Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от Seikosha »

Току видях в темата "Рисувани циферблати" ,че Ивеца е показал,неговите шаренийки, имат си запазеното място в историята тези наивитети,сладки са,ако погледнем,все са рисували това ,за което са си мечтали,особено онова "ОО" :D с точки в средата
А иначе,да се правят такива миниатюри,хич не е лесно,едно е техническата ограниченост от 1,5-2.0см. площ, и изборът на сюжет също не е лесен,за да се направи цял пейзаж се иска да се покажат и детайли,за да се получи достоверност,преден план,заден план,дълбочина и понеже е трудно да се постигне това,обикновено нещата остават обобщени и от там като замазани,като петно.Говорим разбира се за непрофесионалисти,има художници миниатюристи,въоръжени и с техника,които постигат чудеса. И аз навремето,когато индианското ми име беше "Орлово око" :lol: съм се пускал в такива занимавки,ама с'я съм "Кьоравият корморан" и дребушлъци пипам само по усет и интуиция вече,понеже всичко ми се маже пред очите,ма барем знам как да стане. :wink:
По тоя повод да ви покажа нещо дето ми се подмята по стените,като му гледам подписа,съм го правил 1988г. Тва е моят старец (тогава към 60) реших да му направя един портрет,ама не го хареса и го взех да го пооправя и така вече 26г. lol2
Та това си е миниатюра и сега като гледам,как съм човъркал,без лупи без техники,всичко с една катеричка с два-три косъма. Та главата е както се вижда на снимката към 3.5см ,ако избера не цялото око,а само ириса,е към 1.5мм. или по-малко,оттам може лесно да се види ,че зеницата е около една трета от ириса,или 0.5мм. ,а вече в нея има блик (отблясък) и нюанс,колко е той,не ми се смята :) Мдяяя.. яко съм се пулил на времето :o Та така ,ако се правят нещата и по един циферблат,разбира се,че ще има наситеност и дълбочина,но няма как да нарисуваш шишарките на едно борче,така,че и изборът на сюжет,трябва да е подходящ.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Иначе отдавна съм се замислял,като гледам кутията с опустошени цифери,да пробвам нещо,ам сигур ще излезе само една голяма "О" с точка в средата :D
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Я не скромничи ми ги почвай :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ако не беше тази със сантиметъра, щях да си помисля, че е поне половин лист.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Зависи какъв лист :wink: Тва е лен и маслени бои и като цяло е колкото две неголеми визитки.
А сантиметъра е за неверниците Томовци. :D
percusst
Напреднал
Reactions:

Мнение от percusst »

Браво! Това си е талант!Защо не вземеш да си рисуваш от време на време и да спретнеш една изложбица. Никога не е късно.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Щото и Сейкоша-сан го хвана същата болест, дето се разпространява по интернет.
Не му остава време от саати :-)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Цял живот съм си вадил хляба с рисуване. Колкото Пламен е забогатял от цигу-мигу,толкова аз, от зографисване. Такиви неща из нашият вилает,не се ценят много и както казват братята: Браво и благодаря - не бълбука :D А само да изпитваш удоволствие,на гол тумбак ,не става. А саата е друго нещо,хем става за съзерцание,хем пада голямо обгрижване и чудесно "губене на време",хем става за спретване на втори пенсионен фонд. :wink:,че старостта наближава,а никой не е видял от нея нещо добро.
А иначе за циферблати съм намислил нещо,а и за цели часовници,ам ще мисля първо за сюжети и малко,по-малко ,може да родя нещо,във всеки случай,няма да са палми и платноходки на фона на едни големи очи :D
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сейкоша-сан, ти с резец (щихел) работил ли си?
Питах един-двама бижутери, ама те днешните са като часовникарите- малко са истинските.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Кво ти трябва?
Аз съм пенкелер,няма нещо с което да не съм се занимавал,ам беше много отдавна...в началото,когато се стремиш да се самодоказваш и още не знаеш по кой път да тръгнеш.И с офорт съм се занимавал,дълбок печат и суха игла,акватинта,но това като цялостен процес и технология е сложно и изисква допълнителни дейности,отнема ти цялото време,а аз не бях готов за това,исках да опитам от всичко и мисля,че не сбърках.
Абе за работа не ми се говори сега,от нея гърбав станах, виж за хоби,ако е не мож ми затвори устата.
Та като казах хоби,отдавна не съм готвил пред публика :D ,а вчера вечерта ми с прияде една от любимите ми супички,спомен още от детската градина. Простичка е,става сравнително бързо,не е скъпа,а и насища като манджичка.Сигур 7млн.българи я готвят така,ам тази си е мойта,супа Сейкошини.

