Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

Изображение

В настройките на фотозъркела на планшета пипнах баланса на бялото, малко експокорекцията и му чукнах с пръст на машината. Осветление - три лампи от по 11 вата на метър.
После кадрирах, автобаланс и лек филтър - изостряне.
И го качих не отходя от кассы :-@_@
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

тва много труд беее Как не те примързява да човъркаш Зъркели автобаланси филтри Маслата сменяш ли
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ами, даже е много бързо. Най-важното е, че нищо не свалям.
А маслото ще го сменям :-) Росен ми даде часовникарско 8000.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

omegaqq написа:Ето и от мен два кварцови Слава.

Изображение

Изображение

Изображение
Дано Ви харесат сатниците.
Интересен ми е левия, а по-точно уплътнението му. На капака не пише, че е херметик, въпреки че по конструктив е същия като мойта Слава с одраната бобинка заради скапано уплътнение:

Изображение

Преди половин година си мислех, че аз съм го прецакал, щото един път си залях ръката (и малко часовника на нея) с етилацетат, ама почвам да се убеждавам, че и без етилацетат Славите са изчислени за няколко години - заради уплътнението!

Такива са и двата, които купих от Алфа:

http://postimg.org/image/wnxq0r037/" onclick="window.open(this.href);return false;

И още един такъв има.
Общото между тях са оплесканите корпуси, цифери и чарколяци и... и скъсаните бобинки :o :o :o

На моята Слава отзад пише "водонепроницаемые", на военноморската не пише, ама трябва, ако не е амфибия, поне палубна да е :D
На тази с черния цифер и приляга да е херметична, щото е за някакво табло. И още една, със спортен уклон - и на нея.

Да, ама се оказа, че по същото време са слагали и нормални уплътнения!
Само че часовниците са без претенции за херметичност!
Два други, без претенции за дайвери, са с нормални гумени уплътнения.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

Как си бе Върбо хич та няма нещо или си набарал някоя млада козица да та лющи и си траеш
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Аз му намерих няколко моми да го забавляват :)
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

ти пък къде се мушиш Не на него а ти си ни дерта Коки На тебе трябва да търсим мома ,работлива домакиня и по възможност -няма, да не си отваря балалайката много много И мома ще ти намерим и ако трябва и деца ще ти направим -за какво са приятелите де
Изображение и ще ги къпем ако трябва Тук псувам моята и сватята но наум -не събраха кураж двете фитки да изкъпят за пръв път младия Борко ами като ме ядосаха и запретнах ръкави после акъл взеха да дават мисирките
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Втори ден съм на работа след два месеца болничен и сега ми е бръмнала главата :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

sheretudis написа:не събраха кураж двете фитки да изкъпят за пръв път младия Борко ами като ме ядосаха и запретнах ръкави после акъл взеха да дават мисирките
Браво!
Отдавна забравено нещо :)
Иначе аз бях задължителен участник в къпането на дъщерята и синковеца, ама основно като водоносец :D
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

sheretudis написа:ти пък къде се мушиш Не на него а ти си ни дерта Коки На тебе трябва да търсим мома ,работлива домакиня и по възможност -няма, да не си отваря балалайката много много И мома ще ти намерим и ако трябва и деца ще ти направим -за какво са приятелите де
Изображение и ще ги къпем ако трябва Тук псувам моята и сватята но наум -не събраха кураж двете фитки да изкъпят за пръв път младия Борко ами като ме ядосаха и запретнах ръкави после акъл взеха да дават мисирките
бравус,ще те викам за къпането,ма за правенето е опашка,разбирайте се с Митака :lol:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сума работа бях планирал за днес... нищо не свърших :-)
Набарах "Ликвидация" и стигнах до 10 серия :-)
И не отидох до Еконта :-[
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

varban написа:
omegaqq написа:Ето и от мен два кварцови Слава.

Изображение

Изображение

Изображение
Дано Ви харесат сатниците.
Интересен ми е левия, а по-точно уплътнението му. На капака не пише, че е херметик, въпреки че по конструктив е същия като мойта Слава с одраната бобинка заради скапано уплътнение:

Изображение

Преди половин година си мислех, че аз съм го прецакал, щото един път си залях ръката (и малко часовника на нея) с етилацетат, ама почвам да се убеждавам, че и без етилацетат Славите са изчислени за няколко години - заради уплътнението!

Такива са и двата, които купих от Алфа:

http://postimg.org/image/wnxq0r037/" onclick="window.open(this.href);return false;

...
От доста време ме питаш за това уплътнение, ама аз все забравям да го погледна. Разгеле, днес съм се сетил. Ми уплътнение като уплътнение - не се е разтекло и да омаже всичко наоколо. Може би има значение и факта, че часовникът не е носен.
Честно казано и аз съм виждал на други подобни часовници точно това уплътнение да се размаже като краве масло на слънце.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

И на една Слава 1601 съм виждал подобно чудо, на други марки - не.
Пак да напиша, че бензин не го мие, ама лесно се чисти със спирт.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Добавка:
Изображение
Нямах време да направя снимка при предния пост, но и това е оправено :lol: .
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа:Намирам много подобни калибри, но с друг мост и разменени места на барабана и ремонтоара - на 90 градуса, за ръчен. Тогава секундата е на 90 градуса от коронката:
...
Колелетата в ангренажа на въпросната омега са точно там, но мостът на ангренажа е малко по-различен. Мостът на барабана е друг.
Но конструктивно и декоративно машините са подобни :)

Те хората казват - чети бе! Ама аз си фантазирам :(

Това са варианти на компоновка на механизъм, които си имат и имена.

Първата е Лепин, в чест на автора, Jean-Antoine Lépine.

Голяма работа е бил :) В интернетите пише, че той е измислил механизмите с една платина и мостове. Ингилизите не го признават и казват на такава компоновка Open Face.

Ето такава конструкция:

Изображение

Особеност - ремонтоар, централно и секундно колело на една ос. Обикновено, ама не винаги, такива часовници са без капаци. Но има и изключения, и едно от тях е машината на Молниите. Те просто нямат втория вариант на компоновката

Вторият вариант е ремонтоар - централно колело и секунда на прав ъгъл.
Тогава коронката се пада на 3 часа, секундата на 6, а пантите на капакът, който защитава стъклото, са на 9:

Изображение

Такава машина е получила нееднозначното име savonette, или сапунче. Политкоректните ингилизи им викат Hunter. Вероятно ги е страх изотзадзе:

Изображение

На един немски форум намерих такава полезна картинка и отбелязах линиите, че да ги запомня :)

Изображение

Излиза, че почти всички механизми за ръчни часовници с малка секунда са сапунчета :)
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”