Настройка хода на механичен часовник
-
- Специалист
- Reactions:
Настройка хода на механичен часовник
Нова пружина?? Може да работи само по 8 часа, ако е клеясал и е за почистване и спира, а пружината не се развива до край. Ако залепнат две витки на спиралата няма да избързва с 10 минути на денонощие, а с доста повече.
И най-накрая тук не е технически раздел, ами хората да си показват часовниците.
Може би написаното трябва да се премести.
И най-накрая тук не е технически раздел, ами хората да си показват часовниците.
Може би написаното трябва да се премести.
-
- Специалист
- Reactions:
Re: Вoсток / Wostok
И аз ще кажа, че няма начин да е от пружината, освен ако някой не я е скъсил, но това е малко вероятно. Нормална ли е амплитудата? Много хора без да знаят какво правят се лъжат по символите + и - на моста на баланса и местят градусника в обратната посока или пък местят фиксатора, а не градусника. Понеже и двата часовника се държат по сходен начин, имам някакво съмнение...Може да сложите една снимка на механизма.
Имам Восток с мех.2409, на който след 6-7 навивания пружината "изпуска" и се развива.Ако се навие по-малко пъти работи 7-8 часа.Та и при колегата най-вероятно е откачена пружината.
А защо не бива да се размества фиксатора? Ако се местят и двете дали няма да може да се настрои по точно?nevenbekriev написа:...Много хора без да знаят какво правят се лъжат по символите + и - на моста на баланса и местят градусника в обратната посока или пък местят фиксатора, а не градусника...
-
- Напреднал
- Reactions:
Re: Настройка хода на механичен часовник
Колегата по форум Невен го е обяснил вече ето тук:3017 написа:А защо не бива да се размества фиксатора? Ако се местят и двете дали няма да може да се настрои по точно?
viewtopic.php?f=57&t=1770" onclick="window.open(this.href);return false;
Неговите постове трябва да са в отделен раздел-книга. Говоря сериозно!
Разбрах! Пишете ми 2-ка!
Ще избяга равновесното положение на баланса.
Ще избяга равновесното положение на баланса.

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
А ти как я проверяваш?nevenbekriev написа:Нормална ли е амплитудата?
Аз като прочетох твоя постинг за равновесното положение, почнах да се пробвам да определям и амплитудата.
За баланс 4 спици, импулсен камък на ъглополовящата когато настроя равновесието броя колко пъти се образува черта върху него. 1 път - 45°, втори път - 135, и трети - 205. И промеждутъчните положения се хващат, ако подбера отблясъка от лампата правилно.
До тук си мисля, че ми е ясно. Не е ясно, до колко трябва да е навита пружината. Аз пробвам на 5 оборота на барабана. Ама само две ракети ми вървят така - 2623 и 2628. И то на пружина, навита до край.
На 5 оборота амплитудата е около 180 градуса.
На един сейко 7009 с три спици - също. И на два китайски неидентифицирани механизма - пак така.
ПС: На това в милиционерския фолклор му викат "лъже като очевидец".
Китайчетата са с три спици, ама сейковеца - с две.
Все едно, амплитудата и на трите машини е малко над 180 градуса.
Китайчетата навити току-що, а сейковеца - колкото сам се е навил.
-
- Специалист
- Reactions:
Навива се до край, тогава амплитудата трябва да е поне 240 в легнало положение. Колкото повече, толкова повече, но не бива да се чува галопиране (удар на импулсния камък в обратната страна на анкера).varban написа:А ти как я проверяваш?nevenbekriev написа:Нормална ли е амплитудата?
Аз като прочетох твоя постинг за равновесното положение, почнах да се пробвам да определям и амплитудата.
За баланс 4 спици, импулсен камък на ъглополовящата когато настроя равновесието броя колко пъти се образува черта върху него. 1 път - 45°, втори път - 135, и трети - 205. И промеждутъчните положения се хващат, ако подбера отблясъка от лампата правилно.
До тук си мисля, че ми е ясно. Не е ясно, до колко трябва да е навита пружината. Аз пробвам на 5 оборота на барабана. Ама само две ракети ми вървят така - 2623 и 2628. И то на пружина, навита до край.
На 5 оборота амплитудата е около 180 градуса.
На един Seiko 7009 с три спици - също. И на два китайски неидентифицирани механизма - пак така.
ПС: На това в милиционерския фолклор му викат "лъже като очевидец".
Китайчетата са с три спици, ама сейковеца - с две.
Все едно, амплитудата и на трите машини е малко над 180 градуса.
Китайчетата навити току-що, а сейковеца - колкото сам се е навил.
Колкото амплитудата е по-малка, толкова часовникът има по-нестабилно и случайно отклонение. Става за колекциониране, но за носене няма да е надежден.
Ако по спиците е трудно определянето на амплитудата, може да се гледа директно импулсния камък, но отстрани, когато механизмът не е в касата.
-
- Reactions:
ще ги снимам и двата механизма.часовникаря ми каза че е от пружината а един друг ми каза че е здрава а изтърва тя наистина се навива само 9-10 пъти точно колкото часа изкарва.докато кадетския се навива около 40 пъти и изкарва 40 часа близо.нов съм ще ме извините от скоро се запалих стабилно по руските машини но и двата трябва да са на минуса иначе голямо бързане.обаче не е по темата но сте велик форум много честен и готов за взимопомощ.радвам се че попаднах тук.
-
- Специалист
- Reactions:
Ако механизмът е клеясал и се движи трудно и спира, пружината няма да се развие цялата. Наистина после като я навивай може да е 8-9 оборота до края, понеже е развита само до средата. И пак ще изкара докато спре без да се е развила цялата пружина. Усещането когато започваш да навиваш пружината като на полу-навита пружина - стегнато ли върви? Ако е отвита до край тръгва съвсем леко.
-
- Напреднал
- Reactions:
Браво на колегата, описал е много добре често срещан проблем. Обаче веднъж ми се случи да заяжда самата пружина в барабана. Тогава най-добре е да се отвори капачето на барабана, свали пружината, да се измие всичко, сглоби и смаже. Капка масло оправя нещата.dreadx написа:без да се е развила цялата пружина.
Ето как може да се направи:
http://www.youtube.com/watch?v=_GDAmASi6-c" onclick="window.open(this.href);return false;
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Хм... значи трябва да се уча да разглобявам, мажа и сглобявам инкаблок
Щото другото е по устав - измито, лъснато и намазано.
Пак ще има екшън с тия пружинки

Щото другото е по устав - измито, лъснато и намазано.
Пак ще има екшън с тия пружинки

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
То аз да повторя, не пречиSkyler написа: Колегата по форум Невен го е обяснил вече ето тук:
viewtopic.php?f=57&t=1770" onclick="window.open(this.href);return false;
Неговите постове трябва да са в отделен раздел-книга. Говоря сериозно!

В програмния си постинг на стрелките Невен казва, че хич не трябва да се гледа + и - на моста на баланса - много от съвременните калибри нямат опашка на регулатора.
Завърташ регулатора към скъсяване на спиралата, и часовникът почва да бърза, и обратното.