Нещо което ми прави впечатление много отдавна и все забравям да попитам: Как се отнасяте към определението за механизъм - калибър "еди кой си" (caliber) До колкото ми е известно"калибър" се отнася за размерите на вътрешният диаметър на цев и на външният диаметър на кабел,може и за друго да се използва,но за часовникови механизми не ми е понятно защо се използва,въпреки,че и аз имам часовници на чийто мех. има съкращението "Cal" Тези номера и маркировки(цифрови и понякога допълнени с букви) според мене са уникален идентификационен номер(обозначение) на даден модел механизъм.Може и да бъркам,но доколкото съм наблюдавал нещата,няма повтарящи се обозначения при различните механизми,т.е. уникати са и са строго към даден модел,по който може да се издири и производителят. Повод да се сетя за този момент е,последната обява на Колаксъзов за продаваният от него Атлантик 17J където е написал за механизма - Caliber 4122
При направената справка се оказа,че 4122 се отнася за механизъм Felsa
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... Felsa_4122" onclick="window.open(this.href);return false;
Същият механизъм се произвежда и от Жерар Перегрю ,но под друг номер,като е отбелязано,че моделът(оригиналът) е на Фелса.
А двата механизма ,коренно се различават

Та възможно ли е според вас такова съвпадение? Според мене - не,което значи ,или ,че номерът е друг,или механизмът е ментак. Вие как мислите? И въобще,правилен ли е терминът "калибър" след като той е за размери,а всички механизми са с различни маркировки и не е възможно да има толкова различни по размер механизми в края на краищата.
В случая Колаксъзов,няма нищо общо,той е от уважаваните от мен продавачи,просто обявата му ме подсети да питам за вашето мнение.