Страницата на Върбан / Страничка Варбана
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана
Станаvarban написа:Така и не разбрах, как се сваля ремонтоарът им, ама ще разбера
Няма ни един читав. Ще се пробвам от три да направя два.
На единия осите на малките стрелки са счупени, на другия едната е паднала. Няма слагане... или се върти, или не влиза. Разправят, че тези осички се чупели само от крив поглед, така че единствения с три малки стрелки ще трябва да го разглобявам, без да махам цифера и без да свалям часовата и минутните стрелки... ако стане де...

Развих и на третия коронката от ремонтоара и извадих механизма.
Свалих баланса и като разгледах ангренажа, видях, че секундното колело има много голям аксиален луфт. Счупена цапфа :
Заклиних го с клечка и свалих анкъра. После измъкнах клечката и пружината се разви. След това свалих секундната стрелка и после моста.
Той е общ за ангренажа и пружината, като на Сейко 7009А.
Взех секундно колело от машината със скъсаната пружина и сглобих ангренажа. Понамацах долните цапфи, щото не свалях цифера.
Горните камъни ги мазах както обикновено.
После сложих анкъра и баланса и машината тръгна.
След това - секундната стрелка, и после заврях механизма с цифера и стрелките обратно. Завих коронката, сложих пластмасобия пръстен и сектора за навиване.
Върви засега.
И на трите ТСМ'а превъртат осите на колелото с лирата. Не мога да развия винта с лявата резба. Ама и не го мъчих много.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
http://auction.bg/item.php?id=1353990" onclick="window.open(this.href);return false;nevenbekriev написа:Стои там мисля повече от година и никой до сега не е наддавал!
Само да не го е потурчил за тая година

-
- Специалист
- Reactions:
Браво!varban написа:Станаvarban написа:Така и не разбрах, как се сваля ремонтоарът им, ама ще разбера
Няма ни един читав. Ще се пробвам от три да направя два.
На единия осите на малките стрелки са счупени, на другия едната е паднала. Няма слагане... или се върти, или не влиза. Разправят, че тези осички се чупели само от крив поглед, така че единствения с три малки стрелки ще трябва да го разглобявам, без да махам цифера и без да свалям часовата и минутните стрелки... ако стане де...
Развих и на третия коронката от ремонтоара и извадих механизма.
Свалих баланса и като разгледах ангренажа, видях, че секундното колело има много голям аксиален луфт. Счупена цапфа :
Заклиних го с клечка и свалих анкъра. После измъкнах клечката и пружината се разви. След това свалих секундната стрелка и после моста.
Той е общ за ангренажа и пружината, като на Seiko 7009А.
Взех секундно колело от машината със скъсаната пружина и сглобих ангренажа. Понамацах долните цапфи, щото не свалях цифера.
Горните камъни ги мазах както обикновено.
После сложих анкъра и баланса и машината тръгна.
След това - секундната стрелка, и после заврях механизма с цифера и стрелките обратно. Завих коронката, сложих пластмасобия пръстен и сектора за навиване.
Върви засега.
И на трите ТСМ'а превъртат осите на колелото с лирата. Не мога да развия винта с лявата резба. Ама и не го мъчих много.
А разбра ли как се вади ремонтуарът?
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Не, още не съм 
Гледах десет минути това, което се вижда под сваления мост, ама пак не зацепих, как се вади ремонтоара.
Ще разбера на този механизъм, който остане. Него ще го разглобя целия.
Той и без това вече е опоскан:

Осите на трите стрелки (дата, ден и 24 часа) са счупени, счупен е и лостът, който мести дните.
Освен това - скъсана пружина и вече му взех секундното колело.
Така че отива за части
А засега наред е втория:

Него още не съм го отварял. Дано и той да не е с прецакано секундно колело.
Стрелката на датата му е паднала, от удар :( Оста е здрава, ама втулката на стрелката е мачкана грубо. И не мога да я сложа на оста. Един път успях, но при сработване на календара върви през няколко дни - не се държи здраво на оста.

Гледах десет минути това, което се вижда под сваления мост, ама пак не зацепих, как се вади ремонтоара.
Ще разбера на този механизъм, който остане. Него ще го разглобя целия.
Той и без това вече е опоскан:

Осите на трите стрелки (дата, ден и 24 часа) са счупени, счупен е и лостът, който мести дните.
Освен това - скъсана пружина и вече му взех секундното колело.
Така че отива за части

А засега наред е втория:

Него още не съм го отварял. Дано и той да не е с прецакано секундно колело.
Стрелката на датата му е паднала, от удар :( Оста е здрава, ама втулката на стрелката е мачкана грубо. И не мога да я сложа на оста. Един път успях, но при сработване на календара върви през няколко дни - не се държи здраво на оста.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Вчера и втората машина тръгна.
При него беше прецакана втулката, към която се завива секторът:

