Да ме извини колегата за спама,но понеже е свързано с последните няколко поста,да кажа и за мои наблюдения.Така полирани касите не корозират,а потъмняват с времето и блясъкът им започва да се губи заради окисляване на горният слой на метала,ако са за колекция,не е проблем,достатъчно е на няколко месеца да се потъркат за секунди с някакво парцалче,та дори и с тоалетна хартия,а най-добре с бижутерска кърпичка,защото има и почистващ препарат в нея и стават като нови. Друг е въпросът,ако часовникът се носи в ежедневието и подлежи на пипане ,влага,дъжд и т.н.,тогава е препоръчително,през няколко дена да се забърсва,като най-големият враг в случая е човешката пот.Имам така полирани часовници от преди 1.5г.и имат незначително потъмняване на блясъка.Много зависи и от какъв материял са направени касите,при руските,а и при повечето Сейко с жълти каси,материалът,ако да не е чист бронз,е нещо много близо като сплав,твърда и потъмнява по-бързо,особено съм забелязъл,при Победа,Зим от старите особено стават много бързо тъмни,значи все пак има разлики в материалите които са използвани.Имаше при няколко,едната май беше от мъжка Заря,материалът беше толкова мек,че едва се шлайфаше,направо се замазваше,като, че ли не е метал.Има и някои като при позлатени каси от Полет,особено от по-старите модели,където металът е сплав която е по светла и доста по-мека,а при швейцарските,повечето е такава,мека полира се така добре и е с такъв цвят и повърхност,че трудно можеш да я различиш от златото,има и по светли и по-тъмни, срещал съм и като руските,но рядко.Техният блясък е много траен и много трудно потъмняват. А иначе тези ,които са бели от латун,са супер,а много от руските са такива, издържат на всякакви условия,не напразно правят прибори за хранене от него,бижута и детайли ,които трябва да издържат на корозия,дори да потъмнеят малко след време ,пак могат да се лъснат или да се оставят както е,придобиват много приятна патина,като сребро.
Ето два швейцареца,които съм полирал преди повече от 1.5г.почти нямат промяна,но все пак са били в кутии.Качеството на металът е високо.
А ето и една Ракета снимката с коронката е както я извадих сега и не съм я пипал 1г. на другата снимка,прекарах парцалче 2-3 пъти само.
А това е от латун,почти на две години и не съм го докосвал да го лъскам,както си беше в кутията,така го снех
И преди и сега,ако не са от висок клас,на часовниците покритието им тиха скръб,независимо дали е ПВД или хром,по-добре да е без него,щото се скапва и става грозно на язви,дупки,издрасква се и по-добре да го няма,така касата можеш да си я полираш,и поддържаш от драскотини,а иначе не. Като на това сравнително ново като модел Сейко.
Бря, пак се увлякох,а и Роската ще ме заяде що съм развалил хубавите старини