Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
cerasimi
Специалист
Reactions:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от cerasimi »

Да, това е така. Да не говориме за сегашните така наречени калибри на различните фирми, производители на часовници кръщават с техните си имена.Един прост пример: потърсете ЕТА 2892 А2 по колко различни начина може да я намерите кръстена.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Както ви обещах,ще напиша няколко думи за Панайот 3133 или както галено го наричам - Панчо
Изображение

,а от днес му давам и титлата Гранд Панчо,по подобие на Grand Seiko,защото мисля,че напълно си я заслужава.Та неговата история започна още от пристигането му от Украйна.Още първите няколко дни ми направи впечатление,че работи мн.точно и от любопитство,реших да го тествам.Както гледам съм и писал по-рано в първите страници,за първите три дена изостана с 14сек.или 4.6 сек/24ч. когато станаха 6 дни,вече даде средно дневно 5.5 сек.Бях се зарекъл повече да не го пипам,че е схронометърски ритъм,ама то трае ли се.Та побутнах му само едва ли не с усилие на мисълта само малко регулатора и го тествах 18дни,в същност до 12 юли,като го засякох,не можах да повярвам,за 18 дена беше напреднал с 11 сек. или 0.61 сек/24ч.
Голяма радост падна и с Панчо го отпразнувахме, а на другият ден 13 стана белята.Старецът ми мина да се видим и аз да се изфукам и да му покажа рекордьорът,взех да го свалям от стойката и както вече бях писал по-рано,капакът му не се затваряше отзад напълно(а то излезе,че трябвало да се щракне по - силно)и при свалянето от стойката падна и едното най-високо зъбчато колело се отърка в нея и грозно го изкриви.
Изображение

Изображение

Аз в момента това не го забелязах,а чак после когато старият си тръгна и видях,че Панчо е спрял. Изпаднах в шок,изпитах силна болка,а усетих и неговият безмълвен писък.В паниката обаче се сетих веднага само за един човек,който може да ми помогне и да му имам доверие(не ми се искаше да го давам на кой да е) Така,че звъннах и на другият ден дойде Н...егово величество,погледна го и без да обещава,каза,че ще направи каквото може,направих калъч на ръцете и на краката и взех да се моля. Та на 4 август ми го донесе,Панчо ухилен и цъкащ щастливо,направо пее,направо си го разцелувах.Можело да избързва малко оттук нататък,тъй ми каза Невен.Бе да избързва,само да работи,че се поболях. Е на другият ден 5август не издържах и малко след 17ч. го засякох пак,както се вижда на снимката Компа бе на 17:27:38,а Панчо 17:27:48
Изображение

Панчо е с аванс от +10 сек спрямо компютъра.Периодично го въртях в три положения,разхождах го и на ръката си и навън,наблюдавах го от време на време как се движи и така на 5 септември т.е. за 31 дни показа избързване от 1.21мин. или средно за 24ч. по 2.61 сек.Пак се облещих.Реших да продължа теста с още един месец и така на 5 октомври при засичането ми показа избързване с 3.03мин. ,или за 61 ден от началото на теста по точно +3 сек/24ч. пак по-добре от нормите по COSC за хронометър и равно със стaндарта GS.Продължих теста за още един месец,като продължих да го въртя на шиш и да го наблюдавам и видях,че се случва нещо странно,ако си спомняте,първите дни на октомври,бяха необичайно студени,дори имаше рекорди,та Панчо изведнъж взе да забавя ритъм и към 25-26 октомври,беше вече с отрицателни показатели (-50сек.) За това и изчаках да стане днес 05.11. и малко след 17ч.го засякох пак,три месеца (92 дни)от началото на 5 август Това е снимката което показва за целият период,изоставане от 30 сек.от първоначалното,като добавих и първоначалният аванс на Панчо от +10 сек. се получава точно (-40 сек.) за 92 дни, или по 0.43 сек/24ч.
Изображение

Изображение
Това е...кеф. Сега ще продължа,защото ми е интересно как ще се държи оттук нататък,защото като започнах теста температурите бяха 28-30 градуса,а сега са около 20,а и оттук нататък,поддържам цяла зима,горе долу такава температура,без да смятам мразовитите дни,къде през ноща когато изключвам отоплението падат до няколко градуса само.
Жалко,че както се очертава,Панчо няма да може да покаже възможностите си пред публика и в битка за приза,но в крайна сметка,нали мен ме радва,просто е чудесен и го обичам.