От обратната страна има камък, опора на секундното колело.
Този целият голям мост се крепи само на две винтчета, а носи сектор и държи барабанът на пружината.
Свалих баланса и анкера, гледам - трен никакъв. Клини. Аксиален луфт на секундното колело - нормален. Свалих моста - всичко като че ли е нормално. Здрави цапфи на колелетата.
Почнах да го сглобявам - бе не ще и не ще. И тогава почнах да гледам камъните - да не би да има счупен. Счупен нямаше, ама централния - крив. Хванах втулката с пинцет, а тя се клати като болен зъб.
Взех мост от третия механизъм, и машината тръгна.
Интересно, че имаше подложка между платината и моста на баланса
- шайба като тази на централната втулка. Сглобих го без нея, и при затегнат до край болт спира.
Сега остава най-трудното - слагане на малката стрелка на деня. Оста е цяла - не можах да я счупя. Ама втулката си беше смачкана. Трябва да търся тънка игла и да я точа като свредло.
Или да сменям втулката... и да намеря такава тръбичка, тя ще е от неръждавейка. Трябва да я лепя за стрелката.
Абе приключения
При него беше прецакана втулката, към която се завива секторът:

От обратната страна има камък, опора на секундното колело.
Този целият голям мост се крепи само на две винтчета, а носи сектор и държи барабанът на пружината.
Свалих баланса и анкера, гледам - трен никакъв. Клини. Аксиален луфт на секундното колело - нормален. Свалих моста - всичко като че ли е нормално. Здрави цапфи на колелетата.
Почнах да го сглобявам - бе не ще и не ще. И тогава почнах да гледам камъните - да не би да има счупен. Счупен нямаше, ама централния - крив. Хванах втулката с пинцет, а тя се клати като болен зъб.
Взех мост от третия механизъм, и машината тръгна.
Интересно, че имаше подложка между платината и моста на баланса

Сега остава най-трудното - слагане на малката стрелка на деня. Оста е цяла - не можах да я счупя. Ама втулката си беше смачкана. Трябва да търся тънка игла и да я точа като свредло.
Или да сменям втулката... и да намеря такава тръбичка, тя ще е от неръждавейка. Трябва да я лепя за стрелката.
Абе приключения

-
- Специалист
- Reactions:
да наистина ти остава най трудната част Според мен наборе лашни някой бирцок за да обмислиш по нататъшните си действия и след петия метни това полусейко в коша и продължи смело с шестия бирцок
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ми аз така и направих.
Днес се хванах с по-приятен обект - чайка 1601
Тя отвсякъде е по-лесна, и стрелки - таман три пъти по-малко.
Днес се хванах с по-приятен обект - чайка 1601

Тя отвсякъде е по-лесна, и стрелки - таман три пъти по-малко.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Вчера не намерих Столично тъмно и докато се чудех, с какво да я заместя, се сетих, че ти пиеш Астика.sheretudis написа:Според мен наборе лашни някой бирцок за да обмислиш по нататъшните си действия и след петия метни това полусейко в коша и продължи смело с шестия бирцок
Викам си, дал не е в бирата работата... дай да пробвам.
И взех Астика... ми таман така стана. След петата бира почнах чайката и... и работи бе!
После изпих още една бира и си легнах доволен.
Нищо не загубих, нищо не прецаках, часовникът си работи

После се хванах да видя още един:
viewtopic.php?f=57&t=2093" onclick="window.open(this.href);return false;
Ама той не стана. Трябваше да взема повече бира...
-
- Специалист
- Reactions:
най добре се ремонтират с Астика След петата ръката става твърда а окото снайпер Не обърквай броя на бирите защото при мен например след определен брой бири започвам да си мисля за жени а не за часовници Тогава е опасно да човъркаш ,най добре остави часовника и потърси съседката
Да ,бе
Тя комшийката ще стои standby и ще чака да сгрешите бирите
Прилича ми на спомен от младостта 

