Профилактика на будилник. Първи стъпки.
-
- Специалист
- Reactions:
Re: Профилактика на будилник. Първи стъпки.
Боядисан, но отпред оклоло стъклото с лъскав финиш.
nevenbekriev написа:Боядисан, но отпред оклоло стъклото с лъскав финиш.

-
- Специалист
- Reactions:
http://img0.etsystatic.com/000/0/680546 ... 862088.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Благодаря за уточненията по корпуса, сега въпроси за механизма. След начертания план от Невен искам да питам как да разбера кои оси са износени, и как да разбера дали има лагери за свиване.
Може би трябва да търся луфтове. Не съм опитен сред тези големи за мен механизми и все още нямам усет за нещата.
Направих експеримент. На второто колело след анкернто при разклатен баланс прилагам усилие по посока на въртене на това колело и баланса продължава да тиктака отчетливо, като скоростта на тиктакането се промена от усилието което прилагам. Видимо балансът е в една равнина, нама замятане и когато го оставя в покой секлатушка още около 6-7 секунди преди да спре. Предполагам основната причина за неработещия механизъм е проблем с пружината. Като разглебя ще показвам също така ще правя макро снимки на осите и мостовете за да търся съвети дали и какво трябва да се прави.
Може би трябва да търся луфтове. Не съм опитен сред тези големи за мен механизми и все още нямам усет за нещата.
Направих експеримент. На второто колело след анкернто при разклатен баланс прилагам усилие по посока на въртене на това колело и баланса продължава да тиктака отчетливо, като скоростта на тиктакането се промена от усилието което прилагам. Видимо балансът е в една равнина, нама замятане и когато го оставя в покой секлатушка още около 6-7 секунди преди да спре. Предполагам основната причина за неработещия механизъм е проблем с пружината. Като разглебя ще показвам също така ще правя макро снимки на осите и мостовете за да търся съвети дали и какво трябва да се прави.
-
- Специалист
- Reactions:
Точно така, разглоби, почисти и снимай.
Покраѝ твоя часовник,се сетих че един братовчед ми подари около Нова година един немски будилник.Направо го бях забравил в една раница
.Ето го и него:

Работещ,но не звъни.Ще следя твоите стъпки и когато имам време ще деѝствам и аз
Така като гледам боята върху никела почвам да си задавам същите въпроси за вида му.

Работещ,но не звъни.Ще следя твоите стъпки и когато имам време ще деѝствам и аз

Следя с интерес темата,много се радвам на начинанието
а как завиждам за снимките ... 

