Аз не знам кой,колко и какво е разбрал Сашо. Ти си мъдър човек и може би си се докоснал до дълбините,до същността. Колкото до "БЕ-то"...това си е чисто разговорно обръщение,в някои региони в БГ бекат,в други вакат,в трети ъкът

не съм влагал някакъв умисъл специално. Капканчук ми е дружка,с човек с който съм ял и пил на една маса,трудно може нещо да ме скара,аз съм стар човек и съм консервативен и държа на мнението на другите. Всеки си има запазена марка във форума,кое и как да каже нещо,да не изброявам. Мисля,че пиша нормално грамотно,мога да пиша и на чист литературен български,като покойният академик Пантелей Зарев,ако се наложи,но не виждам да е разумно,най-малкото ще е скучно. Мисля ,че повечето от нас тука се възприемаме като единомишленици и приятели и си лафим,все едно сме си на маса на живо.Няма лошо,друг подход,би означавало дистанциране.
Колкото до казуса който възникна и то пак привнесен от вън,Росен правилно отбеляза,че дискутираме,а и да спорим няма лошо,нали така се ражда и истината. В моята ценностна система,истината е на първо място,на второ идва свободата,защото само белязан и постигнал истината човек,може да бъде свободен. Макар,че и обратното е валидно

Не случайно свободните граждани на древна Елада са издигнали в култ φιλοσοφία -та и остават като най-чистата и изначална демокрация в човешката история. За това и абсолютната истина е като някаква химера,като някакъв свещен граал и филисофският камък,която стотици поколения са се опитвали да открият,но всуе,истината като идеал,никога няма да има едно лице и една единствена същност,защото сме белязани да говорим на различни езици,казвам го в преносен смисъл,дори когато има единомислие,то е по даден конкретен повод,а не като цяло и за всичко,хората са различни и уникални. Моите две дъщери са еднояйчни близначки и имат на моменти еднакви мисли,дори да не са в пряк контакт и въпреки всичко,са съвсем различни. Може би в началото,както е написано в библията: "В началото бе словото" Словото единно и целокупно,във философският смисъл правещ човека разумен и различен от останалите животни.Може би тогава и истината да е била една,или въобще да не е съществувала. Може би всички знаете притчата за Вавилонската кула,където незнайните строители,решили амбициозно да построят толкова висока кула,че да стигнат до бога и да разберат истината за него. На което ревнивият бог страшно се ядосал,за тая дързост и направил най-простото нещо,направил така,че строителите на кулата да говорят на различни езици. И така те взели да не се разбират един друг и в крайна сметка,кулата останала недостроена и истината за истината останала скрита. Поучителна притча,бих казал.
Видяхте ли от един Густав Бекер,до къде я докарахме

Само пръст ми подайте и цялата ви ръка отива