За мен най-интересното в музея беше, как от определен момент нататък - някъде края на 17ти - началото на 18 век, струва ми се, но може и да е по-рано, часовникарите тръгват в две различни посоки. Едните се опитват да правят все по-сложни часовници с все повече компликации. Най-сложните са наричани "астрологически" и показват фази и орбити на планети, разлика между соларна и стандартна година (малка разлика, заради която се налага високосния ден), фази на луната, на зодиака и какво ли не.
Другата е да се правят по-опростени откъм компликации, но пък по-точни часовници. Може би водещата причина е било мореплаването и нуждата за изчислят мястото си в океана, не знам - във всички случаи изглежда, че водещи са били англичаните. И Бреге, разбира се, но той си е гений сам за себе си, а иначе като отбор най-много неща са измисляли и въвеждали англичаните.
Ето някои от звездобройските часовници.
Дори не можах да разбера всичко, което показва този часовник, защото не разбирам нищо от астрономия. Например само на луната са посветени няколко стрелки, не просто фазите и лунния месец, а някакъв цикъл от 18 години, за който не можах да разбера. Дано някой по-начетен сред вас успее да разбере и обясни.
И това е само за луната, има и за планетите с техните орбити и фази и какво ли не.
Допълнителни циферблати има по гърба и страните на часовника.
Опитах се да снимам механизма, но не стана добре, защото се получаваше отражение от светлината. Все пак ето нещо, колкото да си създадете представа.
Ето го и създателят на този часовник.