Намерих темата за "Маяк" и виждам че е неактивна от повече от 7 години. Затова искам да я рестартирам с нещо малко от мен.
Повод да публикувам в темата стана "попадението", което имах на един много запазен "Маяк". Досега не бях обръщал внимание на марката, но този ми грабна сърцето и ме спечели като фен. Изрових запасите ми от "Маяци" и ги подготвих за снимки. Не са някакви изключителни екземпляри, всичко вече е показвано тук. Не са и в идеално състояние. Но темата се нуждае от съживяване и мисля че мястото им е тук!
Ето го красавеца, с който се влюбих в "Маяк":

Ето "Маяк" с друг външен вид:

Ето ги един до друг:

Още два като първия, само че в по-лошо състояние:

Десният го сглобих от донор, понеже циферблатът му беше тотално бял и му липсваше секундната стрелка, но пък работеше. Та взех от един неработещ механизъм секундната стрелка и циферблата и се получи нещо в по-добър вид.
Обща снимка:

И накрая, публикувам още един часовник. Не е "Маяк", а "Победа" на 2МЧЗ, но циферблатът е на "Маяк", а нямам такъв. С подобен или същия циферблат, само че тотално съсипан, имам още един часовник. На циферблата пише "Маяк", но касата и механизмът са на "Старт" на 2МЧЗ. Явно часовникарите в миналото са комбинирали каквото са имали под ръка за да сглобят някой часовник.