Лятото на планина
Лятото на планина
Утре заминаваме за Пампорово, запазихме си с жената и детето студио в хотел Мурсалица. Тъй като никога не сме ходили на планина лятото малко ми е чудно какво може да се прави там. Ако някой е ходил и знае интересни мероприятия или места за гледане, моля да сподели. Най вече ме инетресува дали има велосиледи под наем с детско столче отзад 

- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Re: Лятото на планина
Преди две лета бях на Пампорово през лятото. Такъв тип почивка е много по релаксираща от почивката на море според мен и семейството ми. Морето уморява със своя шум слънцето и температурите са по високи, а в комбинация с много туристи и деца покрай теб става доста напечено.
Планината е рай през лятото. аз всяка сутрин ставах преди изгрев и правих около 10км разходка пеш през стари коларски (дърварски) пътища, подчти всеки ден виждах свободно сърни и елени, а по късно от персонала на хотела разбрах, че не било много разумно да се отдалечавам, тъй като се срещали и мечки. Но това разбрах накрая и хич не съжалявам. До колкото видях от хотелите всеки имаше велосипеди под наем, но не съм сигурен дали има столчета пригодени за деца. Ако ти имаш столче вземи си или пък от приятел. Лифта за Снежанка работи и през лятото. Не е нищо особено просто приятна гледка но тя се вижда навсякъде около теб дори и да не си толкова нависоко.
малко снимки от мен:

издохме към 10кг. диви ягоди и боровинки.

в близост до Пампорово са задължителните дестинации:
Триградското ждрело, Ягодинското ждрело (по хубавото и по голямо), Ягодинската пещера, и Дяволското гърло, който се намират на няколко минути път едно от друго.

Смолян

Планината е рай през лятото. аз всяка сутрин ставах преди изгрев и правих около 10км разходка пеш през стари коларски (дърварски) пътища, подчти всеки ден виждах свободно сърни и елени, а по късно от персонала на хотела разбрах, че не било много разумно да се отдалечавам, тъй като се срещали и мечки. Но това разбрах накрая и хич не съжалявам. До колкото видях от хотелите всеки имаше велосипеди под наем, но не съм сигурен дали има столчета пригодени за деца. Ако ти имаш столче вземи си или пък от приятел. Лифта за Снежанка работи и през лятото. Не е нищо особено просто приятна гледка но тя се вижда навсякъде около теб дори и да не си толкова нависоко.
малко снимки от мен:
издохме към 10кг. диви ягоди и боровинки.
в близост до Пампорово са задължителните дестинации:
Триградското ждрело, Ягодинското ждрело (по хубавото и по голямо), Ягодинската пещера, и Дяволското гърло, който се намират на няколко минути път едно от друго.
Смолян
Много полезна информация!
В кой месец сте били там?
В кой месец сте били там?
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Първите дни на м.Август.
Иначе не пропускаме лятото планината, тук Банско ни е по-близо.
Пожелавам приятно изкарване.
Иначе не пропускаме лятото планината, тук Банско ни е по-близо.
Пожелавам приятно изкарване.
-
- Напреднал
- Reactions:
Ако ти се идва към Смолян се обади с Удоволствие ще ти разкажа как да стигнеш до много красиви места....а хотела само добри неща мога да кажа....макар че малко "забутан" но е близо до кулата снежанка за която несъм сигурен дали работи в момента но гледката е невероятна....предлагам ти ако си с кола да идеш и до обсерваторията на рожен,но и планетариума за който atanweb споменава е много добро решение (Смолян е на 14 км от хотела) а от преди няколко седмици отвориха вело парка на самото пампорово който е както за екстремни спортове така и за любителско колоездене .....
Дано си прекарате добре
Дано си прекарате добре

Благодаря за предложението! Ако имам нужда непременно ще се обадя. 