-
- Специалист
- Reactions:
Роско ,млади момко ,първо на първо с бирите не може да се сгреши защото колкото цокнеш се е кяр и второ на второ е строго индивидуално как действа бирата Например на Сейдушко след втората ще го приспи и ще си похърква кротко и дори няма да усети кога му носят десерт и му нагризват манджата Пък на мени и Върбалана може да ни действа като афродизиак бе момче Я си спомни патриарха на българската литература как върху какво и на колко е бил като е умрял
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Аз отдавна си повтарям - по-добре да престана да разглобявам и да сглобявам - то е ясно, че това не е най-сложното в случая.
Трябва да се прави инструмент. Трябва да се науча да работя със спирала, за начало - поне да сменям спирали - от счупен баланс да взема здравата. Щото вече имам много механзими, на които е здрав баланса, а спиралата е прецакана, и обратно.
Имам даже един крив баланс (на ракeта). Той работи, ама часовникът става само за маса.
Като го регулирам по гръб и после го сложа на ръката, е генератор на случайни числа, а не часовник. И без да се науча да работя с баланса, няма да мръдна по-напред от това, дето и преди 25 години го можех :(
Ама... кво да правя, като ми е интересно
Добре, че поне се понаучих да работя с пинцет и да не изстрелвам винтчета и пружинки по стените, тавана и ъглите с рикошет
А лошото, че miroman, atanweb и особено Сейкоша-сан пробват да лекуват застарял алкохолизъм с пиене и ми пращат такива работи, че никак не ми е интересно да точа отвертки и пинцети
Трябва да се прави инструмент. Трябва да се науча да работя със спирала, за начало - поне да сменям спирали - от счупен баланс да взема здравата. Щото вече имам много механзими, на които е здрав баланса, а спиралата е прецакана, и обратно.
Имам даже един крив баланс (на ракeта). Той работи, ама часовникът става само за маса.
Като го регулирам по гръб и после го сложа на ръката, е генератор на случайни числа, а не часовник. И без да се науча да работя с баланса, няма да мръдна по-напред от това, дето и преди 25 години го можех :(
Ама... кво да правя, като ми е интересно

Добре, че поне се понаучих да работя с пинцет и да не изстрелвам винтчета и пружинки по стените, тавана и ъглите с рикошет

А лошото, че miroman, atanweb и особено Сейкоша-сан пробват да лекуват застарял алкохолизъм с пиене и ми пращат такива работи, че никак не ми е интересно да точа отвертки и пинцети

-
- Специалист
- Reactions:
И аз колкото по-сложни работи се опитвам да правя, толкова повече опирам до нуждата от специализирани инструменти. А не съм сигурен, че има от къде да се купят и остава да си ги направим сами. Но и за това трябват инструменти - стругче и т.н. (освен ако случайно не попаднем на някоя разпродажба).varban написа:Трябва да се прави инструмент.
... и особено Сейкоша-сан пробват да лекуват застарял алкохолизъм с пиене ....
Kak застарял бе чоджум,при мен си е чисто нов,бях забравил какво е да сучеш благинки,че те тез мойте ветеринари мъ докараха да заприличам на Ам Гъл от Властелнът на пръц, как се кара няколко года на моркови,ябълки,репички и безсолни бисквити,кашички от трици и нещо зелено което е мляно и скашкано кат д....я
Ми баялдисах и един ден кат се събудих,изревах на умряло кат Тарзан,цапардосах се по гърдите и пратих да ми купят две свински пържоли от врат 2,5см. дебели с големината на супена чиния.Праснах ги на скарата извадих и две бири и ги омахах немедлено и....заспах
При мен с бирата е тъй,кат хапна и кат ударя 1-2 Астики или Ариана и кръвта ми се вдига в стомаха и се парализирам,след два часа пак слиза надолу и почвам да се ослушвам за някое крехко ягънце,пък кат няма чукам с крак по пода(аз съм на 4ет.) и се задоволявам със лозови сърмички и крем карамел
Тъй ,че подкарах гювечите и пръжките,хапвам си разреден тараторец,дори онзи ден цапардосах едно-две Блъди Мери,ам го направих със сос Табаско и тъй се впечатлих,че на другият ден търся един оръфан Сейко дет ми беше на масата и не мога да го найда,пък като поразбутах малко из купчината ми лъсна нещо насреща подозрително приличащо на него. Ми той си беше,ам приличаше на току що изпаднал от поточната линия,кога съм го Сейкоширал тъй и не разбрах,абе приятни изненади. Съживих се сиреч и загладих гребена ,а пък джипито ми дет мъ кълне по телефона и до 8кл. в прогимназията и бърках под полата,я пращам на м..татковината си. Револщция! На бунт! Ама ха я

Тъй ,че подкарах гювечите и пръжките,хапвам си разреден тараторец,дори онзи ден цапардосах едно-две Блъди Мери,ам го направих със сос Табаско и тъй се впечатлих,че на другият ден търся един оръфан Сейко дет ми беше на масата и не мога да го найда,пък като поразбутах малко из купчината ми лъсна нещо насреща подозрително приличащо на него. Ми той си беше,ам приличаше на току що изпаднал от поточната линия,кога съм го Сейкоширал тъй и не разбрах,абе приятни изненади. Съживих се сиреч и загладих гребена ,а пък джипито ми дет мъ кълне по телефона и до 8кл. в прогимназията и бърках под полата,я пращам на м..татковината си. Револщция! На бунт! Ама ха я

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "