Дефектен баланс на Слава?

blight
Напреднал
Reactions:

Дефектен баланс на Слава?

Мнение от blight »

Здравейте,купих си днес два баланса за будилник Слава от битака за по 50 ст. бройката щото крастата сърби и трябва да се чеше.Когато се прибрах в нас боаче забелязах неприятен проблем - и двата баланса (със и без колонка,единия нямаше) бяха с прекалено дълга спирала,т.е. ако се сложи колонката в моста импулсния камък седи накриво към отсрещната страна и часовника бие неравномерно.Доколкото знам пръстена на спиралата не може да се върти спрямо оста,както и е много трудно да се завърти импулсната ролка,още повече че беше точно на 90 градуса м/у спиците,както винаги."Преместих" (побългарих) колонката навътре и сега един будилника работи няколко часа като спартанец,но имам въпрос - това нормално ли е за спирала на такъв или след скъсяването ще избързва и ще трябва да утежня баланса за да изостане?
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Re: Дефектен баланс на Слава?

Мнение от omegaqq »

blight написа: ...
Доколкото знам пръстена на спиралата не може да се върти спрямо оста,както и е много трудно да се завърти импулсната ролка,още повече че беше точно на 90 градуса м/у спиците,както винаги
...
Напротив, точно това е правилния метод за работа. Втулката на спиралата се завърта около оста и то сравнително лесно, става с тънка отвертка. Импулсната ролка не е желателно да се пипа при тази манипулация.
При скъсяване на спиралата е нормално часовника да бърза. Така и така си скапал тая спирала, а сигурно имаш и баланси със счупени оси. Вземи една здрава спирала и я сложи на мястото на скапаната. Тамън ще се научиш да правиш реглаж. Спиралта най-лесно се маха като се вкарва пинцет между нейната втилка и спиците на баланса.
blight
Напреднал
Reactions:

Мнение от blight »

omegaqq написа:
blight написа: ...
Доколкото знам пръстена на спиралата не може да се върти спрямо оста,както и е много трудно да се завърти импулсната ролка,още повече че беше точно на 90 градуса м/у спиците,както винаги
...
Напротив, точно това е правилния метод за работа. Втулката на спиралата се завърта около оста и то сравнително лесно, става с тънка отвертка. Импулсната ролка не е желателно да се пипа при тази манипулация.
При скъсяване на спиралата е нормално часовника да бърза. Така и така си скапал тая спирала, а сигурно имаш и баланси със счупени оси. Вземи една здрава спирала и я сложи на мястото на скапаната. Тамън ще се научиш да правиш реглаж. Спиралта най-лесно се маха като се вкарва пинцет между нейната втилка и спиците на баланса.
Мерси но ще го оставя така да видя какво ще стане,то скъсеното е 2-3 мм. така че може и да има начин да се настрои точно.Иначе да,явно и при тия можело да се маха баскията,мен обаче досега ме беше шубе да не го счупя.
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Тои Омега е казал, ама нека и аз да допълня.
"ако се сложи колонката в моста импулсния камък седи накриво към отсрещната страна и часовника бие неравномерно" - това го наричам неправилно равновесно положение на баланса. За нагласяването на равновесното положение съм писал тук
viewtopic.php?f=57&t=1770&hilit=%D1%80% ... 0%B8%D0%B5" onclick="window.open(this.href);return false;
Има 2 модификации на колонките на спиралите на Слава. Старата е с отвор и конусен щифт с който се закрепва спиралата, а новата е с един канал, в който е пресована спиралата, при тази колонка няма и винт за закрепване в моста, а е разцепена и влиза стегнато в отвора. Явно при теб е била от старите.
Спиралата не бива да се скъсява никога, освен ако не сме напълно сигурни че това е нужно. Ама това се случва много рядко и обикновено само доказва, че не сме успели да открием вярната причина за проблема.
Спиралата и баланса са подбрани едно за друго и задават честотата на колебанията. Възможно е да е сложена друга спирала или друг баланс, тогава вече може да се очаква грешна честота. Друга възможност за поява на нужда от скъсяване на спиралата е окисляване на материала й, което води до изтъняване и оттам-отслабване, но това се среша предимно при бронзови спирали в старите будилници.
При спиралите, които се защипват с конусен щифт, има известен запас и при нужда даже може да се удължава спиралата, но при тях по-скоро се случва края да се скъса при многократно защипване или изправяне.
Какво да правим ако спиралата вече е къса и часовникът малко бърза? Пробваме с друга спирала, ако има. Някои слагат допълнително тежести на баланса - шайби под винтовете или както е при славата - малко калай по долната страна на колелото на баланса. Винаги балансът трябва добре да се уравновеси!
Някои спирали се ецват в киселини. Стоманените - в разредена фосфорна, а бронзовите - в железен трихлорид или също може в домакински обезмаслител за по-дълго време. Така изтъняват и отслабват. Някои спирали са от устойчиви сплави и не шат да се ецват. Не съм пробвал при Славата, но предполагам, че старите ще могат, а новите - не.
Не разбрах какво имаш пред вид под "баския". Мисля, чечасовникарите използват тази дума като синоним на "мост".
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”