Ракета си прави доста малки модификации на базовите калибри. За разлика например от Полет или Слава, където постоянно експериментират с различни механизми, при Ракета има един базов механизъм, който се пипва по малко тук-таме.
Например базова Победа, но с допълнителен камък и с вариант със и без противоударно устройство:
Базов механизъм 2609 - Россия - 16 камъка
2601 - за слепи. Не знам колко време са го правили, но вижте как минават от баланси с винтове на гладки.
вариант 17 камъка - 2609 - и отново различни баланси, затова си мисля, че са ги правили дълго време
и пак 17 камъка, но вече 2609 I
вариант 2609 А - 21 камъка, наричан Балтика
но пък има и вариант 2609A.I . Не знам каква е разликата с базовия, освен че регулаторът на баланса е по-къс:
За капак има и 2609 Б, 21 камъка с дълъг регулатор, където не виждам разлики с 2609А, но сигурно има някакви.
Същата история с 2609 H - има с различен брой камъни и различни буквички отзад. Единственото, което знам - чел го бях в руския форум от Ал. Бродниковский, бивш майстор в Петродворец - че 2609 НП била най-добра, защото П означавало повишена точност.
Снимките са от една торба с механизми, която бях купил преди години от златотърсач.