Ремонт на часовници тип цилиндър

мitakaaa
Специалист
Reactions:

Re: Ремонт на часовник тип цилиндър

Мнение от мitakaaa »

И за малко да направя някоя беля. Средния мост не може да се извади и да се освободи централното колело. През него минава този клин, който всъщност май е минутната ос. Той е с главичка но това няма как да се види - освен ако не се знае . Е , аз вече знам. Така че се избива първо тази ос - малко насилствено откъм страната на карамфила.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

До момента нещата изглеждат така.
Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

И между другото открих и лого - стрела на ляво - пронизваща нещо, но не мога да го видя добре
Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Всъщност , на дясно - щото съм гледал иначе - FONTAINEMELON
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Гледам, че си боядисал баланса почти целия. Ako точно в средата на черния участък сложиш една синя точка, то тази точка трябва да застане в равновесното положение точно към оста на ходовото колело. Това е условието за равномерния ход.
Може и да подходиш по обратната схема - ако имаш часовник без ос на баланса, слагаш баланса без моста така, че щифта да е на 180 гр спрямо ограничителя и срещу оста на ходовото колело слагаш точка на таблата на баланса. Тогава описваш полудъгата на таблата с черния маркер така, че средата и да е точно на точката. Остава да поставиш оста така, че полудъгата на оста да е ориентирана срещу полудъгата на таблата. Червеният участък или тънката част от оста нямат значение за работата на тази система, само полудъгата участва в хода.
Последно промяна от nevenbekriev на 17 Юни 2014 22:26, променено общо 1 път.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

nevenbekriev написа:Гледам, че си боядисал баланса почти целия. Ако на границата на червения и белия участък, точно срещу средата на черния участък сложиш една синя точка, то тази точка трябва да застане в равновесното положение точно към оста на ходовото колело. Това е условието за равномерния ход.
Ами то точно там се пада да е щифта. Само че при мен е счупен. Но на увеличената снимка се вижда че там се е паднало където казваш - срещу границата между червения и белия участък ако прекараме мислена права. Или по средата на черния участък. Тук обаче ще забележиш че има малка неточност. Това не е защото грубо съм го направил, а защото оста е сменявана някога. И аз сега маркирам положението в момента. При огледа на колелото на баланса видях двата белега - драскотините от двете страни на черната маркировка - това е доказателството че е правен веднъж . И мен така са ме учили старите майстори - да правя белег с наклонена пинцета - по този начин (наклонена) тя оставя лека следа само от едната страна. Та исках да кажа че майстора преди мен е допуснал малко отклонение. Но все пак той е работил точно по този метод - два белега от двете страни на черната маркировка. И сега аз няма как да завъртя оста, защото ще я счупя, но ще опитам да коригирам малко с изменение при заклинването на спиралата на друго място , например половин милиметър.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Промених каквото бях написал, защото като прочетох пак твоето писание, видях, че черната ти дъга не съвпада с полудъгата на оста, а е точно срещу нея, на 180 гр.
Обикновено оста може да се превърти спрямо таблата като се захване отгоре , над мястото за спиралата с цанга. Ако не стърчи достатъчно, може да се извади от таблата в посока надолу като се натисне с тръбичка от игла за спринцовка примерно, и тогава да се постави правилно. Малка грешка в положението е допустима и не се отразява на работата, но ако е по-голяма, може от тласък балансът да се завърти до край и да се заключи (точно така става ако липсва щифтът на баланса или ограничителя на моста).
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Сега се сетих как най лесно и точно да се установява средата на прореза на оста - ето как - слагам това бръснарско ножче в прореза и то показва от къде до къде -. При това положения бележа - и след монтажа на новата ос - може отново да се провери - тоест ножчето трябва отново да е на белезите.
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Равновесното положение на полудъгата на оста спрямо оста на ходовото колело може лесно да промениш като въртиш с тънка отвертка втулката на спиралата. Само дето така се мести и щифта на баланса спрямо ограничителя. Добре е когато първото е идеално настроено (ходът е равномерен), тогава и щифтът да е приблизително точно срещу ограничителя. Както вече писах, това не е чак толкова важно, стига да не се заключва ходът.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Е, там е идеята - да се монтира оста правилно - аз до сега това не го знаех, но мисля че още един два опита и ще се справям. Най неприятната процедура ми е заклинването на спиралата - с метална пинцета нали знаеш какво става - хващаш клинчето и то изхвърча незнайно къде. Няма намиране. А ако не го стискаш не можеш да го насочиш в отвора. Като го стиснеш - отлита. Абе шибана работа. Аз съвсем леко слагам масло на връхчето на пинсетата за да не ми бяга много. Определено спирам дишането докато правя това. Но го сложих сега от 4 опит - това си е постижение.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Вече работи. Но да не забравяме че той си беше със здрав баланс - само трябваше да се разглоби и промие. Идеята ми с него беше да разбера как точно се нагаждат нещата и мисля че го разбрах. Темата НЕ Е ЗАВЪРШЕНА. Но за днес ми стига че очите ми са на понички. Следващия ще е със счупена ос за да я докараме до края. Нали важното е не да го разглобя и сглобя а да се направи монтаж на нова ос. Така че следва продължение.
Изображение

Изображение

Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

На този часовник колонката на спиралата може да се вади от моста както при будилник Слава от тези дето нямат винт за затягане. Не е нужно всеки път да се вади клина на спиралата. За този клин - загубил съм хиляди, но по-лесно става ако направиш нов клин от месингова тел и както е дълъг просто го поставяш и след това отрязваш с резачки или нокторезачка колкото е нужно.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Това за клина е ясно - като изхвърчи , щеш не щеш - правиш. Сега се заемам с един наистина счупен баланс. Ще следвам препоръките да видим какви ще ги надробя.
Изображение

Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Ще бележа за всеки случай по моя метод - налагам бръснарското ножче в прорязаната част на оста-цилиндър - и оцветявам това което то не е покрило. С червено съм маркирал средата - тоест щифта. Но в случая трябва да сменя само едната тапа - та се чудя трябва ли да свалям и спиралата - тя нали е захваната на втулката на баланса, а не на оста?
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Не че трябва, но ако я махнеш ще бъде по-безопасно. Освен това е правилно после да се уравновеси баланса и тогава трябва да се махне спиралата.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”