Та слагам една такава 3л. тенджурка на котлона да завира водата,а в това време се заемам с продуктите,а те са:
Изображение

- 250-300гр. кайма смес
- 3 неголеми картофа
- 2 по-големи моркова
- 1 голяма глава лук
- 1 голяма шепа нарязана на кубчета целина от фризера
- ориз,малко повече от половината чашка за водка или кафеена
- 2-3 супени лъжици,накълцани белени домати от консерва
- три домашни яйца
- кисело мляко
- натурален лим.сок
- чубрица
- черен пипер
- магданоз
- сол
Изображение

Изображение

Та докато завира водата,нарязвам зеленчуците,моркова на дребни кубчета,лука на средно едро,той се стопява и картофите на около 1.5см.и те в процеса на готвене,се стопяват и ставят като барабонки.Който иска може и на по-едро.Докато приготвям това,водата е кипнала.
Изображение

Изображение

Слагам зеленчуците да се варят,като слагам и сол.Трябва им 15ми.

Изображение

За това време приготвям топчетата.Омесвам каймата със сол,черен пипер и чубричка.

Изображение

От нея правя малки колкото лешник (1.5см.)топчета,не трябва да са много по-големи,иначе ще ядем супа от кюфтета.Тая процедура ми е най тегава,отива ми към 10 мин.и понеже трябва да се овалят и в брашно едно по едно,съвсем се вкисвам.Ам нали знаете,че като накараш мързела да работи,все ще измисли нещо. Та както са в тавичката,ги наръсвам с пудра захар отгоре :D
Изображение

Изображение

и после изигравам един нестинарски танц,само ,че вместо икона нося тавиката пред мен и се получава ей това

Изображение

Таман е време да ги пусна в тенджерата,внимателно,едно по едно,да не се слепнат и леко разбърквам.Олио на тая супа аз не слагам,каймата пуска достатъчно мазнина. След което,разбира се забравям да намаля котлона,а и да открехна малко капака и след точно 2мин.разбира се прекипява и се налага спешно попиване на чорбалък с домакинска хартия.Тоя номер съм го правил и по два пъти някогиш. Та ,ако ви се случи такава радост,трябва да се сипе мъничко олио,щото предната мазнина е отишла по плота на печката.

Така супата вече трябва да къкри на слаб огън около 30мин.
Изображение

Докато къкри,приготвям застройката.Правя я обикновено с две яйца,но тези бяха маломерни и пльоснах три,макар,че то жълтъците са колкото големите,ам бялото е по-малко.Чудесни яйца,с истински цвят на жълтъка,носят ми ги от едно близко село,пресни-пресни,оттам вземам и киселото мляко,краве и козе,запечатано и стерилизирано в големи буркани.Та разбивам ги като сипвам лим.сок за да не се пресичат(използвам целите яйца),а и тая супичка търпи доста киселичко,малко сол и 2/3 кофичка кисело мляко.

Изображение

Изображение

Изображение

Остава ми време да се гътна на стола,да изпуша един тютюн и да обърна една бира. Като минат 30-те мин.бълбукане,слагам доматките и сипвам ориза.Трябва им 10мин.слагам и чубрица и пробвам на вкус за сол.Като е готова,добавям застройката,много бавно и внимателно с черпака,от супата в купата и от купата в супата,всички знаете как става.Преди туй съм изключил котлона и варенето е престанало.Накрая наръсвам с пресен магданоз и идва време да злоупотребя с една малка гроздана с това чудесно мезе,балсам за стомаха.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Супата става доста гъстичка по този начин поради причината,че имаме отделяне на нишесте от картофите,от ориза,а и от брашното от топчетата,става почти като на крем супа бульонът.
Време за приготвяне - час и десет,час и петнайсет мин.
Стойността,дори и да включа и ток,не надвишава 4.00лв.
Излизат минимум 6-7 прилични порции.
Ха да ми е сладко,а и на вас като си я направите. :b
ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от ivankrystev »

Чудех се днеска какво да консумираме. Много тенкю за идеята, от бая време не сме сърбали такваз супанка. В допълнение към супата, понеже е гъста и подхожда много добре = може да си спретнете и едни чушлета. Предполагам повечето от вас са си правили и са яли, но ще споделя (как ги правя аз) за тези, които не са.

Нямам авторски снимки и за това ползвам от чичо гугъл.

Необходими са ви:

- зелени люти чушки
- чесън
- оцет и олио
- принципно се слага копър, но предвид че сейкошата е сложил в супата магданоз, прибавете и вие магданоз.
- евентуално черен пипер.

Според мен и наученото (ако щете и професионално), първо се приготвя сместа с някои продукти и накрая се слагат чушките.

