Франкен или хомидж?
Франкен или хомидж?
Когато е обявен като франкен,не е с търговски цели,одобрявам
и да питам,какво е франкен,ако си направя каса,и сложа механизъм,франкен ли е,или кастъм часовник?

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Вашето мнение за правене на франкен.
Зависи от анамнезата 
В най-острия случай на заболяването всичко, дето не е тъждествено еднакво с каталог, не е часовник, а сбирщайн.
Всичко останало е позор, също като да си признаеш публично, че по те кефят закръглени брюнетки, а не изрусени закачалки.
Който намери каса, бърза да я тръкне поне на едно място с пила, че да се пише кастъмуочмейкър, а не готвач.
Други се дърпат, като магаре на мост и правят наопаки.
Например аз сложих Гаудеамус (Ракета 2609) в каса от 2609НА, въпреки че имам оргиналдъ тънък ракетен корпус. Бай Стоян пък боядиса червена секундната стрелка, щото и той на моя акъл
Ако питаш някой психиатър, той и на това ще му намери точната диагноза 

В най-острия случай на заболяването всичко, дето не е тъждествено еднакво с каталог, не е часовник, а сбирщайн.
Всичко останало е позор, също като да си признаеш публично, че по те кефят закръглени брюнетки, а не изрусени закачалки.
Който намери каса, бърза да я тръкне поне на едно място с пила, че да се пише кастъмуочмейкър, а не готвач.
Други се дърпат, като магаре на мост и правят наопаки.
Например аз сложих Гаудеамус (Ракета 2609) в каса от 2609НА, въпреки че имам оргиналдъ тънък ракетен корпус. Бай Стоян пък боядиса червена секундната стрелка, щото и той на моя акъл

Аз съм на мнение, че щом те кефи, не само франкен, хомидж, но и реплика може да носиш. И без това никой друг не забелязва какво имаш на ръката, то рефлектира само в твоя мозък. Ако ти самият си по-широко скроен, какво значение има?
Имам няколко франкена (така съм ги намерил и я заради стрелки,я заради машина или циферблат съм ги прибрал).Един-два сам съм "спретнал" ,нещо с което не се гордея.Старая се да окомплектовам старите си часовници така както в справочниците и каталозите.По възможност разбира се.Някои чакат определени детайли.Признавам ,че при някои се получават отлични резултати-като сложиш друга каса да речем.Сложил съм цитат от Миро защото мисля,че има значение какво носиш.И за мен е достатъчно,че аз знам точно какво имам на ръката.Репликите са ми как да кажа -безразлични.Преди време носих два-три дни една реплика(не знам колко добра,не разбирам) и ми беше леко неудобно от любопитството на приятели.Подарих я с облекчение на човек,който и до момента си я носи с кеф ,мисля.Друго мнение имам за къстъм часовник.Ако сам направиш каса,циферблат,стрелки......е това ме кефи много.В другия форум Д.Димитров мисля беше, прави едни много красиви и нестандартни неща.Пак в другия форум почти се скарах с един от тарторите за един озаглавена от него тема"Първият ми проект.........."-поръчал беше каса ,стрелки ,машина от ebay,имаше намерение да ги даде на часовникар да ги сглоби и десет човека му казаха:Леле ,страхотно!Супер си !Чакаме с нетърпение резултата!miroman написа:Аз съм на мнение, че щом те кефи, не само франкен, хомидж, но и реплика може да носиш. И без това никой друг не забелязва какво имаш на ръката, то рефлектира само в твоя мозък. Ако ти самият си по-широко скроен, какво значение има?
Аз пък му казах,че най-голямото творчеството в целия "проект" за мен докато е прелиствал страниците с части.Както и да е разбрахме-големи момчета сме.
Леле какъв пост

А пък кой какво му е кеф да носи,притежава,колекционира ,продава ......всеки си има вкус,мнение и глава на раменете.Лично мнение.
Не съм съгласен с Миро,хроното Сейко го забелязваха хора дето нямат отношение към часовници,Мълнията с касата пенерай също,а за кварцовата Слава тип дайвър да не говорим,за нея имах доста оферти от познати,дето не са болни на тема часовници.Въпроса ми беше друг,кое прави часовника франкен,и кое кастъм или хомидж?
Ами хомидж - изцяло готов часовник, копие (по-близко или малко по-различно) на значим и запомнящ се модел. Отговорност за това носи фирмата-копировач (любимият на всички такова производители термин е "отдаване на уважение към оригинала").
Франкен - часовник с фабрични части от различни "съвместими", който никога не е бил произвеждан в този му вид.
Къстъм - нещо като франкен, ама има някаква доработка, която вече не е фабрична.
И докато къстъм и франкен ги приемам за нормални, единствената разлика на хомиджа от репликата е, че на хомиджа пише някаква друга фирма (или нищо не пише - пак модерния термин "стерилен хомидж"), докато на другата пише "оригиналната фирма". Часовниците са едни и същи, само надписите са различни...
Франкен - часовник с фабрични части от различни "съвместими", който никога не е бил произвеждан в този му вид.
Къстъм - нещо като франкен, ама има някаква доработка, която вече не е фабрична.
И докато къстъм и франкен ги приемам за нормални, единствената разлика на хомиджа от репликата е, че на хомиджа пише някаква друга фирма (или нищо не пише - пак модерния термин "стерилен хомидж"), докато на другата пише "оригиналната фирма". Часовниците са едни и същи, само надписите са различни...
Винаги съм мислел,че хомидж е от хоум-дом
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Не е, homage e френска дума, чете се "омаж". Означава почит, уважение.
Използва се в съчетание: homage à qn, qch.
Използва се в съчетание: homage à qn, qch.
-
- Специалист
- Reactions:
Ами аз имам регистрация и в homage-форума - има един цял голям форум за това.rosen_er написа:За това иде реч.Иначе можем да си направим под форум "Франкен" ,"Къстъм" и т.н.
Re: Франкен или хомидж?
Точно Щурманские продаваше Людмила,Сашо,кога пазарихме от нея и за малко да го купя за около 120 лв. и беше като оригинала,не като в тази каса,ам после се задоволих с Панчо и сега не съжалявам,че поставя рекорди 

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Людмила имаше и само циферблати по около 20лв. останалото може и сам да си го набавиш, което пък е още по-готино. Но късмета ти бил при Панчо. 

След красотата на Сашовият Восток,предлагам да направим конкурс за най-грозен франкен
Съвсем сериозно,ще падне голямо шоу. Всеки който иска,да се включи,да направи според него най-грозната комбинация и да я покаже в специално създадена тема
Ма трябва някой да определи правилата и да направи организацията.

Съвсем сериозно,ще падне голямо шоу. Всеки който иска,да се включи,да направи според него най-грозната комбинация и да я покаже в специално създадена тема

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Интересно, може критерият да е колкото се може повече части от различни марки и стил.
Накрая ще е с гласуване.
Ще бъде много оспорвано.
Накрая ще е с гласуване.
Ще бъде много оспорвано.