atanweb написа:Това е доста сериозна цена, но да се надяваме, че при по-голяма поръчка и печат на една обща плоскост цената ще стане по-поносима.
Съгласен съм, че е скъпичко, ама в началото нали знаете - "Кеф цена нема"
Сега не бих дал 100 лв в никакъв случай.
А при типово гравиране на повече цифери със сигурност цената ще падне, то е и въпрос на пазарлък
Аз още от миналата година съм се наточил да пробвам, кво е това дагеротипия, с кво се яде и за кво може да се пребори по темата :-)
Черно върху сребърно-блестящо не е добро за фотография, ама за циферблат що да не става :-)
Но трябва проектор - фотоувеличител, ама не някоя УПА или Крокус, а сериозен, от тия, дето през 70-те се ползваха в ателиетата. Те можеха да намаляват от 13х18 до 2х3 сантиметра, поне 6 пъти.
Така може да се направи доста фина структура, като се има предвид, че за разлика от печата лесно са достъпни и полутонове.
Освен хардкорния вариант - сенсибилизация на сребро с йодни или бромни пари и проявяване с живачни пари, са възможни и други фотографски техники. Върху стъкло и порцелан. Впрочем, то е едно и също - върху леснотопимо стъкло, с други думи - емайл :-)
Върху метал пак може. За това последното знам от един кадър, на който през гладните години му бърках разни разтвори и мазила - правеше ч/б снимки върху порцелан, за надгробни паметници... та каьваше, че и върху метал можел... предпочитал неръждавейка.
Много се пазеше, завалийката, да не му открадна занаята... ама трябваше да се сетя за някои сценки на 1 април... :-)
Аз не се интересувах тогава от тая техника, ама сега отвреме-навреме се сещам.
Най-добри черно-бели резултати ще се получат с обикновена фотоемулсия, но това е доста сложно за повтаряне, пък в края на крайщата ще стане цифер тип "лепкава Слава" :-)
Трябва да се ровна в архивите за дагеротипии - интересно, какво разрешение и зърно дава тази техника. Ако е 0.1 милиметър с тройно-четворно по-малко зърно, може да стане ефектно :-)
Ако позволите да взема и аз някакво отношение по темата. Имах Командирски от тия най последните със жълта ПВД каса и като го ровичках се оказа, че цифера е една релефна лепенка. Мисля, че мнозина от нас имат някой такъв я Командирские я Адмиралские. Много ефектно изглежда и едва ли е скъпо да се напечата. Не знам как ще реагира със бензина ама то и не се изхабява тъй, че копиране му е майката....П.П. Снощи писах доста повече ама нещо не се постна и после ми мина музата ....
Всю пшеницу за границу а Вам Дорогие колхозники приятное КИНО За въпроси на Л.С. или тел.0885334219
Все си мисля,че не може да няма някакви принтери които могат да свършат работа.
Директно върху циферблата.
А иначе както обяснява Върбан,може и по фотографски способ.
Ето едно мое изделие от осемдесетте.
Лицевата плоча е тънък алумиев лист с нанесени надписи с фотография.
Налепвах лепенки с надписите в/у кадастрон в размер 1 към1 и го носех на една фирма.
Там го снимаха и после не знам какво правеха.Само предполагам.
varban написа:Но трябва проектор - фотоувеличител, ама не някоя УПА или Крокус, а сериозен, от тия, дето през 70-те се ползваха в ателиетата. Те можеха да намаляват от 13х18 до 2х3 сантиметра, поне 6 пъти.
Аз имам от 6х9 см
13х18 май бяха плаките за паспортните снимки ?!
Да, точно така. На времето портретните снимки задължително се ретушираха. Не толкова за махане на пъпки (въпреки че и това можеше да стане), а за премахване на дефектите от проявяването
Ако е по-малък размер, ретушът е бая зор. Също като във фотошоп, само че с молив и резец