varban написа:
Днес пробвах да сглобя разхвърчалия се модул. Засега безрезултатно :-)
Иначе машинката не е лоша, ама е много сложна :-(
Две на нула за ТСМ'а.
Посъбрах го някак си... Отначало нищо не тръгна, после подкарах единият стъпков двигател, за десетите, после и другия, за секундите на хронографа. Използвах читерски похвати - при затваряне на контактите на бутоните моторчетата тръгват, за десетите много бързо, а за секундите - със 180°/s. Ама при нулиране и двата вървят бързо. Та... успях да наместя двата пластмасови моста на хронографните стъпкови мотора. И хронографут тръгна.
Обаче часовниковия модул ми даде зор :'(
Чичо Ляо взел, че го оставил без болт за затягане... или аз нещо не съм разбрал.
Тръгвам от това положение:

слагам колелетата на часовниковия модул:
после слагам пластмасовия мост и отгоре - фигурната пружина-капак.
И... и не ще и не ще. Максимум успях да достигна конвулсивни местения на секундната стрелка. По едно време подбрах положение, в което завъртя пет-шест секунди, и до там.
Писна ми и събрах всичко в корпуса, да не го загубя.
Ама то товса е много изкилифирчен хронограф!
Като го пуснеш с горния бутон, две минути стрелката за десетите се върти като вентишатор, после спира, за икономия сигурно :-) Секундната на шест часа и минутната се движат. Промеждутъчните засичания дават скок на стрелката за десетите и възможност за отчет. Горният бутон спира броенето, ако го натиснеш пак, тръгва от същото място. Долният работи като сплит :-) Ако се натисне по време на броене, стрелките спират, ма времето върви, при повторно натискане пак ъръгват. Ресетът е от горния к от долноя бутон. Ако минутите са по-малко от 30, се връща на обратно. Ако са повече - напред :-)
Сега ще го разглобя пак и ще сложа само роторът на часовниковия модул с предавателното му колело, да видя, дали то не е със счупена цапфа. Щото има само една пъпка отгоре.