Здравейте, искам да ви попитам дали използвате някаква смазка при резбите на ремонтуара и фиксиращите винтове на механизма?
Направи ми впечатление, че голяма част от старите часовници имат проблем с резбата на ремонтуара и коронката. Най-вероятно защото са изложени на влага.
Възможно ли е да предотвратим корозицята в тези места?
Удачно ли е да се прилагат подобни методи и при фиксирашите винтове на механизма тъй като и там съм се пънал да развивам. Резбите там са по-едри и далеч от движението на механизма.
Сглобявам една Молния в момента и сложих нов ремонтуар и коронка, тъй като старият ремонтуар беше неузнаваем.
Резби - смазване?
Re: Резби - смазване?
По принцип се смазват само триещи се части. Ремонтоара се смазва при квадрата, при жлеба в които влиза тиража, а също така и в местата на лгеруване (тънката ос на върха и удебеленото преди резбата). Резбови съединения не се смазват поради факта, че ще се намали треиенето и това може да доведе до саморазвиване. Това важи в най-голяма степен за степенчатия винт, който крепи тиража, но пък от друга страна той най-често е подложен на влага и корозира. Та така. Извода е че, е по-добре часовниците да не се мокрят
.

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Не мисля, че е по.-добре да се мажат резбите, щото маслото ако зацепи, няма хептем да може да се отвие.
Още повече, че металите са разнородни - месинг с покритие по стомана.
Още повече, че металите са разнородни - месинг с покритие по стомана.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
По стар китайски обичай резбата на ремонтоара в коронката се маже с лепило. Що - не знам. Но ми създава проблеми при ремонт :'(