Реставриране на "Урал"

nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: Реставриране на "Урал"

Мнение от nevenbekriev »

Skyler написа:
Ако имате в колекцията си нещо за Junghans, ще ми бъде много от помощ. Още повече, че циферблатът е хартиен!
Прати ми email , ще ти дам файлове
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Благодарности на колегата Бекриев, който ми изпрати файлове, който търсех!
Аз ползувах за няколко часовника един универсален изчистен циферблат, малко прилича на Радиосинхрон. Който желае да го ползува:
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

rosen_er написа:Да,руснакът точно така е процедирал.Мисля,че това което ми изпрати е аналогично на вашият краен резултат.Може обработката да му е по-аматьорска,но това е файла който използва.Разликата в неговия и моя краен резултат е от различните технологии и техниката ,която се използва.Руснакът ползва вашия начин на отпечатване,но на огледален образ .Така надписите и маркерите остават между фолиото и циферблата-поне аз така разбрах.Аз съм принтвал на фотохартия,с най обикновен и доста стар лазерен принтер HP :redface Отпечатъкът е залят с епоксидна смола,която също малко оцветява.Обмазването на формата в която заливам,пропива в хартията и и придава по-състарен вид.Исках да имитирам пластмасовите циферблати за Молния.Но всичко това няма как да не окаже влияние върху очертанията на символите.А и по мое мнение не е чак толкова голяма разликата в неговия и моя резултат (е на всеки неговото му се вижда "най-хубавото гардже" ) Но разликата при отпечатване на професионална и и не такава машина няма как дза не се усети,включително и консумативите ,които вероятно се използват.Оригиналният циферблат на Урал е с по-голямо бяло "поле" около символите.На мен повече ми харесва с по-малко такова и съм "разтегнал" образа леко.Ето едно сравнение,което не може да е съвсем коректно.
Изображение. Изображение
На живо изглежда много приличен резултата.Ако му се сложи и светомаса....Отчитам като грешка и пробиването на отвора за стрелките след лакирането - ако първо го бях пробил и после лакирал нямаше да изглежда "рошав"
Това е първият ми опит,забелязах и други грешки ,които в следващите ми опити да не допускам.
Писах на "вие", защото си мислех, че говоря с повече хора, за което се извинявам.
Обработих изображението на руснака и ето какво се получи. Ако ти хареса и не те мързи да направиш нов опит, може би ще стане още по-добре.

Изображение
Ако ми дадеш мейл ще ти пратя оригинала, защото не съм сигурен че през този постимидж няма да се преоразмери
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Много големи благодарности :thumbup: Ето на този адрес: rosen_erusalimov@abv.bg.Наистина така е много по-добре :bravo
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Това вече е друга работа.Точно за това говорех и аз преди време.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Свалих си картинка от този часовник http://auction.bg/item.php?id=1349263
(пак е принтвана, и е крива на всичкото отгоре)
Конвертирах я в черно-бяло и забърсах някои от излишните пиксели с paint-a.
Не е с най-доброто качество, но ако на някой му върши работа:
Изображение

На размер 8 см. пикселите започват да си личат от близо. За джобни май става.

(Между другото видях точно същото UMF с хартиен циферблат и точно тази картинка, продадено в ebay-a за $44 - ха! Явно са БГ-производство, продавачът се оказа от София.
* Изображението може да е обект на авторско право, моля да го използвате само за лична употреба, а не за разни шмекерии като разпродаване на WW2 Рухли по ebay-a).
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз също имам кандидат за препечатване:

Изображение

Горе в средата. С така наречения "хартиен" циферблат.
Имам и още един, от Миро, той е някакъв синьо-зелен, и е доста по-зле.
Този тип цифери са плоски, така че може да се пробва и технологията с ютията - печат на огледално изображение върху термоустойчиво фолио и после - налагане върху цифера и пренасяне с натиск и нагряване.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Още един циферблат 800x800, който си намерих готов в нета:
Изображение

Отпечатан на хартия изглежда така: (червеният надпис е оцветен с химикалка)
Изображение

edit: С този часовник мога да спечеля конкурса за най-циганска кустомизация на часовник от 20 стотинки. ;)

(Исках да видя как ще стои циферблатът в каса от часовник. Часовникът е от една торба кварцови, подаръци от plamenhar, които до сега ми вършат чудесна работа за части и механизми.)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Добре е станал,малко скъпичко ти е излязъл,но поне си заслужава парите :) .На хартията един лак отгоре и няма да си личи ,че е хартиен.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Това, което не знам е с какъв лак може да се покриват хартиите. Може ли да дадеш някои насоки.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Е,аз го казах примерно,точно хартиени циферблати не съм лакирал,но по принцип трябва да се получи ефект,ако не искаш да блести,трябва мат лак, ако искаш да бести 2-3 ръце лак,абе всичко е до проба. Иначе лака да не е нитроцилулозен,ами акрилен или друг на водна основа. Показвал съм тук един,купуват се от магазините за материали за художници има и такъв за акварелни рисунки и той е подходящ. Трябва да питаш кой с какво се разрежда,в момента който имам,се разрежда с чист спирт. На водна основа ще е още по-добре. За да не се усуче хартията от лака,може преди това да го подлепиш на тънко картонче или ламаринка,абе прояви творчество бе Бориславе :) не трябва да е много разреден,защото със съхненето изветрява и се сбръчква,първата ръка сигур ще попие,но и ще го импрегнира и втвърди (бря това е идея да се намажа някъде с лак :mrgreen: ) После ще го видиш как е и може да експерементираш няколко варианта,може и да не е направо в/у циферблата,а на парче от същата хартия,не е лошо обаче също да е черна,за да се види ефекта в/у него.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

А с каква боя е подходящо да нарисуваме часовите маркери - цифри и т.н.? Гледах твоята Ruhla в голямата каса и си мислих как ще й отива един "милитъри" циферблат на ELGIN, но за да не изглежда като моя експеримент по-горе, желателно е цифрите да са нарисувани с боя, която да прилича на оригиналната радиева боя. Може и да не свети. :)
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Този съм го лакирал със спрей,не лъщи
viewtopic.php?f=55&t=262&p=21443#p21443" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”