И за малко да направя някоя беля. Средния мост не може да се извади и да се освободи централното колело. През него минава този клин, който всъщност май е минутната ос. Той е с главичка но това няма как да се види - освен ако не се знае . Е , аз вече знам. Така че се избива първо тази ос - малко насилствено откъм страната на карамфила.
Гледам, че си боядисал баланса почти целия. Ako точно в средата на черния участък сложиш една синя точка, то тази точка трябва да застане в равновесното положение точно към оста на ходовото колело. Това е условието за равномерния ход.
Може и да подходиш по обратната схема - ако имаш часовник без ос на баланса, слагаш баланса без моста така, че щифта да е на 180 гр спрямо ограничителя и срещу оста на ходовото колело слагаш точка на таблата на баланса. Тогава описваш полудъгата на таблата с черния маркер така, че средата и да е точно на точката. Остава да поставиш оста така, че полудъгата на оста да е ориентирана срещу полудъгата на таблата. Червеният участък или тънката част от оста нямат значение за работата на тази система, само полудъгата участва в хода.
Последно промяна от nevenbekriev на 17 Юни 2014 22:26, променено общо 1 път.
nevenbekriev написа:Гледам, че си боядисал баланса почти целия. Ако на границата на червения и белия участък, точно срещу средата на черния участък сложиш една синя точка, то тази точка трябва да застане в равновесното положение точно към оста на ходовото колело. Това е условието за равномерния ход.
Ами то точно там се пада да е щифта. Само че при мен е счупен. Но на увеличената снимка се вижда че там се е паднало където казваш - срещу границата между червения и белия участък ако прекараме мислена права. Или по средата на черния участък. Тук обаче ще забележиш че има малка неточност. Това не е защото грубо съм го направил, а защото оста е сменявана някога. И аз сега маркирам положението в момента. При огледа на колелото на баланса видях двата белега - драскотините от двете страни на черната маркировка - това е доказателството че е правен веднъж . И мен така са ме учили старите майстори - да правя белег с наклонена пинцета - по този начин (наклонена) тя оставя лека следа само от едната страна. Та исках да кажа че майстора преди мен е допуснал малко отклонение. Но все пак той е работил точно по този метод - два белега от двете страни на черната маркировка. И сега аз няма как да завъртя оста, защото ще я счупя, но ще опитам да коригирам малко с изменение при заклинването на спиралата на друго място , например половин милиметър.
Промених каквото бях написал, защото като прочетох пак твоето писание, видях, че черната ти дъга не съвпада с полудъгата на оста, а е точно срещу нея, на 180 гр.
Обикновено оста може да се превърти спрямо таблата като се захване отгоре , над мястото за спиралата с цанга. Ако не стърчи достатъчно, може да се извади от таблата в посока надолу като се натисне с тръбичка от игла за спринцовка примерно, и тогава да се постави правилно. Малка грешка в положението е допустима и не се отразява на работата, но ако е по-голяма, може от тласък балансът да се завърти до край и да се заключи (точно така става ако липсва щифтът на баланса или ограничителя на моста).
Сега се сетих как най лесно и точно да се установява средата на прореза на оста - ето как - слагам това бръснарско ножче в прореза и то показва от къде до къде -. При това положения бележа - и след монтажа на новата ос - може отново да се провери - тоест ножчето трябва отново да е на белезите.
Равновесното положение на полудъгата на оста спрямо оста на ходовото колело може лесно да промениш като въртиш с тънка отвертка втулката на спиралата. Само дето така се мести и щифта на баланса спрямо ограничителя. Добре е когато първото е идеално настроено (ходът е равномерен), тогава и щифтът да е приблизително точно срещу ограничителя. Както вече писах, това не е чак толкова важно, стига да не се заключва ходът.
Е, там е идеята - да се монтира оста правилно - аз до сега това не го знаех, но мисля че още един два опита и ще се справям. Най неприятната процедура ми е заклинването на спиралата - с метална пинцета нали знаеш какво става - хващаш клинчето и то изхвърча незнайно къде. Няма намиране. А ако не го стискаш не можеш да го насочиш в отвора. Като го стиснеш - отлита. Абе шибана работа. Аз съвсем леко слагам масло на връхчето на пинсетата за да не ми бяга много. Определено спирам дишането докато правя това. Но го сложих сега от 4 опит - това си е постижение.
Вече работи. Но да не забравяме че той си беше със здрав баланс - само трябваше да се разглоби и промие. Идеята ми с него беше да разбера как точно се нагаждат нещата и мисля че го разбрах. Темата НЕ Е ЗАВЪРШЕНА. Но за днес ми стига че очите ми са на понички. Следващия ще е със счупена ос за да я докараме до края. Нали важното е не да го разглобя и сглобя а да се направи монтаж на нова ос. Така че следва продължение.
На този часовник колонката на спиралата може да се вади от моста както при будилник Слава от тези дето нямат винт за затягане. Не е нужно всеки път да се вади клина на спиралата. За този клин - загубил съм хиляди, но по-лесно става ако направиш нов клин от месингова тел и както е дълъг просто го поставяш и след това отрязваш с резачки или нокторезачка колкото е нужно.
Това за клина е ясно - като изхвърчи , щеш не щеш - правиш. Сега се заемам с един наистина счупен баланс. Ще следвам препоръките да видим какви ще ги надробя.
Ще бележа за всеки случай по моя метод - налагам бръснарското ножче в прорязаната част на оста-цилиндър - и оцветявам това което то не е покрило. С червено съм маркирал средата - тоест щифта. Но в случая трябва да сменя само едната тапа - та се чудя трябва ли да свалям и спиралата - тя нали е захваната на втулката на баланса, а не на оста?