За маховика може да провериш оста дали е затегната добре.
Ако е затегната тогава е износена втулката.
Новобранец... счупен ремонтоар
-
- Специалист
- Reactions:
Re: Новобранец...
За ръчното навиване...Caxo написа:За сега ще го му се порадвам още малко, пък после ще го разглобя за преглед на стрелките и зъбното колело на секундната стрелка. Сега се захванах с една Slava 2427. Като цяло е в добро състояние. Съвсем леко избързва, сменя дата и ден. Външния вид го оправих и мисля, че се получи добре... Има само 2 проблема.... Единия е, че на ръчно навиване ремонтуара се движи адски трудно и се усеща нещо като стържене....Дали може да се разглоби само рая част от механизма без да го бутам на татък и какъв може да е евентуално проблема? Другият проблем е, че маховика на автоматика ми се струва че се клапи повече от колкото трябва и опира в капака и от време на време подрънква...
Трудно е и се чува стържене защото освен нормалното навиване се въртят и колелата на механизма на автомата, при това доста бързо. Можеш да почистиш и смажеш механизма на автомата. Той е автономен и се отделя от механизма на часовника с винтове. Също трябва да смажеш и паразитните колела на механизма за навиване на двете пружини.
Едва ли можеш да намериш такава слава, на която да не е износена втулката на ротора (маховика). Тя се износва бързо, за няколко години употреба. Освен нея се износва и самата ос. Другото слабо място на автомата са обратните колела (две еднакви), те започват да изтърват
Аз си продължавам с въпросите, надявам се, че не ви досаждам
Става въпрос за ЗИМ 2602 ( а може би се отнася за почти всички часовници...), проблемът му е че се върти само малката, секундна стрелка, а другите 2 си стоят...Няма изронени зъби. Разгледах го и съм набедил 2ма "виновника". Първият е минутната стрелка - счупена ѝ е "втулката" и реално няма как да се закрепи към механизма, пада. Вторият е...на минутното зъбно колело на оста му нали се нанизва(от страната на циферблата) едно друго много малко зъбно колелце, което трябва да щракне, след като щракне двете колелца се въртят независимо едно от друго. Всъщност кой трябва да направи зацепването на тези две колела, стрелката ли(посредством някаква втулка) или стегнатостта на самата сглобка ? Според мен там е причината, но какво трябва да направя, вие ще кажете 
П.П. Ако сте ме разбрали, значи ставате за ясновидци

П.П. Ако сте ме разбрали, значи ставате за ясновидци

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
В 2602 и доста други часовници на оста на централното колело има фрикцион, на сленга на българските часовникари - карамфил. Потърси във форума, как се стяга слаб карамфил и ще видиш, кой с какво го мъчи :-)
Благодаря за бързия отговор. Разбрах какво трябва да се случи 

Зим-чето го оправих и вече си цъка
Цифера му не е от най-красивите...ама това по-натам ще му мисля. Иначе човъркам по един циферблат на една Ракета...- та с какъв лак мога да го запечатам ? Мислех си на водна основа, предполагам той е най-щадящ като реакция и няма да надигне щампата ?

Не знам от къде си и имате ли магазин за художници,където се продават за тях ,четки ,бои и разни други. Ако има отиди и поискай да ти предложат фирниз или краен лак както още му казват ,на акрилна основа да е гланц и да е спрей,защото има и в шишенца. Маааалко е по-скъп,но ще ти стигне за цял живот ,ако го използваш само за сахати,аз го ползвам и за други цели. Ако намериш ми пиши,да ти кажа как да го ползваш.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Също се получава с лак за коса, но мисля че акрилният лак е по-добра алтернатива. С лак за коса се получава добре, но проблемът е че в много от случаите, се получава лепкав слой. При по-внимателна работа, се свиква, но след време, при профилактика ако случайно докоснеш циферблата е възможно върху него да остане отпечатък.
П.С. Във форума имаше една тема за почистване на циферблати, много е полезна!
Успех с начинанието
П.С. Във форума имаше една тема за почистване на циферблати, много е полезна!
Успех с начинанието

Нестандартното мислене изкривява вижданията за света...
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Как-как... нормално, стига да ти харесва :-)
А за зеления - това релеф ли е? Ако да, си набарал рядък гийоширан цифер на ЗиМ. И той подхожда на релефната горна повърхност на касата. Ех, ако не бяха изпляскали тампон-печата направо върху релефа, щеше да е съвсем трепач.
Предлагам да обмислиш събирането на още един ЗиМ, а този си го остави така :-)
А за зеления - това релеф ли е? Ако да, си набарал рядък гийоширан цифер на ЗиМ. И той подхожда на релефната горна повърхност на касата. Ех, ако не бяха изпляскали тампон-печата направо върху релефа, щеше да е съвсем трепач.
Предлагам да обмислиш събирането на още един ЗиМ, а този си го остави така :-)