Руски механизми?

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
storyteller
Moderator
Reactions:

Re: Руски механизми?

Мнение от storyteller »

Хайде още една муха да пусна - за мен идеалният руски автоматик от късния период е... Ориент. Руските инженери са се опитвали да измислят именно такава машина - надеждна, евтина за производство, лесна за ремонт и поддръжка, не перфектно точна, а задоволително точна. Струва ми се, че философията на късните им машини е именно такава. А че не са успели са направят нещо като Ориент при автоматиците - това е друга история.

Пак да се върна към Ракета 26ххН и моята неприязън към нея:
Напълно съм съгласен с колегата, че разцветът на руската часовникарска индустрия е от 60те и началото на 70-те години. Даже бих отместил границата по-надолу, защото през 70-те вероятно са довършвали разработки, започнати по-рано. В края на 50-те и началото на 60-те години са се опитвали да правят механизми по-добри от световните - да направят най-тънкия автоматик, най-малкия женски механизъм, три завода са се състезавали за супертънък мъжки часовник с 22 милиметров механизъм. Дори като са плагиатствали, са вземали най-доброто - Зенит 135, Булова Акутрон, будилникът на американските президенти...
А после идва ерата на механизми, които са здрави, надеждни, евтини, непретенциозни и не особено точни - като Ракета 26ххНА. Наистина е много субективно, но на мен това ми се струва как да кажа, малко неамбициозно. Нови цели, които не ме впечатляват.
Така че да, субективно е и е въпрос на личен вкус дали харесваш повече непретенциозните труженици или не дотам здравите, но амбициозни и целещи се във върха по-ранни механизми.
За мен машините от края на 50-те и първата половина на 60-те символизират едно общество, което е тръгнало от никъде и за кратко време е успяло да стигне до Космоса. С всичките си недостатъци, разбира се, но стремежът заслужава уважение.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Не съм напълно съгласен. Но нали за това е темата за да се изкажат различни мнения.
Зависи какво имаме в предвид под думата "добър" за мен има поне три различни модификации на тази дума в случая за титуловането на часовници.
- Добър - означава здрав и надежден
- Добър - означава точен в работата си и погледнато от страна на потребителя то също надежден и няма да го подведе в отклонение във времето.
- Добър - може да бъде наречен от часовникар на който му е приятно да го профилактира или отремонтира - в повечето случай това са механизми с липса на автоматичен модул и без компликации като ден и дата.
- Добър - може да е и механизъм който е желан от производители поради специфичните му размери например тънък.
С тези мои примери искам да кажа, че всички механизми са добри, но в определиени отношения или съвкупност от такива.

Ето накратко моето мнение и коментар по горенаписаното:
Полет - мех. 2609 Н, 2609 2Н - мненията за Полет са малко поляризирани. Кал.26мм се счита за много добър, а кал. 22мм при Полет - за недобър. За автоматиците също няма много добри мнения
26XX точен, но лично на мен неприятен за ремонт и с много загадки защо не тръгва.
22мм компактен и фин, с никой друг такъв не може да постигнеш такава елегантност на часовник и все пак са точни в работата си.
Автоматиците при всички производители се явяват слабост, разбира се това е заложено още в зародиш на идеята за автомат и противоречи на максимата "Колкото по-опростено, толкова по-здраво"
Ракета - мех. 2603, 2609, 2609 НА - наистина повечето хвалят Ракета
Надежден откъм работа и както казва Върбан, работи до стружка. Сравнително точен, с различни колебания в дните на работа от + към – и обратно. Приятен за профилактика. Ето тук се събраха повече плюсове (добър) и затова е предпочитан.
Восток - мех. 2209, 2809, 2416 Б /като представител на автоматиците/ - При Восток 2209 и 2809 много ги хвалят. Кал.24 е ненадежден. Все пак 2416 Б сред автоматиците май е най-силният представител.
Восток - голяма слабост на много от нас с фактор на сантиментални спомени и затова обичан. Оставили голяма следа при производството на часовници и продължават да го правят.
Няма как да поставим различните калибри в една графа, тъй като са прозиведени през различен етап от време. т.е. Автоматикът е актуален и в момента и затова събира повече хвалби тъй като е и достъпен откъм цена, но и той си има минуси които ще изникват тепърва.
За 2809 много ги хвалят, щото са голяма ценност (струват пари) и работят прилично и имат световно признание. Все пак за да бъдат заменени 22ХХ с 24ХХ има причина и тя е еволюция, към по масово производство и употреба. И хич не съм съгласен, че 24ХХ са ненадеждни, неслучайно са влагани в най-издръжливите и емблематични руски дуракоустойчиви часовници, та дори харесани от 'хамериканците. Точноста им при работа също е на ниво и тук надали има противоположно мнение.
Конструирани са с пластина на секундното колело което поняго изкача и просто побутването му оправя нещата, също предпоставка към честа повреда на тези механизми е скъсването на пружината и това се дължи на по-голямата коронка на винт на корпусите на командирските и амфибията което дава голяма сила на навиване и потребителят без да усети къса пружината. С други повреди той не се отличава съществено от Ракета или Полет. Восток правят добра херметизация и на другите си цивилни модели влагат се добри гумени уплътнения капак на винт и това предпазва до голяма степен механизмите. Аз лично не съм виждал ръждясъл механизъм на восток, докато на Полет и Ракета съм виждал и то много.
Слава - мех.2414/2428 малко отива в периферията на обсъжданията. Общото впечатление е, че е добър механизъм, но не е на нивото на горепосочените механизми. Прекалено е усложнен, заради двойната пружина, за сметка на това дава по-голям резерв.
nono тук размахвам пръст и ще се опитам да върна достойството което отнехте на Слава.
Това са най-точните според мен руски механизми, които работят добре дори да не са профилактирани повече от 10 години. Двойната пружина не е за по-голям резерв и това впечатление е грешно. Двойната пружина е за по равномерно приложена сила към механизма, тук Невен при желание може да преразкаже (зашото по спомен вече ги е коментирал в друга тема). Резервът на пружината е като на другите масови механизми т.е. около 47ч. за сравнение на Ракета 2609.НА 46ч. и Восток 24ХХ - с 45ч.
Повечето произведени бройки от Слава са с богати функций - + ден и дата и много от тях автоамтични. Доста от тях са и позлатени в период в който например Восток не правят толкова много позлатени. Разбира се позлатата и хромът им обикновено е с тънко покритие, но в съчетание на точността и функцийте които има те се явяват мечтата на по-обиковенните хора които нямат достъп до 20 микронното покритие и цена на например Де-Луксите и тяхната цена.
Така, че тук аз лично мога да запиша един допълнителен плюс на славата и той е:
Добър - за работническата класа т.е. народа.

