Не можах да разбера всичко в тази дискусия, на места ми беше малко необичайна, затова и аз да се включа с два необичайни секундомера. Става дума за Слава 1/100, където стрелката прави пълен оборот на циферблата за 1 секунда.
http://www.youtube.com/watch?v=P0tTvgKA-uU" onclick="window.open(this.href);return false;
И двата мои ги намерих на късмет, вторият ми е единствената горе-долу успешна придобивка от софийския битак, където ранобудни колеги опоскват всичко часове преди аз изобщо да съм се отлепил от възглавницата.
Странното при тези секундомери е, че се произвеждат доста време. Вижте разликите.
Балансите са различни, покритието е различно (надявам се да личи на последната снимка), на по-новия има допълнителна маркировка на платината (mainplate) и което не се вижда на снимките - пружините са различни, на по-стария с винтчета на баланса са направо като на онези детски колички с ключета (помните ли тези навиващи се играчки?).
Казвам странно, защото тези секундомери са очевидно нефункционални. Бутонът за включване / изключване е доста тегав и самото физическо усилие по натискането му отнема доста частици от секундата, при това ги отнема по неравномерен начин, човешката ръка не може да осигурява едновременно внезапно, бързо и абсолютно равномерно усилие - и обезсмисля прецизната машина. Балансът бие на 360 херца - най-бързия баланс изобщо, за който съм чувал (Таг Хойер наскоро пуснаха часовник с хронографски модул на 360 Нz, но там технологията е съвсем различна) и предвид сравнително ниското качество на материалите (не мога да си представя метал, който да издържа систематично на такова износване), не могат и да се употребяват дълго.
Единственото обяснение, което ми се струва логично, е военна употреба. Бях сканирал в Народната Библиотека една книга на Шполянски (ще потърся файла на стария ми компютър, ако някому е интересно), където се обясняваше употребата на механични секундомери в ракетите. Доколкото разбрах, ракетата трябвало да се взриви в точно определен момент, а не просто да се бухне в земята, а заради радиацията механичните устройства имали някои предимства. Възможно е тези механизми да са имали предимно военна употреба, това обяснява как са едновременно много прецизни и бързо износващи се, негодни за състезания, но произвеждани дълго време. А цивилните секундомери да са били така, между другото.