Може ли някой да го пооправи

paliacho
Reactions:

Може ли някой да го пооправи

Мнение от paliacho »

може ли някой да оправи циферблата

Изображение
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Може ли някой да го пооправи

Мнение от varban »

Може. Има реставраторски фирми.

Преди три месеца имах подобен въпрос: viewtopic.php?f=57&t=1677" onclick="window.open(this.href);return false;

Вече не питам за такива работи - знам, че е много по-лесно да поправиш машина, отколкото да реставрираш циферблат.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Може, стига часовника да си заслужава и да си готов да се разделиш с 90 паунда.
В моята тема ,, Линкове за ремонти ,, има линк към английска фирма, която аз съм ползвал и съм изключително доволен.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Много е вероятно и в България да има някой художник, който да може да оправя циферблати. Само дето трябва да го откриеме кой е!
Има хора, който "могат да ти напишет името на оризово зърно". Ама доколко могат?
А и каква ще е цената, че има много непризнати таланти.
Във форума доколкото прочетах повечето сме извървели пътя първо радиолектроника и после часовникарство. Но все някой ще може и да рисува!
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ако ставаше само с рисуване,досега да съм станал милионер :D Работата е там,че циферблата на един часовник не е само едни надписи.Както се вижда и от този Атлантик,пораженията не са по надписите,а по скоро по покритието,което от своя страна е абсурд да се възстанови.Ако някой си мисли,че циферите просто са боядисани с боя,жестоко се лъже,нещата са далече по-сложни. Та и тези прехвалени фирми за реставрация,не правят всъщност реставрация на оригиналният циферблат,а по-скоро изработват нов,който максимално се приближава до оригинала,като стремежа е да се използват същите материали като при оригинала.Гледал съм много възстановки,но колкото и да са добри,пак се различават.Друг е въпроса дали си заслужава възстановяването на един ръчен съвременен часовник от среден клас.Такива реставрации обикновено се правят на стари антикварни каминни,салонни,стенни и тем подобни,които все пак имат някакъв рядък механизъм,ръчно изработени,абе с една дума стойностни от колекционерска гледна точка.
Така,че,за да стане като този,му трябва нещо повече от рисуване :)
Изображение
Последно промяна от Seikosha на 21 Авг 2013 10:25, променено общо 1 път.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
kova4ev
Напреднал
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от kova4ev »

Много точно казано.
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Seikosha написа:Ако ставаше само с рисуване,досега да съм станал милионер :D Работата е там,че циферблата на един часовник не е само едни надписи.Както се вижда и от този Атлантик,пораженията не са по надписите,а по скоро по покритието,което от своя страна е абсурд да се възстанови.Ако някой си мисли,че циферите просто са боядисани с боя,жестоко се лъже,нещата са далече по-сложни. Та и тези прехвалени фирми за реставрация,не правят всъщност реставрация на оригиналният циферблат,а по-скоро изработват нов,който максимално се приближава до оригинала,като стремежа е да се използват същите материали като при оригинала.Гледал съм много възстановки,но колкото и да са добри,пак се различават.Друг е въпроса дали си заслужава възстановяването на един ръчен съвременен часовник от среден клас.Такива реставрации обикновено се правят на стари антикварни каминни,салонни,стенни и тем подобни,които все пак имат някакъв рядък механизъм,ръчно изработени,абе с една дума стойностни от колекционерска гледна точка.
Така,че,за да стане като този,му трябва нещо повече от рисуване :)
Изображение
Повечето неща които казваш са верни с малки изключения.
Циферблата на моя Zenit го пратих на фирмата за която говорих по горе и го получих същия но реставриран в перфектно състояние
Може да види някъде във форума, че съм с телефон.
paliacho
Reactions:

Мнение от paliacho »

Така и не разбрах може ли някой да се опита да го пооправи не искам да стане като чисто нов не съм претенциозен
kova4ev
Напреднал
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от kova4ev »

На парцалената шайба с малко паста ще блесне като нов. Разбира се, лакът и надписите ще си останат. По шайбата.
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

kova4ev написа:... лакът и надписите ще си останат. По шайбата.
:lol: :D :o :clap: :bravo
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Seikosha написа:Ако ставаше само с рисуване,досега да съм станал милионер
Невероятно! Излиза, че да се пооправи един циферблат е по-трудно, отколкото изработката на фалшива банкнота! Имам предвид циферблатът да изглежда максимално близко да оригинала, а не да е абсолютно копие. Имаме страхотни бижутери, а пък и за фалшификаторите често ни "хвалят". :clap:
Поздрави!
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Не е по трудно да се направи циферблат. Въпроса е колко броя циферблати ще се продадат?! За банкнотите е ясно :)
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

plamenhar написа: Циферблата на моя Zenit го пратих на фирмата за която говорих по горе и го получих същия но реставриран в перфектно състояние
Може да види някъде във форума, че съм с телефон.
Същия,същия-колко същия да е ?Ще кажа ,че резултата беше отличен :thumbup: ,но доколкото си спомням само основата и релефните маркери (май и логото,забравил съм :redface ) бяха останали от стария цифер.Всичка друго е както казва Сейкоша -правят копие,като се стараят максимално да се доближат до оригиналните материали,така че ново получения циферблат да не се различава от оригинала.Или почти поне.
paliacho,ако наистина не си много придирчив ,можеш да "измиеш" цифера (при което най-вероятно графичните надписи ще се повредят) до здрава основа.Мисля,че може да стигнеш до чист бял цвят-като този който прозира в "цепнатината".Ако се запази боята -само лакиране.Ако не - боядисване и след това лакиране..След това изчистваш релефните маркери, надпис Атлантик и логото от боята до блясък и ..........можеш да покажеш какво се е получило. :)
Като се има предвид,че по-горе споменатите са "златни" и релефни,мисля,че може да се постигне един не лош резултат.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Не съм сигурен в резултата след подобна интервенция.Поне на мен досега не ми се е случвало да получа приемлив резултат.Изпъкнатите индекси са покрити с много тънък пласт покрити-обикновено родий, който при почистването се поврежда.Да не говоря за боята.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Фирмите за реставрация на циферблати не правят копие на твоя, ами си имат голям набор от готови клишета и какво като на твоя са били малко по-така цифричките - нали пък са ти го направили като нов. Не винаги ти го връщат 1:1, не че си ги измислят тези работи, а пак ползват от някой сходен модел на фирмата за който имат готов. Повечето стари циферблати са със сребърна повърхност, шлайфани по определен начин, за да се получи преливащ се блясък. Ако тази повърхност е повредена, напълно е възможно да се наложи да боядисат циферблата с някаква приемлива за случая боя, или пък ако ти поискаш да му сменят цвета. Категорично работят върху твоя циферблат, а не изработват нов.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”