Няма да коментирам останалите механизми, тъй като е трудно да се сложат в графата на горепосочените гиганти в тиража.

Аз лично в момента много обичам да чопля в механизми на 1МЧЗ и ПЧЗ. Красиви са, взаимозаменяеми части, лесно целя осите при сглобяване и няма никакви загадки при тях.
Благодаря, че прочетохе за личните ми впечатления на любител.
Изображение
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

В интерес на истината харесвам часовниците Слава. Дори самият аз съм се запитвал защо все попадат в сянката на другите руски брандове. Имат по-различни механизми, вероятно собствена разработка. Имат и автоматици. Както писах по-рано имам Слава 2427 и е много точна имам и Слави с ръчно навиване и те се представят добре. Размерът на касата на Слава е по-голям и сякаш тези часовници са изпреварили времето си. В момента този размер е доста актуален и не изглежда малък, като другите с размер 33-35мм. Но тук обсъждаме механизми. Ще се радвам ако Невен се включи и даде малко разяснения за механизмите на Слава и това как се представят спрямо другите руски механизми.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За точността на Ракетите - добра е при брегетираните спирали. Това са победите с допълнителен камък - 2603 и 2609 с16 камъка, 2609I (май с 17) и 2609А с 21 камъка. Няма особена разлика, дали балансът е с винтове или без.
А за плоските 2609НА има една засада - dmtv1 казва, че при 2609НА и подобните им вибрографът показва идеална линия в няколко положения на колонката. Истинното положение на регулатора е едно, в
което при изменение на амплитудата не се измества равновесието и не мърда точността. Естествено, че в лъжливите положения часовникът не тръгва сам. Така че даже с прибор не всичко е просто. Аз винаги след регулиране на равновесието спирам часовника, проверявам автозапуска и ако тръгва сам, пристъпвам към регулиране на точността.
// http://forum.watch.ru/showpost.php?p=10 ... stcount=19" onclick="window.open(this.href);return false;
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Според мен няма лош руски механизъм. Недостатъците им са не в проектирането или качеството на изработка, а по-скоро в недостатъчното внимание към финиша и настройката в различни положения. Поставили са си за цел много бройки при не чактолкова високи критерии за точност и без съмнение са си постигнали целта.
Защо казах че Славата е изгъзица? Свързвам този механизъм с присъщия на много руски конструктори стремеж да се самодокажат с безумно сложен замисъл на изделия, които доказано могат да бъдат направени простичко. Примери много - усилватели , осцилоскопи, ЕКГ апарати... Айде и не в сферата на електрониката - един съученик, кйто работеше в КРЗ веднъж ми се оплакваше от някякъв руски кораб, който бил изцяло проектиран от съветски жени-проектантки!!! .
Иначе-да, Славата работи наистина добре, особено ако не и се скъса едната пружина, щото в този случай трудно можеш да разбереш че нещо не е наред освен по това, че почва да работи малко нестабилно. Всъщност не ми е съвсем ясно какво толкова допринася втората пружина, но заради нея има едно паразитно колело с 2 камъка за лагери между двата барабана и едно малко колелце между надбарабанните колела. А едно време Роскопф бил толкова горд, когато направил механизъм с едно колело по-малко! Всичко останало в Славата е супер с излкючение на датника и частите за него по допълнителния ринг. А автоматът и е най-лошият от всички руски.
ПП Най-добър е автоматът на делуксите, защото е направен без нито едно обратно колело и е напълно функционален. Нямам идея чие е изобретението. Може би не успява да навива съвсем достатъчно за всички стилове на носене, но идеята сама по себе си е супер!
dr.zlobul
Напреднал
Reactions:

