cerasimi написа:Той е от така наречените събитийни часовници- които са правени по повод на някакво събитие, ако не се лъжа този беше по повод на излитане на кораба Востoк. Този Востoк е аналог на пoлета със спътника, но този е още по-рядък.

Аз не съм точно на това мнение.
Космическата гонка дойде след сталинизма, и всички тия марки са популяризиране на съветските часовници на вълната на успехите.
Рaкетa е от ракета-носител Р-7, по съвместителство първата в света междуконтитентална балистична ракета... пламенен (къде 20 мегатона) привет на града-герой Вашингтон
Востoк е кръстен на първите съветски космически кораби, пилотируеми - 6 броя, и още май толкова безпилотни. А военната машина е спътник-шпионин и се е казвала Зенит. Като фотоапаратите ;)
И Чайка е с космически подтекст - това са позивните на Терешкова.
Ей ги кръстниците на марка Восток и Чайка:
Това е да си полковник... капитана се хили на въпреки, ама търпи
Братята пробваха да наложат свои марки и да се намесят в световния часовников бизнес... като гледам форума, май са успели ;)
PS: ама че ми писна от автозамяната на тоя енджин... напомня ми времената, когато на един руски форум заменяха псувните със звездички и се получаваше Кл***нов, истр***тел и разни други смешни работи

PPS: трябва да хвана някой админ на търсачки и да видим, що така. Иначе ще почна да пиша в pdfки