Тиражна плочка.

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
plamenhar
Специалист
Reactions:

Тиражна плочка.

Мнение от plamenhar »

Тиражна плочка,или както там се нарича.
Винаги(е,от година-две)съм се чудел защо на са предприети конструктивни промени
за да не се чупят толкова лесно.
Голяма част от механизми и часовници,които купувам са със счупен тираж.
И винаги на едно и също място-в основата на лостчето.
А ми се струва,че ако има едно леко удебеление в основата може да се избегне този проблем.
Може би е опитвано?
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Тиражна плочка.

Мнение от Pavlin »

Ако се удебели в основата, тогава напреженението ще бъде най голямо веднага след него, отново в тънката си част. Отделно по този начинн ще се скъси лостчето-пружина и така ще упражнява по голям натиск, който пък ще води до по голямо триене.
Поне аз така ги виждам нещата...
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Като удебеление имам в предвид леко закръгляне в основата с някакъв радиус.
А всички лостчета започват направо.
Точно там се чупят.Досега не съм виждал счупено на друго място.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

ти пък-гладни ще ни оставиш Няма удебеление за поощрение на покупателната активност :)един ще ремонтира а друг нов ще купиии :wink: Пламене тиражите са като при колите Едни късат разпределителни валове други им е слаба ходовата част а трети гният доста по бързо от останалите Има тиражи на механизми податливи на трошене а има и такива които докато е часовник не се чупи За згадане е конструктора Вчера идва един аратлик с когото копахме исиемме кюмюр в мината и на една докса без противоударно от единадесет машини нито един здрав тираж Наложи се да разглобя здрав мой часовник за да направя неговия, абсурдна ситуация ама и аз проявявам човещина от десетилетка на десетилетка А от 103Ф пак на докса почти всички са здрави Демек на конструктора да му подмиеш дупето и маган
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Абее - мислят, правят, конструират, тестват, подобряват.. от друга страна - каквото стане.
Нали си виждал как тоалетната хартия се къса навсякъде, само не и по перфорацията.

По-скоро ако се удължи пружиниращата част - тогава ще бъде по-малко натоварването. Не удебеление в основата, ами вдлъбване. Дори с половин милиметър да се удължи пружината - пак ще е келепир. Аз поне така си ги представям нещата. И най-вече избор на подходящ материал и обработката му - закаляване, отвръщане и т.н.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

До тук стана ясно, че счупи ли се тираж, се сменя с нов или от друг часовник. Ами ако не се намери? Някой правил ли е сам тиражна плоча копирайки старата. Сигурно трябва страшно търпение - подбор на материал, разкаляване, отвор или отвори с фаска, грубо пилене, закаляване и отвръщане до синьо /може би/. Фино довършване с диамантена пиличка и евентуално оксидиране, например черно с разтвор Наталия-2 за пушки. И всичко това под лупа - малко вероятно е някой да го е правил. Все пак ако има тънкости, добре ще е да ги научим!
Намирал съм парче от главна пружина, подпъхнато под остатъка от счупената лапа, та се притиска някак си лостчето на бъчвичката /ако така се казва/.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Болна тема. Аз имам нужда от 4 тиражни плочки за 3017 и все още не съм открил някой, който да може да ми ги направи.
Не съм сигурен оксидацията дали е нужна.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

3017 написа:Болна тема.
Не съм сигурен оксидацията дали е нужна.
Като се замисли човек, че в завода ги сечат за секунда с матрица..
Оксидацията е само за да не ръждясва, а и след закаляването цветовете са грозни. По-добре ще е галванизация, но къде? Евентуално може да се ецва в преобразувател за ръжда, за да се избегне появата на ръжда.
Няма и съмнение, че бял тираж изглежда по-добре. Особено от неръждавейка. Ама трудно за обработка.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

nevenbekriev май беше показвал ремонт на тиражна плочка. Също съм си мислил дали не може просто да се ашладиса някаква пластинка от пружина на мястото на счупеното лостче.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”