За "хак" функцията.

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

За "хак" функцията.

Мнение от atanweb »

Здравейте, започвам една тема която може да бъде полезна на всички ни.
Намерих интересна информация и обяснение на хак функцията.
линк: http://forums.watchuseek.com/f10/i-unde ... 07538.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

2234 Восток
Изображение

в линка от който идват тези снимки се споменава и за кварцов механизъм което е очаквано да има "хак" функция, но знаете ли други механизми който имат тази функция?
Изображение
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Re: За "хак" функцията.

Мнение от omegaqq »

От руските механични 3133 (или по-точно неговата модификация 31659) има хак. От швейцарските - 2824, 7750. От сейковците 5606, 5106, сигурно има и други япончета с хак ама в момента не мога да вдяна.
На снимките, които си дал пружинката, маркирана с "2" е крива. Края на тая пружина трябва да следва извивката на баланса.
Всички (или почти всички - има много малко изключения) кварцови механизми са с хак.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

От "хакерските" механизми съм си имал работа почти само със секундомери и хроноскопи. Ръчен - само едно китайче засега, пък и той не е интересен.
При секундомерите хакът е важно нещо, ако се работи на къси времена. Неизправен или лошо настроен хак може да е причина да се свали от употреба секундомера.
А с хроноскопите (сантисекундните Слави с 50 херцов баланс; има такива и Агат, ама не държат и 1/4 на ресурса на големите зверюги) работата е още по-епек. Те се включват и изключват от механизъм, който хич не ги жали и ги бие по коронката като чук. И засичат няколко десети... рядко секунда. На късите времена се чува ШЛЯП, на по-дългите - ШЛЯЯЯП... представяте ли си ква лудница е?
И балансът трябва да тръгне с ряз и да спре след десетина колебания като закован.
Затова на новите, безвинтови баланси се правят насечки по периферията. Старите имат винтове:
viewtopic.php?f=57&t=1724&start=40#p16590" onclick="window.open(this.href);return false;
Та тия нещастни машини рядко издържат повече от 1000 измервания. После отиват на регулировка.
На това му викам хак аз :-)
Аватар
hronos
Напреднал
Reactions:

Мнение от hronos »

Ето един механизъм със интересен хак, Longines cal.6942, 6952, 6972 секундната стрелка спира само и единствено на 12ч. " hack feature at zero position"
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

omegaqq написа:Всички (или почти всички - има много малко изключения) кварцови механизми са с хак.
На примера на съветските мога да разпиша по-подобно, защо кварцетата имат хак.
За това си има причини. Първата... не, не е грижа за потребителя :) а икономия на батерията, докато часовника стои в магазина.
Знам, че основно часовниците ни идват от... не от магазините :) ама нали се сещате за пластмасовата вилка, която фиксира коронката на новия часовник в изтеглено положение.
В повечето случаи това води до забрана на броенето в чипа и тогава импулси на стъпковия двигател няма. И токът пада няколко пъти. И батерията държи не една-две години, а повече. Ако не потече преди това де icon_crazy icon_crazy

По-рано имаше други решения. На първите руски 3050 при изтегляне на коронката захранване на схемата въобще нямаше - ремонтоара управлява един контакт, през който минава захранването.
Да, ама такъв контакт се оказа не най-добро решение - малко да отслабне пружинката, малко да се окисли или нацапа, и часовникът спира.
По тази причина следващия модел, 3056, въобще нямаше никакво спиране на импулсите. Дали е изтеглена коронката или не - се тая. Импулси до стъпковия двигател имаше, а хакът беше чисто механичен - спираше промеждутъчното колело. Даже се виждаше, как стрелката леко трепка.
При смяната на стъпковия двигател на 3056А е изменена и схемата и тогава се появява забраната на броенето. Това ставаше с подаване на + (маса) на отделен крак на интегралната схема. Ще речете - ква разлика? Ами много голяма! Захранването е напълно отделено - през широки контактни площадки от маса към платката и от пружинния контакт на батерията към платката. И притискането е с винтове, които могат да се затегнат яко. А контактът на крачето за забрана, даже и да се окисли, не води до пълен отказ - просто почва да работи като 3056.

Първото малко съветско кварце, дамското 1956, е като 3056А.

От другите знам само ГДРовските Рули. Отначало и те нямаха хак. Че и спирачка нямаха :) Машината вървеше като механичен часовник - постоянно, още като сложиш батерията. В по-късните се появява забрана на делението.
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

За мен стоп функцията е много важна и държа часовника ми да има такава ( не че нямам изключения в колекцията си)
Този на 12 часа според мен е доста практичен и лесен за изпълнение. Предполагам че се прави на четвъртото колело.
https://www.youtube.com/watch?v=oV471yA20mY" onclick="window.open(this.href);return false;

За мен върха на хака е постигнат от Гласхюте оригинал
https://www.youtube.com/watch?v=_idjY5wlreg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Интересни клипове, не бях виждал подобни функции.
Много съм впечатлен и замечтан.
Благодаря на включилите се в темата.
Научих нови неща.
Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Колегата Омега споменава.,че 3133 са с хак и наистина може би е вярно доуточнението му,че това е по-скоро за 31659,за тях не знам,защото моят Панчо 3133 хич не се хаква. С хак имам на 1МЧЗ при Спортивния 2608,но не всички са с хак,другите при Победа и ЗИМ са без тази функция. За Сейковците които е посочил ,е напълно прав...те са се влагали предимно в сериите Lord matic i Presmatic при които се сменя датата с натискане на част от коронката,великолепни механизми м/у прочем.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

В кои часовници се ползва 31659, освен Щурманские?

Ето още един клип за мигновено 12 този път при турбильон

https://www.youtube.com/watch?v=EuPQpYIAAgM" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сега ще напиша нещо, за което ще получа лъчи ненавист :)

Дискретното движение на стрелките на механичен часовник е изкачване по нанадолнище. Щото колкото и да се святкат, по-голям от кварцетата не могат го извади :)
В кварцетата хич не им пука да сложат втори, трети, че даже и четвърти двигател. От известно време не е проблем тия двигатели да се реверсират. Логически сложните функции от типа на вечен календар най-лесно и надеждно се реализират... с компилатор :)

Така че лично за мен съвършенството на механичния часовник не се заключава в подобни механизми:

Изображение

а в такива:

Изображение

Впрочем, компликациите в чисто механичните модели от известно време набират скорост. Още някоя и друга годинка, и ще се появи нов раздел - как да си напечатаме хак на 3D принтер :D
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

Връбчо извън темата си. И двата показани от теб механизма нямат хак :)

Първият е Гран сонри, най-сложната компликация в часовникарството. На снимката в лявата част се вижда тази компликация а в дясно са индикаторите за резерва горе за мелодията долу за движението.
Вечния календар не присъства на снимката той се монтира отгоре. Въпреки цялата си сложност механизма няма хак, баланса е турбильонен и това усложнява нещата. Единствено германците правят стоп функция на турбильон.
Между другото механизма няма секундна стрелка, но това не значи не му е необходим хак, защото старта на мелодията трябва да се синхронизира с точен час (или четвърт час).

Другия механизъм - Корабен хронометър няма нужда от хак и ти знаеш защо, по време на експлоатация никога не се спира.

И двата механизма са изгубили своето значение. Първия след усвояването на светещите индекси от индустриятаq мелодията станала излишна, а втория след кварцета, че дори и малко преди това с навлизането на радиовръзката.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не си прав за хака на 6МХ, ама хич :)
Той има хак, ама може да се е загубил. Хакът му представлява две коркови клинчета :D :) :D

И тоя корков хак на 6МХ е критично важен, за разлика от всекакви хакове на ръчни часовници.

Така че имаш да черпиш :)

Вече сериозно - някъде гледах корковите клинчета на снимка. Ако ги намеря, ще ги постна. Ама приличаха да са изрязани от коркови тапи... предполагам, разумно е да е от леко бяло вино, щото в червеното има много дъбилни вещества :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

trk2 написа: Другия механизъм - Корабен хронометър няма нужда от хак и ти знаеш защо, по време на експлоатация никога не се спира.
Да, не се спира и не се сверява. Затова няма и ремонтоарен механизъм.
trk2 написа: И двата механизма са изгубили своето значение. Първия след усвояването на светещите индекси от индустриятаq мелодията станала излишна, а втория след кварцета, че дори и малко преди това с навлизането на радиовръзката.
6МХ и досега се произвежда. И не само за колекционери, ами и за моряци.
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

varban написа:Не си прав за хака на 6МХ, ама хич :)
Той има хак, ама може да се е загубил. Хакът му представлява две коркови клинчета :D :) :D

И тоя корков хак на 6МХ е критично важен, за разлика от всекакви хакове на ръчни часовници.

Така че имаш да черпиш :)

Вече сериозно - някъде гледах корковите клинчета на снимка. Ако ги намеря, ще ги постна. Ама приличаха да са изрязани от коркови тапи... предполагам, разумно е да е от леко бяло вино, щото в червеното има много дъбилни вещества :)
Виждал съм ги, според мен те са само за транспортиране.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”