Обелвате няколко скилидки чесън (за десетина чушлета слагам около 5-6, ако са големи) и счуквате в хаванче.
Изображение
Ако нямате хаванче, слагате чесъна на дъската за рязане и със страницата на ножа натискате чесъна за да го сплескате. После наситнявате, като внимавате с пръстите. Идеята с хаванчето или притриването с ножа е да се получи нещо от рода на паста.

Режете листата на магданоза на ситно. Аз слагам и дръжките. Тях режа на ситно и със страницата на ножа ги притривам, както са на дъската или ги счуквам заедно с чесъна в хаванчето (ако имате и го ползвате). Да стане пак на нещо от типа на паста.

Избирам подходящ съд (най-вече купичка), колкото да събере десетина чушлета. В него на око (принципно 50 на 50гр.) наливам равни части оцет и олио. Слагат и намачкания чесън. Щипка сол и захар. Прибавям и наситнения магданоз и разбърквам всичко. Опитвам и ако е необходимо прибавям още сол или оцет. трябва да се получи нещо подобно на:

Изображение

И сега един трик. За да се овкуси по-бързо и по-добре слагам във фризера за 2-3 минути, но не повече.

И не на последно място чушките. Мятам ги на котлона да се опукат.

Изображение

Номера тук е чушките от котлона да се сложат директно в купичката с приготвената смес. Повечето от вас ще забележат, че когато сложите чушките в купата и притиснете леко в сместа... Самите чушлета в началото са издути, но след около минута омекват и попиват от соса. Това е заради студената смес и горещите (от котлона чушки), ако се съобразите с този трик, чушките ви ще са много по вкусни.

Може би видяхте, че казах и - евентуално черен пипер. Аз винаги слагам де, та... Ако чушките не са толкова люти може да прибавите и черния пипер, за да подсилите и направите всичко малко по-люто.

Накрая, трябва да се получи нещо подобно:

Изображение

Въпрос на избор разбира се за питие, но според мен, ако си налеете и една замръзнала от студ ракийка ще се получи още по-добре. Да ви е вкусно и от мен...
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Мишо, виртуоз си на рецептите и за са'ати и за манджи. Току що си измих ръцете слд правенето на топчетата. Много обичам аромата на чази супичка, връща ме назад чак до годините в детската градина лелките които равеха тези неща по рецептурник (предполагам), но аромата е невероятен.
Благодаря за рецептата, а аз я правех по малко по прост начин.
Не разбрах това поръсване с пудра захар защо е? Може би е майтап, но не смея да предполагам, че в кулинарията колкото по-шарено толкова по-вкусно.
Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Е,и аз се въодушевих от показаното от seikosha и се хванах да сготвя нещо на децата.
Няма супичка,а класиката при мен-таратор.И разни други работи.
Може тази рецепта да се премести и в "кулинария".Да не се загуби. :mrgreen:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Познавах една корейка, тя смяташе, че вкусът се състои от елементи - солени, сладко, кисело и люто. А манджата е съчетание и баланс на тези елвменти - ако липсва един, не става.
Та... захар в супата трудно може да се сравни с пипер в тортата
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

atanveb написа > Не разбрах това поръсване с пудра захар защо е? Може би е майтап, но не смея да предполагам, че в кулинарията колкото по-шарено толкова по-вкусно.

Е, разбира се ,че е майтап :) Забравил съм да сложа кавички.Нали така се поръсват с пудра захар сладките които печем и използвах тази аналогия,защото заприличаха на курабии :D Мислех,че хората ще схванат опита ми за хумор.
Сашо,нямам нищо против,че си я сложил и в "Кулинария" ,ам тя блогърска,има и лични работи и лакардии,ще вземе някой външен чиляк да я чете и ще си каже: "Абе този,готви или да, кви глупости плещи" :mrgreen:

Само да кажа,че за супата,целината е задължителна,ако нямате глава,може и суха на листа от пакетче,но повечко,че не е така ароматна, а без чубрица,въобще не я почвайте,това прави аромата.

А чушлетата на Иван са подходящи :) на който му разрешават да яде люто,аз си мръ за люто,ама като хапна,после мръ.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

Дали съществува голяма ватерпроф бака задържаща течности отвътре навън че от Варна до Димитровград пътя е дълъг Спагети Сейкошини-супер вкус,но трябва и разнообразна храна Организмите на дъртия Ачко и на малкия Ачко има несекваща нужда от вкусна и питателна храна Машел, мойта кранта отначало помрънка че сме били безсрамни ама като видя с каква скорост изпразваме тенджерата а и знаейки принципа ми,,,, Кой ял- ял ,,,много бързо се присламчи -за наша жалост
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”