-
- Специалист
- Reactions:
Всичко изглежда добре. Има малко износване по лагерите, но няма нужда от свиване. Оста на баланса май е за точене, но първо я почисти от старата смазка, също и конусните лагери и ще пробваш лагеруването на баланса. Сглобяваш с двете долни гайки плочите без колелата, разхлабваш достатъчно долния лагер на баланса и го поставяш на място, предварително лагерите са намазани, затягаш долния лагер така, че да остане малък луфт на оста. Превърташ баланса за да прекараш края на спиралата през ухото на регулатора и я закрепваш с клина. Проверяваш дали спиралата не е накриво и дали не се допират витки. Когато всичко е наред, завърташ баланса на 180 гр. и го пускаш, като броиш колко колебания ще направи докато спре. Едно колебание е завъртане наляво + завъртане надясно. Ако са над 50-60 във всички положения, най вече както стои нормално механизма и нагоре с циферблата, може да си остане така оста без да се точи.
Пружината може да се смени с такава от румънски будилник. Тази може да се закърпи и да се пробва дали ще има късмет, но със сигурност ще има по-малък резерв. Трябва да се разкалят 5-7см от вътрешния край и да се направи нов отвор. Връзва се края с тел и се издърпва малко навън, над пламъка на спиртна лампа или горелка. Като се зачерви се отдалечава бавно от пламъка за да изстива постепенно. Като изстине остава навън от пружината. Пробва се дали е омекнал, ако да се огъва самият край върху опашка на свредло с радиус като на вала но само половин окръжност. Изпилява се продълговат отвор на огънатия край, после се дооформя края грубо, прибира се долу-гире в равнината на пружината. Слага се мажду плочите само барабанното колело и пружината, слагат се гайките, задържа се с пръст средното колело и се навива внимателно пружината (Да се има пред вид, че може пак да се скъса!) хубаво до край. Изпуска се пружината полека, като се държи ключа и се отпуска леко средното колело. После пружината се изважда и ако не се е оправила достатъчно формата й, може да се пооправи. После още!
Пружината може да се смени с такава от румънски будилник. Тази може да се закърпи и да се пробва дали ще има късмет, но със сигурност ще има по-малък резерв. Трябва да се разкалят 5-7см от вътрешния край и да се направи нов отвор. Връзва се края с тел и се издърпва малко навън, над пламъка на спиртна лампа или горелка. Като се зачерви се отдалечава бавно от пламъка за да изстива постепенно. Като изстине остава навън от пружината. Пробва се дали е омекнал, ако да се огъва самият край върху опашка на свредло с радиус като на вала но само половин окръжност. Изпилява се продълговат отвор на огънатия край, после се дооформя края грубо, прибира се долу-гире в равнината на пружината. Слага се мажду плочите само барабанното колело и пружината, слагат се гайките, задържа се с пръст средното колело и се навива внимателно пружината (Да се има пред вид, че може пак да се скъса!) хубаво до край. Изпуска се пружината полека, като се държи ключа и се отпуска леко средното колело. После пружината се изважда и ако не се е оправила достатъчно формата й, може да се пооправи. После още!
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Благодаря за напътствията Невен.
До тук всичко ми е ясно, ще се постарая всичко да бъде както трябва.
Имам въпроси:
Може ли вместо спиртна лампа или горелка, може ли да ползвам газов котлон за разкаляването?
Калко е резервът на тази пружина? Ако е достатъчно голям ще пробвам да я поправя по твоя метод, макар, че ще се загуби процент от резерва.
С какво да смажа механизма? (тънко или по дебело масло)
До тук всичко ми е ясно, ще се постарая всичко да бъде както трябва.
Имам въпроси:
Може ли вместо спиртна лампа или горелка, може ли да ползвам газов котлон за разкаляването?
Калко е резервът на тази пружина? Ако е достатъчно голям ще пробвам да я поправя по твоя метод, макар, че ще се загуби процент от резерва.
С какво да смажа механизма? (тънко или по дебело масло)
-
- Специалист
- Reactions:
Може и на газов котлон. Предполагам, че резервът е 36 часа, може да останат към 30. 24 часа са приблизително 4 пълни завъртания на барабанното колело. Така можеш да провериш има ли достатъчен резерв още преди да си сглобил механизма. От лагеруването на баланса обаче зависи дали резервът ще се използва до край.
За маслото - не трябва да е много тънко и трябва да се задържа в лагерите. Има си специални за будилници, ама като нямам, използвам 10w40
За маслото - не трябва да е много тънко и трябва да се задържа в лагерите. Има си специални за будилници, ама като нямам, използвам 10w40
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Невене, а как се маже анкъра на будилник със щифтов ход? И с какво?
А цапфите на анкъра?
А цапфите на анкъра?
-
- Специалист
- Reactions:
Мажат се импулсните плоскоси на няколко от зъбите на колелото, например всеки 3ти, със същото масло. Цапфите също
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
nevenbekriev написа:.....Трябва да се разкалят 5-7см от вътрешния край и да се направи нов отвор....
Започнах по плана, но се зачудих дали няма грешка в изписването. 5-7 см не е ли много?
Може би 5-7мм колкото да пробия/формя отвора и да направя полукръг?
По въпроса за баланса, малко ме разиграва клинчето, че от него зависи дали пружината ще има наклонВсе пак мисля, че я догодих имам около 50-52 колебания.
Също така се зачудих за как да почистя конусните лагери аз пробвах с четка, киснах ги в н-хептан и смазах, но ми се струва, че почистването не е достатъчно.