Ждрелото е много красиво.
Пещерите също.Дяволското гърло не е за малко дете,а и за майката.Доста страшничко е.
Най-високия подземен водопад.Около 40м.Изкачва се по железни стълби с много голяма стръмност-като се качваш носа ти опира в горните стъпала.А до теб е водопада с ужасен шум.
Трябват здрави нерви.Жена ми и дъщеря ми 2 пъти се отказваха да качат стълбата.
Само аз със сина ми.И то сами,не в група.
Ягодинската е доста по приятна-полегата,но доста дълга.
Пампорово Триград е към 50км. планински път.
Пещерите също.Дяволското гърло не е за малко дете,а и за майката.Доста страшничко е.
Най-високия подземен водопад.Около 40м.Изкачва се по железни стълби с много голяма стръмност-като се качваш носа ти опира в горните стъпала.А до теб е водопада с ужасен шум.
Трябват здрави нерви.Жена ми и дъщеря ми 2 пъти се отказваха да качат стълбата.
Само аз със сина ми.И то сами,не в група.
Ягодинската е доста по приятна-полегата,но доста дълга.
Пампорово Триград е към 50км. планински път.
-
- Напреднал
- Reactions:
Да ждрелото си е малко по страшно но много красиво...заслужава си страха....а ягодина е прекрасна тя е една от най-дългите пещери в България и имайте предвид че в обиколката се обхващат една няколко стотин метра от нея а всъщност тя е дълга километри.....
...Ще се съглася с Plamenhar за пътя,но не че е толкова стръмен и планински а по скоро е тесен....повечето хора предпочитат да вземат някой от растоянията пеша....
Още един съвет от мен....Ако имаш възможност отидо на скалата "Турдлука" но мисля че сега е популизират като "Невястата" макар че тя е съвсем друга скала....но както и да е,до нея се намира и манастира "Св. Пантелеймон"....изключително място с изключително добри хора....ако имате как отидете....всеки винаги е добре дошъл там
Поздрави....
...Ще се съглася с Plamenhar за пътя,но не че е толкова стръмен и планински а по скоро е тесен....повечето хора предпочитат да вземат някой от растоянията пеша....
Още един съвет от мен....Ако имаш възможност отидо на скалата "Турдлука" но мисля че сега е популизират като "Невястата" макар че тя е съвсем друга скала....но както и да е,до нея се намира и манастира "Св. Пантелеймон"....изключително място с изключително добри хора....ако имате как отидете....всеки винаги е добре дошъл там

Поздрави....
То по вашия край лоши нямаPrisadov написа:Да ждрелото си е малко по страшно но много красиво...заслужава си страха....а ягодина е прекрасна тя е една от най-дългите пещери в България и имайте предвид че в обиколката се обхващат една няколко стотин метра от нея а всъщност тя е дълга километри.....
Поздрави....

.
Първия ден леко разочарование. С жена и дете не хващаш нищо от планината. Едната се уморява бързо и трябва да я носим, а другата я е страх от скачащи създания и треволяци. Трябва си му ентуси асти и компания. Хотела много добър, хубави големи стаи, храната е обилна, напитките са с нормални цени.
Ждерлото ще го посетин непременно, щом казвате че си заслужава.
Ждерлото ще го посетин непременно, щом казвате че си заслужава.
А тази скала и манастир къде се намират?Prisadov написа:
Поздрави....
Ако имаш време - съветвам те да идеш на водната пещера "Голубовица" - http://www.hodih.com/vodna1.html" onclick="window.open(this.href);return false; , май беше на ~ 20 км от Смолян.
Изживяването е съвсем различно от всички "пешеходни" пещери
Ама първо трябва да провериш в колко часа има групи, защото всичко е организирано, сам не можеш да идеш.
Поздрави, Миро.

Ама първо трябва да провериш в колко часа има групи, защото всичко е организирано, сам не можеш да идеш.
Поздрави, Миро.
-
- Специалист
- Reactions:
3017 Вместо да ни ривеш от материяла с който си тръгнал на планина сдобивай се и с мъжкарче да си щъкате навсякъде двамцата без глезотии
А бе аз от момичетата ми не се оплаквам
Пък докато хвърля за мъжко и докато проходи, аз няма да мога вече да ходя

Разгледах сайта, супер изглежда, но пак не става за жени. А и пише че трябва да се обадиш един ден по рано. Със сигурност ще го запомня за следващия път.miroman написа:Ако имаш време - съветвам те да идеш на водната пещера "Голубовица" - http://www.hodih.com/vodna1.html" onclick="window.open(this.href);return false; , май беше на ~ 20 км от Смолян.
Поздрави, Миро.
-
- Напреднал
- Reactions:
Манстира и скалата са на около 8-9км от Пампорово в посока Смолян....просто хращаш пътя към Смолян и в ляво на един много стръмен завой ще видиш една голяма арка с надпис "Манастир" до нея има и стена за катерене (изкуствена) тя също се забелязва от далече 
Другото което мога да ти предложа е ако имате време и желание да отидете до конната база в село Левочево (майка ми е от там) а до него се стига като се хване една отбивка за хотел "Форест Нук" ...не е нужно да наемате коне или нещо такова но просто има и животни които ги няма в зологическите градини в България а и някой доста редки породи коне
Поздрави.....

Другото което мога да ти предложа е ако имате време и желание да отидете до конната база в село Левочево (майка ми е от там) а до него се стига като се хване една отбивка за хотел "Форест Нук" ...не е нужно да наемате коне или нещо такова но просто има и животни които ги няма в зологическите градини в България а и някой доста редки породи коне

Поздрави.....