няма работа.