Скъсване на пружина. Статистика.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Скъсване на пружина. Статистика.
Здравейте, просто от любопитство пускам тази тема за да споделим дали ни се е случвало да късаме пружина (на барабана) на часовник и какво е усещането?
При мен не се е случвало и ми е интересно какъва е вероятността да се случи и калко точно трябва да си се отплеснал за да прекалиш със силата при навиване.
При мен не се е случвало и ми е интересно какъва е вероятността да се случи и калко точно трябва да си се отплеснал за да прекалиш със силата при навиване.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Скъсване на пружина. Статистика.
Случвало ми се е, на един дамски 1601 Слава. В средата някъде - пет-шест врътвания на коронката, и нещо щракна, и коронката чочна да се върти много леко. Пружината се беше скъсала някъде в малките витки, може би на втората.
Това след почти месец работа - таман бях го настроил под половин минута в седмица :'(
Това след почти месец работа - таман бях го настроил под половин минута в седмица :'(
Виждал съм много скъсани пружини, но никога (или поне не помня) не ми се е случвало да скъсам пружина при навиване.
При съвременните ръчни часовници това се случва доста рядко, особенно ако са автоматоци
.
При съвременните ръчни часовници това се случва доста рядко, особенно ако са автоматоци

Аз вчера скъсах на единя тренч пружината :( без да я насилвам,интересно,че се е скъсала в средата
-
- Специалист
- Reactions:
Много често се случва при стари часовници, които дълго не са работили, като ги поправиш и тъкмо се поизкефиш, пружината се къса. Не е причината повече сила при навиването. Ако напънеш повече не трябва да се скъса пружината, а например да превърти вала на средното колело или да се изкривят зъби. В пружината от много свиване и развиване се образуват пукнатини, които с помошта на времето и корозията и стареенето на материала си казват думатаkapkan написа:Аз вчера скъсах на единя тренч пружината :( без да я насилвам,интересно,че се е скъсала в средата
Лошото е,че нямам друга да пасне,сложих Зимова,нема душа да дръпне,тънка е :( ще отворя една Мълния да видим,че ще изпусна конкурса
Късал съм няколко пъти при ремонт - при навита докрай пружина, не успявам да я отпусна (обикновено нещо е ръждясало), и развивам барабанното колело, и пружината се развива "ударно" - те така понякога се къса. Знам, че не трябва да се прави така, ама иначе трябва пък да хвърля механизма 

Наскоро ми се случи с един китайски будилник, който беше работещ, но не беше работил дълго време. Тъкмо започнах да го навивам и пружината се скъса. Това си помислих- че може да е от "умора" на метала.nevenbekriev написа: Много често се случва при стари часовници, които дълго не са работили... В пружината от много свиване и развиване се образуват пукнатини, които с помошта на времето и корозията и стареенето на материала си казват думата
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. 

-
- Специалист
- Reactions:
Може да извадиш анкера и да оставиш механизма да се извърти, но е добре предварително да смажеж. Ако пък не върви по някаква причина, може да махнеш коронното колело и да притискаш леко с пръст надбарабанното докато се развива. Накрая, ако друго не помага, може като развиеш винта на надбарабанното колело да пъхнеш в отвора карфица и да я притискаш отгоре и чак тогава да надигнеш надбарабанното. Рязко изпусната пружина може да се счупи на много места и да повреди колелата.miroman написа:Късал съм няколко пъти при ремонт - при навита докрай пружина, не успявам да я отпусна (обикновено нещо е ръждясало), и развивам барабанното колело, и пружината се развива "ударно" - те така понякога се къса. Знам, че не трябва да се прави така, ама иначе трябва пък да хвърля механизма
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
При рязко развиване на пружината често тя просто се откача от зъбчето в на оста на барабана. Случвало ми се е няколко пъти като съм си мислел, че пружината се къса, но след отварянето и събиране на ъгъла на разкалената част към зъбчето, тя отново започва да нанива нормално.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ммм, искаш ли да ти пратя пружина от секундомер Агат? С барабана - за транспортна опаковка :-)kapkan написа:Лошото е,че нямам друга да пасне,сложих Зимова,нема душа да дръпне,тънка е :( ще отворя една Мълния да видим,че ще изпусна конкурса
Нямам идея, дали ще пасне. Те май са по-яки от на Молния.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Аз скъсах опашката на една пружина на 2414, като я вадех от барабана. Бяха останали две-три витки и я изпуснах. Тя излетя, и като е излизала от барабана си отчупи накладката, баш като гущер опашката :'(miroman написа:Късал съм няколко пъти при ремонт.
Нея ще я правя, щото пружините за 24 калибър са ми кът.
Аз още не съм пробвал с Мълнията,утре дано имам време да пробвам,че срока за конкурса наближава :(
Върбанееее,можеше да ти пратя поне две,не си казал
Върбанееее,можеше да ти пратя поне две,не си казал