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Па не ти го взех като идвах,да не се мъчиш толкова да засичаш :) Ще се заимам и аз с руски хронограф,ма друг път :(
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

kapkan написа:Па не ти го взех като идвах,да не се мъчиш толкова да засичаш :) Ще се заимам и аз с руски хронограф,ма друг път :(
Абе,руски,ама когато твоят хроно Сейко даде такива стойности,ела ми се обади. :wink:

Ето ти една таблица,много от нещата не ми са ясни,но в първата хоризонтална са данни за допустими граници +/- ,а във вертикалните в първата е ВО клас хронометър наложен от стандартите на COSC,втората е по астрономическите обсерватории,третата е след като Сейко отказва да използва обозначението Хронометър,понеже настоява за по-големи изисквания,се отказва да сертифицира в клас хронометър и създава своя стандарт за точност,а именно GS ,което идва от новата им разработка Grand Seiko някъде към1968г ,следващата е GS Special(подобрен) в следващата са изключително прецизни механизми,срещат се и под друго наименование,ам в момента ми избяга от паметтa(май LMD) и накрая последно поколение мех.на Гранд Сейко.Та виж стандартите,виж и кво показа Панчо и пак ще си говорим :D
Изображение
Последно промяна от Seikosha на 05 Ное 2013 23:45, променено общо 1 път.
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Хвалипръцко,не съм го подкарал,не е дал :banana Хвалиш се като един познат габровец(няма да посочвам)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ааа, добър е!

Излиза, че Невен го е направил всесезонен :)

А това, че шава нагоре-надолу... ми той щото е жив, виж, и име си има :)

Ти как го навиваш? Да не щипеш зарчетата за дюшес... тоест, не баш до края?

При Гаудеамус май туй е дерта. Домързя ме да вадя пружината и да я изчистя и смажа. Ако не го навивам баш до край, върви добре. Ама ако не уцеля, колко пъти да го врътна, върви, как си сака :)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

kapkan написа:Хвалипръцко,не съм го подкарал,не е дал :banana Хвалиш се като един познат габровец(няма да посочвам)
Не се хваля аз,нямам заслуга,свалям шапка на един чудесно представящ се механизъм и му се радвам,погледни пак таблицата,вкарах малко текст там и когато Сейкото ти даде под половин секунда/24ч. имаш един саат от мен. Най точното ми Сейко ми е давало +/- 3 сек/24ч. и то не винаги,поначало Сейко са трудни за регулиране на точността.Имам и едно малко Ван Гог ,американско от 60-те г. ,но с ЕТА 1080 което е в тези параметри,други не съм наблюдавал продължително.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

varban написа:Ааа, добър е!

Излиза, че Невен го е направил всесезонен :)

А това, че шава нагоре-надолу... ми той щото е жив, виж, и име си има :)

Ти как го навиваш? Да не щипеш зарчетата за дюшес... тоест, не баш до края?

При Гаудеамус май туй е дерта. Домързя ме да вадя пружината и да я изчистя и смажа. Ако не го навивам баш до край, върви добре. Ама ако не уцеля, колко пъти да го врътна, върви, как си сака :)
Връбчо, Невен направи чудо,като изправи оста или там каквото е трябвало и то без да повлияе на предишният ход и точност на часовника,а това е много важно.Ако го бях дал на някой джелатин,не ми се мисли какво щеше да представлява сега. Иначе Панчо го навивам ката ден към обед и почти докрай,просто като усетя съпротивление и спирам. Иначе си работи абсолютно ритмично като атомен реактор и ако не го засечеш не се виждат никакви дневни изменения.Както написах,преминаването му от избързване към изоставане стана в началото на октомври,когато имаше температурна аномалия и дни наред температурите във Варна бяха към 6-7 градуса,не виждам друга причина и за това ще ми е интересно поведението му спрямо относително постоянна температура,явно е много чувствителен към нея,като тати Сейкоша между прочем :) и двамата май сме зиморничави.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сейкоша-сан, имаш ли снимки на машината на Панчо. Гледам, че балансът прилича на тези на 26хх.Н, само че е бял, а не жълт.
Ама спирала, мост, колонка, регулатор, инкаблок - същите. То това не се сменя току-така, още повече в гладни години...
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Връбчо,отиди на първа страница на тази тема,там съм го показал след пристигането му от Украйна. С бял баланс е и доколкото успях да разчета превода от WUS ( това е в от техническият раздел,първата тема най-горе от cerasimi за 3133) така трябва да бъде и като цяло механизмът излезе оригинален. Само ще добавя,че регулаторът на баланса се движи много плавно,сякаш е на лагер :wink: което ми посволи преди време да му правя и малките корекции. Не го отварям сега,защото вече не смея,но нищо не му е сменяно,Невен каза само ,че е изправил оста.
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Хайде и тук да те поздравя гларусе :D
Да ти е живо и здраво името, както и на всички останали колеги от форума, които празнуват днес!!! :b
.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

