Какви са тези инструменти

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
h.painkov
Напреднал
Reactions:

Какви са тези инструменти

Мнение от h.painkov »

Гледам ги,ама като съм новак и невеж още та Ви питам и ще съм много благодарен за споделените мненията.Какви са тези инструменти и как се използват?
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Re: Какви са тези инструменти

Мнение от plamenhar »

И на мен ми е интересно.
Продават се в аукциона.
Третото е за балансиране на баланси.
Последното вероятно за навиване на пружини.
Другите не ги знам.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Вторият:
nevenbekriev написа:
rosen_er написа:Хаѝде да се върнем на темата :) ,какви са тези инструменти?
Изображение Изображение
Първото е така наречената "осморка". Служи за проверка на баланси и колела дали са центровани или имат ли биене при въртене. Някои майстори я използват и за балансиране.
Първият инструмент е подобен за проверка на баланс-захваща се баланс за центрите,подвижният лост се доближава до периферията,почти се допира,завърта се баланса и така се следи има ли "биене" .
h.painkov
Напреднал
Reactions:

Мнение от h.painkov »

Благодаря за разяснението,значи първите три са с еднакво предназначение...,а са толкова различни по вид.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

h.painkov написа:Благодаря за разяснението,значи първите три са с еднакво предназначение...,а са толкова различни по вид.
Не са. Първите два са за оправяне на аксиално "биене" на баланса, а третия е за проверка на уравновесяването на баланса. При първите два се слага баланса и се гледа дали Има "биене". При третия се поставя баланса на "ножовете", побутва се леко и се гледа къде ще спре. Ако спира на произволни места - ОК, ако спира на едно и също място (обикновено с въъщане в равновесната точка) - зле и трябва да се балансира. Процедурата по уравновесяване (балансиране) е леко сложна. При желание мога да обясня как става.
h.painkov
Напреднал
Reactions:

Мнение от h.painkov »

Разбира се,имам желание.Благодаря.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Ми уравновесяването на баланса е като това при джантите на колите :D
Поставя се баланса на ножовете на инструмента и се завърта. Инструмента трябва предварително да се хоризонтира. Някои инструменти за баланс си имат индикатор за хоризонтиране. Та да се върнем на баланса - ако не спира в произволни точки, значи е разбалансиран. Познава се по това, че спира в една и съща точка най-често като я подминава и посла се завърта обратно. Забелязва се къде спира баланса. Най-долната му точка е най-тежка. Ако баланса е с винтове има два варианта. Първи - да се изпили винта, който се пада най-долу. Втори - да се сложи шайба под винта, който се пада най-горе. При балансите с гладка периферия варианта е само един - отнема се материал от точката, която се пада най-долу. Отнема се малко от материала (за предпочитане от страната, която се пада към основната платка, за да не се вижда) и пак се прави проверка. Процедурата се повтаря до момента в който баланса се уравновеси.
Звучи лесно ама не е. Ко не вервате - пробвайте. За радост тая процедура се налага да се прави доста рядко.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Пропусна да кажеш, че номерът се прави на гол баланс :)
Не че съм ял баница, ама съм виждал :)
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

varban написа:Пропусна да кажеш, че номерът се прави на гол баланс :)
Не че съм ял баница, ама съм виждал :)
А не е баш гол. Требе оста и платото да са на него, само спиралата се маха или по-точно не се монтира.
Айде като съм тръгнал да си кажа всичко. Тая процедура по уравновесяване обикновено се прави ако се наложи смяна на оста. Хубаво е преди да се разглоби баланса да се бележи положението на платото към баланса и после при монтажа да се целне това положение. Не се ли спази това правило, разбалансирането е сигурно.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”