От доста време се чудя за разликата между менте и реплика.
Тъй като не видях нещо подобно по другите теми реших да отворя нова.
Конкретният повод е следният: Преди няколко дни се видях със стар приятел, който носеше хронограф на Hublot. Подарък му е от колега, който е сервитьор и едва ли е купил оригинал да го подари току така, без повод дори. Ама аз сума време го гледам и не мога да открия нищо, което да потвърди първоначалното ми убеждение, че е менте.
Всичко си му е като на оригинала, навсякъде маркировки, всичко си му работи, машината супер, че даже и каишката ароматизирана.
При старите ментета от 90-те работата много груба - и Сейко, и Ролекс, и Ориент ментета имам от този период и от самолет си личи, че е менте.
Ама при тези новите "реплики" как може да се познае?
За ментетата, репликите и оригиналите.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: За ментетата, репликите и оригиналите.
Как, как...
С търсене и с питане
Ако е от по-скъпите ментета, точно в машината ще е най-трудно да се намерят разлики, щото може да е същата. Циферблат, корпус, верига/каиш - там по-лесно се хващат. При едно условие - ако ти е пред очи/обектив оригиналът.
ПС: Отиваш в http://forum.watch.ru/forumdisplay.php?f=33" onclick="window.open(this.href);return false; или в подобно място и търсиш.
С търсене и с питане

Ако е от по-скъпите ментета, точно в машината ще е най-трудно да се намерят разлики, щото може да е същата. Циферблат, корпус, верига/каиш - там по-лесно се хващат. При едно условие - ако ти е пред очи/обектив оригиналът.
ПС: Отиваш в http://forum.watch.ru/forumdisplay.php?f=33" onclick="window.open(this.href);return false; или в подобно място и търсиш.
Часовниците са два вида - оригинални, и неоригинални. Жаргонно неоригиналните ги разделяме на реплики (по-качествени или по-некачествени) и ментета. Т.е. подреждаме ги по степен на "достоверност".
Съвременните качествени реплики стават все по-трудни за различаване, може би защото и бройката на моделите се увеличи лавинообразно. Най-вече реплика се различава, като се постави до оригинал, но има хубави реплики, които и до оригиналите са неразличими, трябва и лупа. А ако оригиналът няма собствен меахнизъм, може да се заблуди и професионален часовникар.
Има една особеност - репликата "се познава" и по опаковката. Ако човек слезе от рейса и си купи кафенце от автомат, облечен с тениска Waikiki, дънки H&M и маратонки Buldozer, най-вероятно Убло-то му е реплика
Един странен хибрид са т.нар homage - много близък дизайн до известен модел, но с марка, различна от оригиналната. Т.е. ако на m177s пише Seagull, е хомидж на Jaeger LeCoultre Master Control; ако обаче му сложи JL, става реплика.
Оригинал:

Хомидж:

Реплика:

Виж, менте не мога да покажа
За мен лично хомиджите са "легализирани" реплики, други ги смятат за нещо нормално.
Съвременните качествени реплики стават все по-трудни за различаване, може би защото и бройката на моделите се увеличи лавинообразно. Най-вече реплика се различава, като се постави до оригинал, но има хубави реплики, които и до оригиналите са неразличими, трябва и лупа. А ако оригиналът няма собствен меахнизъм, може да се заблуди и професионален часовникар.
Има една особеност - репликата "се познава" и по опаковката. Ако човек слезе от рейса и си купи кафенце от автомат, облечен с тениска Waikiki, дънки H&M и маратонки Buldozer, най-вероятно Убло-то му е реплика

Един странен хибрид са т.нар homage - много близък дизайн до известен модел, но с марка, различна от оригиналната. Т.е. ако на m177s пише Seagull, е хомидж на Jaeger LeCoultre Master Control; ако обаче му сложи JL, става реплика.
Оригинал:

Хомидж:

Реплика:

Виж, менте не мога да покажа

За мен лично хомиджите са "легализирани" реплики, други ги смятат за нещо нормално.
Е по подобен начин и аз го познах, че е реплика
Ама ако го качи някой в Аукцион-а като оригинал на прилична цена или ако излезе някой и каже 'бате, тва оригинал, краден от Англия, супер е, бате' - тогава как да го позная?
И като нямам оригинал да го сравня?
така може и да изтърва нешо хубаво

Е по подобен начин и аз го познах, че е реплика

Ама ако го качи някой в Аукцион-а като оригинал на прилична цена или ако излезе някой и каже 'бате, тва оригинал, краден от Англия, супер е, бате' - тогава как да го позная?
И като нямам оригинал да го сравня?
така може и да изтърва нешо хубаво

Последните години репликите наистина са на високо ниво. Аз си го обяснявам с това, че "големите" фирми в стремежа си да свалят цената поечето детайли и дори цели часовници, поръчват в Китай.
Да хванеш дали един часовник е реплика наистина е нужен опит и шансовете да се набута човек са почти 100%.
Видях с очите си всички възможни реплики, и дано не прозвучи като богохулство, но ми се иска да нося нещо такова
Да хванеш дали един часовник е реплика наистина е нужен опит и шансовете да се набута човек са почти 100%.
Видях с очите си всички възможни реплики, и дано не прозвучи като богохулство, но ми се иска да нося нещо такова

Просто е - думата за обявен ментак е реплика 

"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Репликата копира къде по-добре, къде по-зле.....къде пък уникално добре оригинала, докато ментето няма нищо общо с истината, т.е. дори няма такъв модел или ако има, то разликата е очевадна.
Колкото до репликите........е не съм виждал толкова, колкото Павлин, все пак той е ходил в Китай, но съм виждал две, които ме потресоха буквално
Първия е реплика на Юбло(Хублот, както някои го наричат
............а колата им е Пеугеот
).
Видях го преди няколко години, когато не всеки с еди каква си тениска, джинси и маратонки (макар аз лично да харесвам тениските на Уайкики
) да можеше да се закичи с подобен. Дори и сред хората с възможности марката не беше популярна! Цените тогава бяха между 10 и 30 000 $ до колкото си спомням, а въпросната реплика струваше около 2000 евро
Говоря за часовник с истинско Валжу, истинска керамика на ринга, истински карбон на цифера и истинска розова позлата на корпуса. Най-интересното е, че и собственика му не знаеше каква е разликата от оригинала, а си го беше купил само защото е свидлив, а не че не може да си позволи истинския
Втория беше на ръката на мой клиент. Закупен с кутия, документи и сертификат
Реплика на Патек Филип за близо 6000$ от Тайланд, ако не греша....там не мога да коментиран нищо, защото не знам много за марката, а и не съм виждал оригинала, докато в случая с Юблото е друго. Сравнявано е с два оригинални, освен това е минало и през часовникар при това не в БГ 
Колкото до репликите........е не съм виждал толкова, колкото Павлин, все пак той е ходил в Китай, но съм виждал две, които ме потресоха буквално

Видях го преди няколко години, когато не всеки с еди каква си тениска, джинси и маратонки (макар аз лично да харесвам тениските на Уайкики

Втория беше на ръката на мой клиент. Закупен с кутия, документи и сертификат

.