По някаква аналогия от последният час,се сетих за един мой случай.Попаднах на един кулинарен форум и зададох въпроса: "Как да си изпържа яйца на очи" ,заляха ме с мнения и съвети най-добронамерено,а аз за капак им писах накрая,че само питам и въобще не обичам яйца :mrgreen: Е,дотам бях в този форум.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Абе ,да взема да показвам малко часовници,че покрай тези пълнени чушки и спагети,забравих както казва един колега,че "Форумът все пак е часовникарски" :) Та аз както и в повечето от 90% от случаите,не показвам нещо,с което едва ли мога да се похваля или да впечатля някой от вас,а по-скоро нещо което е свързано с даден часовник,някакъв куриоз,нещо по придобиването му или най-вече възстановяването му и тъй като това е една от основните черти на моето хоби и повечето неща които имам са точно такива,днес ще ви покажа,мъките по един Восток 2209. Тази гордост на археологията lol2 ми донесе един приятел,пенсиониран инженер,стар ерген,пълно куку icon_crazy богат кат Крез и има часовници по 15000 евро,но си умира за ръждясали джунджурии. В дома му,наред със супер луксозни стоки ,навред се валят кутии пълни с разни ръждясали части ,болтчета ,гайки,пружини,абе ужас :) Та носи ми го една вечер този артефакт и ми вика:"Виж този часовник,минутната му стрелка е паднала,можеш ли да я закрепиш" Поглеждам го аз и не мога да повярвам на ушите си :o "Ми за кво ти е туй бе и пет стрелки да му сложа,тва не може да работи,прилича на древният "компютър" дет го намериха водолазите в Егейско море,на 2000г.барем. Ма той:"Тва е подарък от баща ми като бях абитуриент и го найдах в къщата на село в една кутия с ръждясали пили" :mrgreen: "Ми, викам - "Върни го обратно,там сигур му е уютно" lol2 Не и не,да съм му сложел стрелката,та да си го гледал :lol: Викам "Остай го,ще видя кога ще му я сложа и ще ти звънна" Обаче вътрешно си викам:"абе ща Сейкоширам аз,ама ми отиде един ден" ,а то отидоха два.
Та, ето го и него,липсва му един винт на моста,естествено не работи
Изображение
Това му беше фасата
Изображение
Това стъклото
Изображение
Това цифера
Изображение
Ето и касата и стрелките

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
А това вече е механизма :mrgreen:
Изображение

Та подхванах аз първо циферът като най-важен,голямо главоболие,щот е от тия тип"Вафла" като на някои Слави и всичко попива вътре,но все пак кандиса да го освежа.
Изображение
После се заех със стрелките(можех да му сложа и нови,ам щеше да реве,че не са оригиналните,а и щяха да контрастират с околната среда,така ,че ги възстанових колкото даде.
Изображение

Изображение
После се заех с механизма,свалих му баланса и му направих арменско миене в три води Върбанов хептан,смазах балансовите рубини и тръгна още преди да съм завил винтчето на моста. За жалост корозията вътре в отсека за навиване,всичко се оказа непоправимо корозирало,дори едвам изкарах оттам ремонтоара,ръждясъл и с неподходяща коронка с втулка.
Така ,че се принудих да му сложа един мой механизъм,което си беше истински екшън,щото слагам нов,работещ без грешка,сглобявам,монтирам цифер и стрелки и ...спира n_sad И така 5-6 пъти,душата ми излезе,ма накрая стана и то с оригиналният полиран ремонтоар.
Изображение

Изображение

Изображение
От там насетне подхванах касата, почистих и полирах и понеже отдолу материала е жълт,се получи уеднаквяване,поне от птичи поглед. Полиррах и оригиланото стъкло и задният капак турих му и една друга коронка и накрая се получи нещо такова.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Разбира се по нашите стандарти,тва си е зле,ама мен ми направи кеф,а кукуто като го видя,само изхълца,отърча някъде и се върна с една шишичка с крачещо човече,а пък аз предвидливо бях извадил вече купичка с лед :wink:
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

стъклото не е ли малко матово бе
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ако погледнеш малко по-внимателно,матов е фокусът на фотоапарата ми.Все пак в положението което беше,мисля,че му е достатъчно.
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”