Мнение от dr.zlobul »

Може би тук е мястото да попитам повече знаещите от мен.... Бащатко ми твърди, че е имал ракета с позлатен механизъм и е отишъл безвъзвратно при някой си часовникар, който не му го е върнал след профилактика. Аз не съм чувал за такъв. След дълги коментари с баща ми стигнах до извода, че не е полет 23к. де лукс нито восток 22к. Какъв евентуално може да е този механизъм? Позлатена каса и механизъм и цена около 35 -40 лв. 65-70 година, когато заплатите са били около макс 80 - 90 пари. Пък и часовник от висок клас за онова време трудно достъпен. Бил е с централен секундарник.... Благодарско предварително.
Аватар
sharky1973
Напреднал
Reactions:

Мнение от sharky1973 »

Възможно е да е бил Ракета 2209, но пък лично аз не съм виждал механизма в позлатен вариант.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Тук сме коментирали такива механизми на Ракета.Механизмът е с незавършен финиша т.е. не е хромирана машината.Но в руският форум коментарите са ,че това са машини откраднати от работници в завода и сглобени "гаражно" след това.При положение ,че е купуван от магазин ......не знам :redface
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето я темата: viewtopic.php?f=54&t=2238" onclick="window.open(this.href);return false;

Интересно, че 2623 на страницата на Ракета е с жълти мостове: http://www.raketa.com/m%D0%B5%D1%85%D0% ... 623%D0%BD/" onclick="window.open(this.href);return false;

Де да знам, позлатени ли са или е гол пиринч :)

Ама добре, че се заврях на сайта им. Пишат, че имат нов механизъм, 28800 полуколебания в час: http://www.raketa.com/%D1%83%D0%B7%D0%B ... %81%D0%B0/" onclick="window.open(this.href);return false;

Най-накрая са го родили.
Новината е от края на миналата година.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Хм... това за новия механизъм май аз го доизмислих. Пише само за спирала:
“Ракета” подготовила спираль 28800!

Первые рабочие спирали “Ракета” с частотой колебаний 28800 кол / час для швейцарской часовой индустрии покинули цех. Новая спираль находится в процессе получения сертификата COSC (Швейцарский Институт Тестирования Хроннометров).

Жан-Клод Кене, бывший директор “Rolex” по производству спирали и баланса, заявил, что скоро спираль “Ракета” будет готова к продаже в Швейцарии.

Узел баланса – спирали – сердце часового механизма, эта деталь несет такие же функции, как процессор в компьютере.

В Швейцарии, технологией производства баланса – спирали обладают не более 4 часовых брендов, включая “Rolex”.

92 процента часовых марок Швейцарии зависят от поставок этих деталей компанией “Nivarox” (“Swatch Group”). “Swatch” фактически является монополистом на рынке производства и поставки узла баланса – спирали и других комплектующих для ведущих швейцарских часовых брендов. “Swatch Group” объявила о прекращении поставок комплектующих сторонним фирмам, что создает чрезвычайно серьезную проблему для лидирующих швейцарских часовых марок. Именно поэтому “Ракета”, обладая редкой технологией производства баланса – спирали, планирует экспортировать свои детали в Швейцарию.
Май ще е само спирала, даже за баланс не се говори.

На снимката е баланс на Ракета без някакви забележими особености:

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Интересни приказки:

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=174041" onclick="window.open(this.href);return false;

Сравнява Ракета с Ролекс и Франк Мюлер :)

А за Ролекс даже ще го цитирам:
И какъв е секрета на успеха на Ролекс?

Те са богати. Във времената на кварцовата криза нямаха работа. 20 години харчеха парите от сметките си. Имаха около 20 милиарда долара. Плюс недвижимо имущество и маса друга собственост. Те биха могли за 11 години да изпратят всички в къщи, да разрушат производството, после да построят всичко отново, да наемат и да обучат сътрудници и пак щяха да им останат пари в сметките. Важно е, че те не са акционерно дружество. Руснаците трудно ще разберат устройството на Ролекс. Те са като Бош - целта им не е да изкарват пари. Имат друга задача - да помагат на хора чрез благотворителност и други инструменти. Само за това те работят, продължават бизнеса и продължават да печелят. Такъв им е устава. ТОва не е съвсем благотворителен фонд, но е нещо подобно.
// http://forum.watch.ru/showpost.php?p=19 ... ostcount=9" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”